Στην 30η ημέρα εισέρχεται σήμερα, Κυριακή 5 Νοεμβρίου, ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τις 10.000.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz από την έναρξη των εχθροπραξιών μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 9.227 Παλαιστίνιοι, 828 Ισραηλινοί πολίτες, 338 ισραηλινοί στρατιώτες και 241 κρατούνται όμηροι από την Χαμάς.

Το βράδυ του Σαββάτου οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι, με πολλούς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων ήταν πολλές γυναίκες και παιδία, υποστηρίζει το Al Jazeera.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στην Άγκυρα, στη σκιά των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι διακόπτει κάθε συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λόγω των ενεργειών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Σημειώνεται ότι χθες, η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις σε σχέση με τη Γάζα ενώ ο Ερντογάν ξέσπασε κατά του Νετανιάχου, λέγοντας ότι δεν αποτελεί πλέον συνομιλητή της Τουρκίας.

Δείτε live εικόνα

Δείτε live τις εξελίξεις στον ΟΤ

22:42 «Ο χειρότερος εφιάλτης μας» – Ο «Γολγοθάς» των γονιών στη Λωρίδα της Γάζας

Τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι άμαχοι και οι οικογένειες που έχουν εγκλωβιστεί στη Λωρίδα της Γάζας, περιέγραψε μία νεαρή γυναίκα που μόλις έξι ημέρες αφότου έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της στη βόρεια Γάζα για να γλιτώσει από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ και να αναζητήσει καταφύγιο στο κεντρικό σημείο του παλαιστινιακού θύλακα, όπου αυτή και ο σύζυγός της μένουν τώρα σε ένα μικρό διαμέρισμα μαζί με άλλα 43 άτομα.

22:40 Διαδήλωση στην Κύπρο – «Να σταματήσει το έγκλημα στην Παλαιστίνη»

22:32 Αντιδράσεις στις δηλώσεις Νετανιάχου για σύνδεση των κινημάτων του Ισραήλ με την επίθεση της Χαμάς

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ καταδίκασε την έκκληση του πρωθυπουργού Νετανιάχου να διερευνηθούν οι επιπτώσεις της άρνησης των εφέδρων να υπηρετήσουν στις IDF πριν από τον πόλεμο με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη.

Ο Gantz δήλωσε στο X: «Η καθολική συμμετοχή των εφέδρων και η έκτακτη κινητοποίηση ολόκληρης της ισραηλινής κοινωνίας είναι η συντριπτική απάντηση σε όλους τους εχθρούς μας. Η αποφυγή της ευθύνης και η συκοφαντία κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι προσβολή για το κράτος μας. Ο πρωθυπουργός πρέπει να ανακαλέσει τις δηλώσεις του με ξεκάθαρο τρόπο.

Θα ήθελα να ευχηθώ δύναμη και πάλι σε όλους εκείνους που υπηρετούν από κάθε τόπο. Χάρη σε εσάς θα νικήσουμε».

22:28 Σειρήνες ηχούν στο κεντρικό Ισραήλ

22:13 Καταγγελία στον ΟΗΕ για τη δολοφονία αμάχων υποβάλει ο Λίβανος

Ο Λίβανος θα υποβάλει καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη για τη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.

Ο Λιβανέζος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η χώρα του συλλέγει πληροφορίες και φωτογραφίες και πιθανόν θα υποβάλει την καταγγελία της αύριο, Δευτέρα.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με αναφορές από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στον Λίβανο ότι ισραηλινό πλήγμα σκότωσε τρείς ανθρώπους που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απάντησε ότι ο στρατός θα εκδώσει ανακοίνωση εντός της ημέρας σε σχέση με ένα αεροπορικό πλήγμα στον Λίβανο.

22:06 Χαμάς: Υπήρξε συμφωνία για ανταλλαγή ομήρων αλλά το Ισραήλ μπλόφαρε

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Khalil al-Hayya λέει ότι υπήρχε μια επικείμενη συμφωνία για την απελευθέρωση αμάχων και ξένων κρατουμένων στη Γάζα σε αντάλλαγμα με γυναίκες και παιδιά στις ισραηλινές φυλακές, αλλά το Ισραήλ συνέχισε να μπλοφάρει, γεγονός που έκανε τους πάντες να επιστρέψουν στο μηδέν.

