Εντός των στόχων βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα της Helleniq Energy για το πρασίνισμα των δραστηριοτήτων της και τον ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου.

«Υλοποιούμε τη μετεξέλιξή μας σε έναν ενεργειακό όμιλο με σημαντική παρουσία στις παραδοσιακές δραστηριότητες και επιταχυνόμενη ανάπτυξη στις ΑΠΕ και σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στοχεύοντας στη βελτίωση της κερδοφορίας μας και την αυξανόμενη συνεισφορά από νέες, πιο βιώσιμες πηγές εσόδων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου στη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου.

Στο ραντάρ της Helleniq Energy το διυλιστήριο της Lukoil στη Βουλγαρία

Το ορόσημο

Όπως εξήγησαν ο κ. Σιάμισιης και o αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Αλεξόπουλος η εισηγμένη βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη των στόχων που έθεσε με το επενδυτικό πρόγραμμα VISION 2025.

Η HELLENiQ Renewables, θυγατρική της HELLENIQ ENERGY διέθετε στο τέλος του τρίτου τριμήνου εγκατεστημένη ισχύ 356 MW και έργα σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης με συνολική ισχύ 0,7 GW στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, μετά και την ολοκλήρωση σειράς συμφωνιών κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Επιπλέον, πρόσφατα ανακοινώθηκε μια νέα συμφωνία για εξαγορά έργων ΑΠΕ με συνολική ισχύ 26 MW στην Κύπρο, η δεύτερη εντός του 2023 στην Κυπριακή αγορά. Με τις παραπάνω συμφωνίες, ο όμιλος επιταχύνει την ανάπτυξή του στον κλάδο των ΑΠΕ με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025, ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ανέρχεται σε 4,2 GW.

Αυτό είναι και το επόμενο ορόσημο το σπάσιμο του φράγματος του 1 GW σε έργα ΑΠΕ. Σύμφωνα με την παρουσίαση στους αναλυτές το 2024 θα διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 1,080 GW. Και για το 2030 θα πάει στον επόμενο στόχο που είναι τα 2 GW.

Τα EBITDA

Η διοίκηση του ομίλου παρουσίασε πως τα EBITDA της HELLENIQ Renewables ήταν στο εννεάμηνο στα 34 εκ. ευρώ από 20 εκ. ευρώ πέρυσι.

Το 2025 στοχεύει σε EBITDA 100 εκ. ευρώ και το 2030 στα 200 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για σημαντική ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου.

Προοπτικές

Ο κ. Σιάμισιης μιλώντας συνολικά για τη μελλοντική πορεία των επιδόσεων του ομίλου τόνισε αφενός των γεωπολιτικών γεγονότων που προκαλούν αβεβαιότητα στο επιχειρηματικό κλίμα.

Ωστόσο, προβλέπει πως στους επόμενους 18 μήνες η εισηγμένη θα συνεχίσει να καταγράφει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις