Νέο ιστορικό υψηλό για τρίτη συνεχή χρονιά καταγράφουν οι επιδόσεις του ομίλου Autohellas το εννεάμηνο του 2023, με την προσθήκη πλέον και της δραστηριότητας στην Πορτογαλία με την Hertz, που ενοποιείται πλήρως.

Το θετικό πρόσημο καταγράφεται τόσο σε κύκλο εργασιών όσο και σε λειτουργική και τελική κερδοφορία μετά από ένα εξαιρετικά ισχυρό 2022 αλλά και 2021. Η δραστηριότητα εισαγωγής και διανομής των Fiat/Jeep/Alfa Romeo στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από τον Μάιο 2023, ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης λόγω κοινού ελέγχου με τη Samelet.

Autohellas: Ρεκόρ κερδών και εσόδων το α’ εξάμηνο

Στα αποτελέσματα Εννεαμήνου 2023, ο όμιλος παρουσίασε αύξηση 34,1% στον Ενοποιημένο Κύκλο Εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε €762,5εκ. έναντι €568,6εκ. το 2022 με κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) στα €214,2εκ. αυξημένα κατά 20,2%. Τα Λειτουργικά Κέρδη (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε €116,9εκ., ενώ τα Κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) του Ομίλου ανήλθαν σε €74,7εκ. έναντι €71,5εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 4,4%, επηρεαζόμενα από τη σημαντική αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους λόγω ανόδου των επιτοκίων. Συνολικά, ο απασχολούμενος στόλος για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις ξεπέρασε τα 57.000 αυτοκίνητα, με 11.600 συνολικές αγορές νέων αυτοκινήτων.

Κατά το τρίτο τρίμηνο της χρήσης 2023, το εποχικά ισχυρότερο κάθε έτους, ο Κύκλος Εργασιών παρουσίασε αύξηση 31,5% και διαμορφώθηκε στα €285,6εκ. έναντι €217,2εκ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Τα Λειτουργικά Κέρδη του τριμήνου (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε €60,4εκ., τα  Κέρδη προ φόρων (EBT) άγγιξαν τα €54,9εκ. ενώ τα Κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) κατέγραψαν αύξηση 3,2% και διαμορφώθηκαν στα €43,5εκ.

Ανάλυση ανά τομέα δραστηριότητας

Σημαντικό στοιχείο των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου 2023, αποτελεί η αυξανόμενη και βελτιωμένη ισορροπία στη συνεισφορά των 3 κλάδων δραστηριότητας, και συγκεκριμένα των Μισθώσεων αυτοκινήτων Ελλάδα, Εμπορία αυτοκινήτων Ελλάδα και Μισθώσεις αυτοκινήτων Εξωτερικού.

Ο Κύκλος Εργασιών από τη δραστηριότητα στις μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκε στο εννεάμηνο του 2023 κατά 6,1%, αγγίζοντας τα €207,3εκ. από €195,5εκ. το 2022. Σημαντική συνεισφορά στην αύξηση έχουν οι μακροχρόνιες μισθώσεις και κυρίως η αποτελεσματική διάθεση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στόλου (με σημαντική επίδραση και σε επίπεδο κερδοφορίας).

Ο Κύκλος Εργασιών της δραστηριότητας των θυγατρικών εξωτερικού που σχετίζεται με τον τομέα των μισθώσεων αυτοκίνητων έφθασε συνολικά σε επίπεδο εννεαμήνου τα €135,9εκ. από €51,3εκ. το 2022. Η νέα δραστηριότητα της Hertz στην Πορτογαλία, που εξαγοράστηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2022, συνεισέφερε τα €78εκ. από τα συνολικά €193,9εκ. της αύξησης Κύκλου Εργασιών του Ομίλου, με θετική επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα Κερδών προ Φόρων (EBT), αφού ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης δραστηριότητας αφορά αποκλειστικά σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις και συνεπώς παρουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας του στους καλοκαιρινούς μήνες. Οι υπόλοιπες θυγατρικές του ομίλου σε Βαλκάνια και Κύπρο κατέγραψαν οργανική αύξηση 12,8%.

Η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα, παρουσίασε σημαντική αύξηση στο σκέλος της Εισαγωγής/Διανομής (Hyundai, KIA, SEAT/CUPRA), συνεισφέροντας συνολικά €419,3εκ. στον Κύκλο Εργασιών με αύξηση 30,3%, συμβάλλοντας περαιτέρω στο συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα του Ομίλου. Το αθροιστικό μερίδιο αγοράς που κατέχουν οι Hyundai, KIA, SEAT/CUPRA σε πωλήσεις ιδιωτών για το εννεάμηνο του 2023, διατηρήθηκε στα ίδια υψηλά επίπεδα όπως και στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Λαμβάνοντας υπόψη και το μερίδιο αγοράς που κατέχουν οι μάρκες της FCA Greece στην ελληνική αγορά, το αθροιστικό μερίδιο του Ομίλου ξεπερνά το 25% στις πωλήσεις ιδιωτών και το 20% στις συνολικές πωλήσεις (συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων προς εταιρείες).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΒΕΑ: «Χάσμα» μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων για τις οικονομικές προοπτικές – Τι λένε για τις εξαγωγές
Επιχειρήσεις |

«Χάσμα» μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων για τις οικονομικές προοπτικές - Τι λένε για τις εξαγωγές

Η έρευνα του ΕΒΕΑ αναδεικνύει πως οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να δηλώνουν ότι δεν έχουν ενστερνιστεί τα δυνητικά οφέλη από την πράσινη μετάβαση