22:00 Κάλεσμα Ελλήνων καλλιτεχνών για τον τερματισμό της γενοκτονίας της Γάζας

Ζητάμε τον τερματισμό της γενοκτονίας και των δολοφονιών όλων των αμάχων, την άμεση κατάπαυση του πυρός, τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τον τερματισμό της συνενοχής των κυβερνητικών μας οργάνων σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματων πολέμου.

Με κείμενό τους Ελληνες καλλιτέχνες ζητούν τερματισμό των εχθροπραξιών και ένα τέλος στις βιαιοπραγίες στη λωρίδα της Γάζας.

Το κείμενο έχει συγκεντρώσει ήδη σχεδόν 200 υπογραφές και η συλλογή συνεχίζεται. Δείτε αναλυτικά το κείμενο και τις υπογραφές εδώ.

21:52 Ισραήλ: «Βασισμένη σε πληροφορίες» η επίθεση στον Λίβανο

Τρία παιδιά και η γιαγιά τους σκοτώθηκαν από ισραηλινή επιδρομή στον Λίβανο. Στα δύο αμάξια που φαίνεται ότι στόχευσαν οι ισραηλινές δυνάμεις επέβαινε και ένας δημοσιογράφος τοπικού μέσου.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί βάσει πληροφοριών και εξετάζει κάθε γεγονός στον Λίβανο διεξοδικά.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε: «Όσον αφορά τον Λίβανο, επιτιθόμαστε βάσει πληροφοριών και θα συνεχίσουμε να επιτιθόμαστε. Αυτή είναι η αποστολή μας. Όποιος μας απειλεί θα του επιτεθούμε.

«Και κάθε γεγονός φυσικά που συμβαίνει στον Λίβανο το εξετάζουμε και μαθαίνουμε γι’ αυτό για να κατανοήσουμε τις λεπτομέρειες. Αυτό είναι ό,τι μπορώ να πω σε αυτό το σημείο».

21:43 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν Παλαιστίνια δημοσιογράφο στη Δ. Όχθη – Έγκυος και μητέρα τριών παιδιών

Οι ισραηλινές δυνάμενές συνέλαβαν τη δημοσιογράφο Sumayya Jawabreh από τον προσφυγικό καταυλισμό Al Far’a στην πόλη Τούμπας στη Δ. Όχθη. Η δημοσιογράφος είναι έγκυος 7 μηνών και μητέρα τριών παιδιών.

Η Παλαιστίνια δημοσιογράφος Sumayya Jawabreh

Ο αριθμός των συλλήψεων Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη έχει εκτοξευθεί από τις 7 Οκτώβρη. Συνολικά έχουν σκοτωθεί 144 άτομα.

21:40 Περισσότερες πληροφορίες για την ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο – Στόχευαν δύο αυτοκίνητα της ίδια οικογένειας – Στο ένα επέβαινε δημοσιογράφος

Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι δύο αυτοκίνητα που μετέφεραν μέλη της ίδιας οικογένειας – ένας από αυτούς ένας τοπικός δημοσιογράφος – κινούνταν μεταξύ των πόλεων Ainata και Aitaroun όταν χτυπήθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Το ένα από τα αυτοκίνητα χτυπήθηκε απευθείας και τυλίχθηκε στις φλόγες, αναφέρει το δημοσίευμα. Μια γυναίκα και τρία κορίτσια, ηλικίας 10, 12 και 14 ετών σκοτώθηκαν ενώ άλλοι επιβάτες τραυματίστηκαν.

Λίγο μετά την ισραηλινή επίθεση, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι μαχητές της εκτόξευσαν ρουκέτες Grad από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ σε απάντηση. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ρουκέτες προσγειώθηκαν στις ισραηλινές μεθοριακές πόλεις Metula και Kiryat Shmona. Δεν ήταν άμεσα σαφές αν υπήρχαν θύματα.

Το περιστατικό αυξάνει την πιθανότητα μιας νέας επικίνδυνης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

21:37 Επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Κουντς – Ανησυχία ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για την ασφάλεια των ασθενών, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο Αλ Κουντς στην πόλη της Γάζας.

