Μπλίνκεν: Κατάπαυση πυρός θα επιτρέψει ανασύνταξη της Χαμάς

Πάνω από 100 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας μπήκαν σήμερα στη Γάζα, ανέφερε ο Αμερικανικός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

Μπλίνκεν: Κατάπαυση πυρός θα επιτρέψει ανασύνταξη της Χαμάς

Εγγραφείτε στο OT Newsletter για την καθημερινή σας ενημέρωση με ειδήσεις από την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις αγορές και τα διεθνή.

* indicates required

«Όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο θεμελιώδες συμφέρον» δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν μετά το πέρας της συνάντησής του με τους ΥΠΕΞ αραβικών χωρών και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η επίτευξη ειρήνης.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης οι χώρες σε όλο τον κόσμο έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στην αποτροπή της εξάπλωσής της» τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Μπλίνκεν προς πρωθυπουργό Λιβάνου: «Ευχαριστώ που δεν συρθήκατε στον πόλεμο»

Όπως είπε, οι ΗΠΑ «επικεντρώνονται στην απελευθέρωση των ομήρων» και ανέφερε ότι «το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψει τις απώλειες αμάχων».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι να αποτρέψουμε τη δαιμονοποίηση του άλλου. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε κάνουμε τη δουλειά της Χαμάς».

«Οι ανθρωπιστικές παύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των αμάχων»

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ακόμα ότι οι ανθρωπιστικές παύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των αμάχων και ότι «μπορούν να αποτελέσουν κρίσιμο μηχανισμό» και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια κατάπαυση του πυρός στην ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα επιτρέψει στη Χαμάς να αναδιοργανωθεί και να πραγματοποιήσει παρόμοιες επιθέσεις με αυτή της 7ης Οκτωβρίου.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο μόνος βιώσιμος δρόμος είναι η λύση των δύο κρατών με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να έχουν το νόμιμο δικαίωμα να παραμείνουν σε ένα δικό τους κράτος» ανέφερε και τόνισε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς θα επιτευχθεί αυτό.

Πάνω από 100 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ακόμη ότι περίπου 105 φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια μπήκαν σήμερα στη Γάζα.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι το επίπεδο των προμηθειών δεν είναι «ούτε κατά διάνοια αρκετό».

Οι ΗΠΑ είναι «έντονα επικεντρωμένες» στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ πιέζουν για μια παύση ώστε να μπουν καύσιμα στη Γάζα.

Στην Τουρκία αύριο και μεθαύριο ο Άντονι Μπλίνκεν

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία αύριο και τη Δευτέρα στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι διακόπτει κάθε επαφή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου λόγω των ενεργειών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσε στην ανακοίνωσή του κάποια συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Τούρκο πρόεδρο ακόμη κι αν φαίνεται πιθανή, σύμφωνα με το περιβάλλον του.

Στην Άγκυρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συζητήσει επίσης για την Ουκρανία και την οριστικοποίηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που εδώ και καιρό μπλοκάρει η Τουρκία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πηγή: in.gr 

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433