Απτή απόδειξη των αποδοτικών έργων που χτίζει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελεί το τελευταίο project της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Ο λόγος για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, ένα έργο case study για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι λίγο πριν την ολοκλήρωση του και βρίσκεται στον Καφηρέα.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Έκρηξη 87,5% στα καθαρά κέρδη το τρίτο τρίμηνο

Ο «Καφηρέας»

Η σταδιακή ηλέκτριση του αιολικού συμπλέγματος του Καφηρέα συνολικής ισχύος 330 MW -ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τη σημαντική αύξηση που παρουσίασαν τα έσοδα (+28.3%), η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (+26,7%) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (+87,5%) της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές ανεμολογικές συνθήκες.

Ο Καφηρέας, όπως προαναφέρθηκε, είναι ένα έργο case study στην ιστορία του αιολικού δυναμικού της χώρας μας, αποτελεί στην πραγματικότητα όχι ένα αιολικό πάρκο, αλλά ένα αιολικό σύμπλεγμα, το οποίο αναπτύσσεται εξ ολοκλήρου στο Δήμο Καρύστου στην Εύβοια, αποτελούμενο από 17 επιμέρους αιολικά πάρκα και 101 ανεμογεννήτριες. Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν από περίπου 2 χρόνια και σήμερα έχουν ηλεκτριστεί 15 από τα 17 πάρκα, με τα υπολειπόμενα 2 να ηλεκτρίζονται ως το τέλος του μήνα.

Οικονομικά μεγέθη

Πέρα από τη σημαντική συμβολή του στα οικονομικά μεγέθη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που σύμφωνα με τη Διοίκηση της εισηγμένης αναμένεται να αντιστοιχεί σε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 35% (σε ετησιοποιημένη βάση), ο Καφηρέας είναι έργο καίριας σημασίας για την ενεργειακή αυτονομία και την παραγωγή καθαρής ενέργειας στη χώρα μας. Για αυτό άλλωστε, το έργο έχει ενταχθεί στις διαδικασίες των Στρατηγικών Επενδύσεων του Ν.4608/2019.

Περιβάλλον

Συγκεκριμένα, μόνο από τη λειτουργία του αιολικού συμπλέγματος του Καφηρέα, αναμένεται να παράγεται ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 226.000 νοικοκυριών και να αποτρέψει την έκλυση 1.017.600 tn CO2 στην ατμόσφαιρα.

Το έργο συνδέεται με το Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας μέσω υποβρύχιας ενεργειακής ζεύξης μήκους περίπου 69,1 χλμ. που εκκινεί από την Εύβοια και καταλήγει στο ΚΥΤ Λαυρίου, ενώ για τις ανάγκες του έργου έχουν εγκατασταθεί 3 Υποσταθμοί Ανύψωσης Τάσης στην πλευρά της Εύβοιας στις θέσεις «Ομαλιές», «Ευαγγελισμός» και «Σταυρός».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green