Ισραηλινή επίθεση χτύπησε νωρίτερα κοντά στο νοσοκομείο, τραυματίζοντας τουλάχιστον 14 άτομα και προκαλώντας ζημιές στο κτίριο.

«Ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός, ενεργή προστασία των αμάχων και της υγειονομικής περίθαλψης και σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου», ανέφερε ο οργανισμός σε ανάρτησή του στο Χ.

21:29 Ο Νετανιάχου «δείχνει» τους πολιτικούς του αντιπάλους ως υπεύθυνους για την επίθεση της Χαμάς

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι εκκλήσεις προς τους έφεδρους στρατιώτες να αρνηθούν τη θητεία τους στις IDF θα πρέπει να διερευνηθούν ως πιθανή επιρροή στην απόφαση του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Το κίνημα Brothers and Sisters in Arms δήλωσε ως απάντηση: «Ο Νετανιάχου καρφώνει το μαχαίρι στην καρδιά των μαχητών, την ώρα του πολέμου. Όλο το έθνος πολεμά (εκτός από τους γιους σου), και μόνο εσύ συνεχίζεις να διαλύεις το έθνος».

Η οργάνωση Brothers and Sisters in Arms που δημιουργήθηκε από εν ενεργεία εφέδρους και βετεράνους του στρατού ιδρύθηκε για να αντιταχθεί στις πολιτικές του Νετανιάχου εξαιτίας της δικαστικής μεταρρύθμισης που επεδίωκε η κυβέρνηση του Ισραήλ και προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.

Από τις 7 Οκτώβρη η οργάνωση Brothers and Sisters in Arms σταμάτησαν οποιαδήποτε πολιτική δράση εναντίον του Νετανιάχου και αξιοποίησαν το δίκτυό τους για την επιστράτευση των εφέδρων.

21:19 Ισραήλ: Η Γάζα έχει πλέον χωριστεί στα δύο – Στη βόρεια και τη νότια

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό η χερσαία επιχείρηση έχει επιτύχει να χωρίσει τα παλαιστινιακά εδάφη στα δύο, ενώ συνεχίζονται τα «σημαντικά» πλήγματα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας… Τώρα υπάρχει μια νότια Γάζα και μια βόρεια Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι.

Τα στρατεύματα «έφτασαν στην ακτογραμμή και την κρατούν», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν τώρα εκτεταμένα πλήγματα στις υποδομές της τρομοκρατίας – κάτω από το έδαφος και πάνω από αυτό», δήλωσε ο Hagari.

21:15 Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Ελλάδα

Αεροσκάφος C-130 με φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας προοριζόμενο για τους άμαχους της Λωρίδας της Γάζας αναχωρεί αύριο Δευτέρα με μέριμνα του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβάνει φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. «Με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με τις αιγυπτιακές αρχές, αύριο Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 9.30 πμ θα αναχωρήσει αεροσκάφος C-130 με φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας προοριζόμενο για τους άμαχους της Λωρίδας της Γάζας. Η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβάνει φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό που συγκεντρώθηκε με μέριμνα των Υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας και με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας».

21:00 Χαμάς: Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε επιτροπή του ΟΗΕ να εξετάσει τα νοσοκομεία στη Γάζα

Μετά τα όσα υποστηρίζει το Ισραήλ για πυρήνες της Χαμάς μέσα στα νοσοκομεία, ισχυρισμό που το  Τελ Αβίβ προβάλλει μετά τους βομβαρδισμούς σε ιατρικές εγκαταστάσεις, η κυβέρνηση της Γάζας δηλώνει έτοιμη να δεχτεί επιτροπή του ΟΗΕ που θα εξετάσει το τι συμβαίνει στα νοσοκομεία της χώρας.

20:45 Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ιράκ

Ο Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη στο πλαίσιο του ταξιδιού τους σε πολλά κράτη της Μ. Ανατολής. Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν ότι η σύγκρουση στη Γάζα δεν θα επεκταθεί. «Αυτό είναι το επείγον και ζωτικό έργο της αμερικανικής διπλωματίας».

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανές «ανθρωπιστικές παύσεις», ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι «πρόκειται για μια διαδικασία. Το Ισραήλ έχει θέσει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι ανθρωπιστικές παύσεις.

Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα και εργαζόμαστε ακριβώς γι’ αυτό. Είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι παύσεις για τους ομήρους. Επικεντρωνόμαστε στο να τους φέρουμε πίσω».

Πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις «από το Ιράν» κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή είναι «εντελώς απαράδεκτες».

«Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας. Δεν θέλουμε σύγκρουση με το Ιράν, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε το προσωπικό μας, είτε είναι στρατιωτικό είτε πολιτικό», ανέφερε.

20:38 Η Ερυθρά Ημισέληνος δεν έχει επαφή με το προσωπικό της στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι έχει χάσει επαφή με τις ομάδες της στη Γάζα. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και η σύνδεση στο ίντερνετ κόπηκε για ακόμα μία φορά στη Λωρίδα της Γάζας ενώ το Ισραήλ έχει εξαπολύσει σφοδρούς βομβαρδισμούς.

20:31 Πάπας Φραγκίσκος: Εν ονόματι του Κυρίου, σας ικετεύω, σταματήστε

Την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζα ζήτησε για ακόμα μία φορά ο πάπας Φραγκίσκος. Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας είπε: «Εν ονόματι του Κυρίου, σας ικετεύω, σταματήστε. Παύσατε πυρ!».

Παράλληλα, ευχήθηκε «να ακολουθηθεί κάθε οδός που να μπορέσει να επιτρέψει την αποφυγή της διεύρυνσης της σύρραξης, να παρασχεθεί βοήθεια στους τραυματίες και οι βοήθειες να μπορέσουν να φτάσουν στους κατοίκους της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι σοβαρότατη».

Ακόμα ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε και πάλι έκκληση για την απελευθέρωση των ομήρων υπενθυμίζοντας ότι «ανάμεσά τους υπάρχουν και πολλά παιδιά» τα οποία «πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους».

20:29 Η Παλαιστινιακή Αρχή επικεντρώνεται στις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου

Ο Χουσεΐν Χαμαγιέλ, μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου της Φατάχ και εκπρόσωπος της οργάνωσης, δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή επικεντρώνεται σε διπλωματικά βήματα για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η λύση είναι ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος και πρέπει να σταματήσει τώρα, γρήγορα και επειγόντως, ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Έχουμε προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για τις περιφερειακές συνέπειες της ισραηλινής κατοχής, η οποία κλιμακώνει τη βία, εξοπλίζει τους εποίκους και παρέχει ασφάλεια σε εξτρεμιστικές ομάδες που εισέρχονται στον περίβολο του τζαμιού Αλ Άκσα», πρόσθεσε.

20:20 Παλαιστινιακές αρχές στη Γάζα: Στο στόχαστρο ξανά νοσοκομεία

Ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει «σφοδρούς βομβαρδισμούς» γύρω από πολλά νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, λίγο μετά τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών, δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς.

«Για περισσότερο από μία ώρα, υπάρχουν σφοδροί βομβαρδισμοί γύρω από νοσοκομεία», δήλωσε ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης.

20:14 Το συνδικάτο δημοσιογράφων στην Παλαιστίνη προειδοποιεί για ισραηλινά εκτεταμένα εγκλήματα

Το Παλαιστινιακό Συνδικάτο Δημοσιογράφων προειδοποίησε για πιθανό σχέδιο του Ισραήλ να πραγματοποιήσει «εκτεταμένα εγκλήματα», καθώς η Γάζα βυθίζεται στο σκοτάδι μετά τη διακοπή των γραμμών διαδικτύου και τηλεφώνου.

Το Ισραήλ έκοψε τις γραμμές διαδικτύου και τηλεφώνου στη Λωρίδα της Γάζας, για τρίτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel.

«Με λύπη μας ανακοινώνουμε την πλήρη διακοπή των επικοινωνιών και των υπηρεσιών διαδικτύου στη Γάζα, αφού η ισραηλινή πλευρά αποσύνδεσε τους διακομιστές», ανέφερε η Paltel σε ανακοίνωσή της.

20:04 IDF: Το επόμενο 48ωρο θα μπούμε στην πόλη της Γάζας – Οι επιχειρήσεις μπορεί να διαρκέσουν και ένα χρόνο – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Η ισραηλινή Haaretz παρουσιάζει το σχέδιο του ισραηλινού στρατού όπως το περιγράφουν οι εκπρόσωποί του.

Οι IDF εκτιμούν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα περικυκλώσουν πλήρως την πόλη της Γάζας μέσα σε 48 ώρες και θα αρχίσουν μάχες μέσα στην πόλη.

Στόχος της επιχείρησης, όπως αναφέρουν, θα είναι να προσεγγίσουν τους πράκτορες της Χαμάς στην πόλη και να καταστρέψουν τις σήραγγες και τα στρατιωτικά και πολιτικά κυβερνητικά όργανα της Χαμάς.

Οι IDF πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για την καταστροφή της Χαμάς, αλλά ότι θα απαιτηθεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. από μερικούς μήνες έως ένα χρόνο ή και περισσότερο. Οι IDF σημείωσαν ότι για να εκκαθαριστεί η περιοχή από τους «τρομοκράτες», είναι απαραίτητο να δράσουν διεξοδικά και σχετικά αργά.

Οι IDF δήλωσαν επίσης ότι σε αυτό το στάδιο, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποφύγουν να εισέλθουν σε σήραγγες, εκτιμώντας ότι είναι παγιδευμένες. Επομένως, κάθε σήραγγα θα αντιμετωπίζεται από έξω από ειδικές δυνάμεις, ώστε να μην τίθενται οι στρατιώτες σε άμεσο κίνδυνο και να επιτρέπεται η αντιμετώπιση τους σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν οι πληροφορίες υποδεικνύουν ότι είναι σκόπιμο, η αεροπορία θα χτυπήσει σήραγγες από αέρα, εξουδετερώνοντας οποιονδήποτε βρίσκεται μέσα.

Σε αυτό το στάδιο, οι IDF δεν έχουν δώσει εντολή στις δυνάμεις να αρχίσουν να επιχειρούν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών, κρύβονται πολλά ανώτερα στελέχη της Χαμάς.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των IDF ασχολήθηκαν με το θέμα και δεν απέκλεισαν μια στρατιωτική επιχείρηση στο νοσοκομείο, αν υπάρξει η ευκαιρία να γίνει.

19:46 Al Jazeera: Σοβαρές συγκρούσεις γύρω από την πόλη της Γάζας

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Γάζα, Safwat Kahlout,  μεταδίδει ότι την τελευταία ώρα σημειώνονται σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και Παλαιστίνιων μαχητών. Για αυτόν τον λόγο, προσθέτει, οι αεροπορικές επιδρομές έχουν ενταθεί προκειμένου να μπορέσουν να προωθηθούν τα ισραηλινά τανκς στην πόλη της Γάζας.

Ο ίδιος αναφέρει: «Οι σφοδρές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ έχουν ενταθεί την τελευταία ώρα. Ακούγονται δυνατές εκρήξεις από τα νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας μέχρι το κέντρο. Σοβαρές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα.

Οι Παλαιστίνιοι μαχητές προετοιμάζονται από την αρχή για την ισραηλινή εισβολή. Γι’ αυτό έχουν σκάψει ένα δίκτυο τούνελ κάτω από το έδαφος.

Από τα βίντεο που δημοσιοποίησαν οι ένοπλες ομάδες, φαίνεται να βγαίνουν από μυστικές σήραγγες και να επιτίθενται στις ισραηλινές δυνάμεις.  Όταν οι Ισραηλινοί προσπαθούν να προωθηθούν περισσότερο στη Γάζα, αντιμετωπίζονται και γίνονται ανταλλαγές πυρών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν πολλές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αυτή τη στιγμή. Προσπαθούν να ανοίξουν το δρόμο για την είσοδο των τανκς. Αλλά οι ομάδες μάχης αντιμετωπίζουν τα τανκς με σφοδρά πυρά».

21:43 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν Παλαιστίνια δημοσιογράφο στη Δ. Όχθη – Έγκυος και μητέρα τριών παιδιών

Οι ισραηλινές δυνάμενές συνέλαβαν τη δημοσιογράφο Sumayya Jawabreh από τον προσφυγικό καταυλισμό Al Far’a στην πόλη Τούμπας στη Δ. Όχθη. Η δημοσιογράφος είναι έγκυος 7 μηνών και μητέρα τριών παιδιών.

Η Παλαιστίνια δημοσιογράφος Sumayya Jawabreh

Ο αριθμός των συλλήψεων Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη έχει εκτοξευθεί από τις 7 Οκτώβρη. Συνολικά έχουν σκοτωθεί 144 άτομα.

21:40 Περισσότερες πληροφορίες για την ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο – Στόχευαν δύο αυτοκίνητα της ίδια οικογένειας – Στο ένα επέβαινε δημοσιογράφος

Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι δύο αυτοκίνητα που μετέφεραν μέλη της ίδιας οικογένειας – ένας από αυτούς ένας τοπικός δημοσιογράφος – κινούνταν μεταξύ των πόλεων Ainata και Aitaroun όταν χτυπήθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Το ένα από τα αυτοκίνητα χτυπήθηκε απευθείας και τυλίχθηκε στις φλόγες, αναφέρει το δημοσίευμα. Μια γυναίκα και τρία κορίτσια, ηλικίας 10, 12 και 14 ετών σκοτώθηκαν ενώ άλλοι επιβάτες τραυματίστηκαν.

Λίγο μετά την ισραηλινή επίθεση, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι μαχητές της εκτόξευσαν ρουκέτες Grad από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ σε απάντηση. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ρουκέτες προσγειώθηκαν στις ισραηλινές μεθοριακές πόλεις Metula και Kiryat Shmona. Δεν ήταν άμεσα σαφές αν υπήρχαν θύματα.

Το περιστατικό αυξάνει την πιθανότητα μιας νέας επικίνδυνης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

21:37 Επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Κουντς – Ανησυχία ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για την ασφάλεια των ασθενών, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο Αλ Κουντς στην πόλη της Γάζας.

Ισραηλινή επίθεση χτύπησε νωρίτερα κοντά στο νοσοκομείο, τραυματίζοντας τουλάχιστον 14 άτομα και προκαλώντας ζημιές στο κτίριο.

«Ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός, ενεργή προστασία των αμάχων και της υγειονομικής περίθαλψης και σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου», ανέφερε ο οργανισμός σε ανάρτησή του στο Χ.

21:29 Ο Νετανιάχου «δείχνει» τους πολιτικούς του αντιπάλους ως υπεύθυνους για την επίθεση της Χαμάς

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι εκκλήσεις προς τους έφεδρους στρατιώτες να αρνηθούν τη θητεία τους στις IDF θα πρέπει να διερευνηθούν ως πιθανή επιρροή στην απόφαση του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Το κίνημα Brothers and Sisters in Arms δήλωσε ως απάντηση: «Ο Νετανιάχου καρφώνει το μαχαίρι στην καρδιά των μαχητών, την ώρα του πολέμου. Όλο το έθνος πολεμά (εκτός από τους γιους σου), και μόνο εσύ συνεχίζεις να διαλύεις το έθνος».

Η οργάνωση Brothers and Sisters in Arms που δημιουργήθηκε από εν ενεργεία εφέδρους και βετεράνους του στρατού ιδρύθηκε για να αντιταχθεί στις πολιτικές του Νετανιάχου εξαιτίας της δικαστικής μεταρρύθμισης που επεδίωκε η κυβέρνηση του Ισραήλ και προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.

Από τις 7 Οκτώβρη η οργάνωση Brothers and Sisters in Arms σταμάτησαν οποιαδήποτε πολιτική δράση εναντίον του Νετανιάχου και αξιοποίησαν το δίκτυό τους για την επιστράτευση των εφέδρων.

19:44 Χεζμπολάχ: Το Ισραήλ θα πληρώσει για τους θανάτους των τριών παιδιών στον Λίβανο

Μια ισραηλινή επίθεση σε αυτοκίνητο στο νότιο Λίβανο σκότωσε τρία παιδιά και τη γιαγιά τους, λέει ένας εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ από την περιοχή.

Ο Χασάν Φαντλάλα δήλωσε ότι η μητέρα των τριών παιδιών – κοριτσιών ηλικίας 8 έως 14 ετών – τραυματίστηκε από το χτύπημα, το οποίο έπληξε το όχημα καθώς κινούνταν μεταξύ των χωριών Αϊνάτα και Αϊταρούν κοντά στα ισραηλινά σύνορα.

«Ο εχθρός θα πληρώσει το τίμημα για τα εγκλήματά του κατά των αμάχων», δήλωσε ο Φαντλάλα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ερωτηθείς σχετικά με προηγούμενες αναφορές από πηγές ασφαλείας στο Λίβανο ότι ισραηλινό πλήγμα σκότωσε τρία άτομα σε αυτοκίνητο κοντά στην Αϊνάτα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι ο στρατός θα εκδώσει ανακοίνωση αργότερα.

19:32 Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας – Στο στόχαστρο ξανά ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπάλια

Το Quds News Network κάνει λόγο για σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Το Al Jazeera αναφέρει ότι στόχος έγινε για ακόμα μία φορά ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπάλια ενώ χτυπήματα σημειώνονται και κοντά στο Ινδονησιακό νοσοκομείο.

19:23 IDF: Ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε σε επίθεση της Χεζμπολάχ στα βόρεια του Ισραήλ

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των IDF στα αραβικά, ένας Ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε σε επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ.

«Η Χεζμπολάχ συνεχίζει να υπονομεύει την ασφάλεια στο βορρά και στοχεύει αδιακρίτως τους κατοίκους, ενώ θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στο νότιο Λίβανο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

19:00 Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε ισραηλινό στρατιωτικό όχημα

Η Χεζμπολάχ λέει ότι στόχευσε ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα στην άλλη πλευρά των συνόρων με κατευθυνόμενους πυραύλους, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας όσους επέβαιναν σε αυτό.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ένας αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο στο Yiftah στο βόρειο Ισραήλ και δήλωσε ότι πλήττει τις πηγές των πυρών. Δεν ανέφερε αν υπάρχουν θύματα.

18:46 Νέο μπλακ-άουτ στις επικοινωνίες στη Γάζα

Στο… σκοτάδι βρίσκονται και πάλι οι επικοινωνίες στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel, οι υπηρεσίες επικοινωνιών και διαδικτύου διακόπηκαν πλήρως -για μία ακόμα φορά- στη Γάζα.

18:42 Νέο ισραηλινό χτύπημα στο Λίβανο – Τρία παιδιά νεκρά

Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ισραηλινά πυρά έπληξαν αυτοκίνητο πολίτη που κινούνταν στην περιοχή Bint Jbeil, στο νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με τον λιβανέζικο ειδησεογραφικό κανάλι Al Mayadeen, από το χτύπημα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους έχασαν τη ζωή τους τρία παιδιά που επέβαιναν στο όχημα.

18:39 «Πυρά» Νετανιάχου κατά του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ

Επίθεση εναντίον του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ εξαπέλυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «αδιαφορεί για το λαό του».

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, «συμπεριφέρεται σαν ένας μικρός Χίτλερ στο καταφύγιό του».

18:20 Εκτοξευτές ρουκετών σε παιδική χαρά

Εκτοξευτές ρουκετών που σύμφωνα με τους IDF ανήκουν στη Χαμάς σε κοντινή απόσταση από μία παιδική χαρά, δήλωσαν ότι εντόπισαν οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ, οι οποίες επιχειρούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτό είναι μία ακόμη απόδειξη της συνεχούς χρήσης του άμαχου πληθυσμού από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ως ανθρώπινης ασπίδας για τρομοκρατικούς σκοπούς», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF).

18:06 Το δράμα των εκτοπισμένων Παλαιστινίων – 1,5 εκατ. οι εσωτερικοί πρόσφυγες

Ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Γάζα έφτασε το 1,5 εκατομμύριο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια την Παρασκευή.

Διαβάστε εδώ περισσότερα

17:55 Τι κρύβεται πίσω από την έκκληση Μπλίνκεν για «ανθρωπιστική παύση» στη Γάζα

Στα αίτια που έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν να έχουν ξεκινήσει τις εκκλήσεις για «ανθρωπιστική παύση» στη Λωρίδα της Γάζας, παρόλο που συνεχίζει να εξοπλίζει το Ισραήλ, στέκεται εκτενές άρθρο του Al Jazeera.

17:47 Εγκαταλείπουν τη Γάζα οι Αμερικανοί

Περισσότεροι από 300 Αμερικανοί και μέλη των οικογενειών τους έχουν εγκαταλείψει τη Γάζα, αλλά στον πολιορκούμενο θύλακα παραμένουν Aμερικανοί πολίτες και συνεχίζονται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που έχει συλλάβει η Χαμάς, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Σε αυτούς που έχουν εγκαταλείψει τη Γάζα περιλαμβάνονται Aμερικανοί πολίτες, κάτοικοι των ΗΠΑ με μόνιμη άδεια παραμονής και οι οικογένειές τους, είπε ο Τζόναθαν Φάινερ, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου στην εκπομπή του CBS, «Face the Nation».

17:38 Ταυτοποιήθηκε η σορός μιας 16χρονης κοπέλας που αγνοούνταν

Στην ταυτοποίηση της σορού μιας 16χρονης κοπέλας που βρισκόταν μαζί με τον πατέρα της στο μουσικό φεστιβάλ στις 7 Οκτωβρίου προχώρησαν οι ισραηλινές Αρχές.

Η Πέρετζ έπασχε από μυϊκή δυστροφία και εγκεφαλική παράλυση και κηρύχθηκε αγνοούμενη μετά την επίθεση, ενώ το πτώμα του πατέρα της, Eric Peretz, βρέθηκε περίπου 10 ημέρες μετά την επίθεση.

17:24 Νέοι βομβαρδισμοί στο νοσοκομείο Αλ Κουντς

Σύμφωνα με τη Washington Post, σημειώθηκε νέο μπαράζ βομβαρδισμών κοντά στο νοσοκομείο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, Αλ Κουντς.

Υπενθυμίζεται ότι στο νοσοκομείο στεγάζονται χιλιάδες ασθενείς και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, ενώ σύμφωνα με τους ιθύνοντες του νοσοκομείου σημειώθηκαν νέοι τραυματισμοί από τους βομβαρδισμούς.

17:14 Απειλεί τις ΗΠΑ το Ιράν

Το Ιράν δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα «πληγούν σκληρά» αν η Ουάσινγκτον δεν εφαρμόσει εκεχειρία στη Γάζα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της χώρας που μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Η συμβουλή μας προς τους Αμερικανούς είναι να σταματήσουν άμεσα τον πόλεμο στη Γάζα και να εφαρμόσουν εκεχειρία, διαφορετικά θα πληγούν σκληρά», είπε ο Μοχάμεντ Ρεζά Αστιανί.

17:08 Ρουκέτες από τη Γάζα στα νότια σύνορα με το Ισραήλ

17:05 Μπλίνκεν στην Κύπρο: Μια επίσκεψη για λίγο αλλά με μεγάλη σημασία

Στο επίκεντρο της συζήτησης ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, οι συνθήκες που διαμορφώνει στην περιοχή και η πρωτοβουλία της Λευκωσίας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα.

17:02 Το Τσαντ ανακαλεί τον πρεσβευτή του από το Ισραήλ

Το Τσαντ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Ισραήλ, επικαλούμενο «το πρωτοφανές κύμα θανατηφόρας βίας» μέσα στη Γάζα. Η Τουρκία, η Ονδούρα, η Χιλή, η Κολομβία, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν έχουν επίσης ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους, ενώ η Βολιβία διέκοψε τους δεσμούς της με το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα λόγω των συνεχιζόμενων χτυπημάτων κατά των Παλαιστινίων στον πολιορκημένο θύλακα.

«Μπροστά σε μια τέτοια τραγωδία, το Τσαντ καταδικάζει την απώλεια πολυάριθμων αθώων πολιτών και καλεί σε κατάπαυση του πυρός για μια βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα», ανέφερε η αφρικανική χώρα σε ανακοίνωσή της.

16:59 Περισσότεροι από 300 Αμερικανοί έφυγαν από τη Γάζα

Περισσότεροι από 300 Αμερικανοί, κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών και οι οικογένειές τους απομακρύνθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Τις τελευταίες ημέρες, μέσω αρκετά εντατικών διαπραγματεύσεων με όλες τις πλευρές, καταφέραμε να βγάλουμε έξω περισσότερους από 300 Αμερικανούς, νόμιμους μόνιμους κατοίκους και τα μέλη των οικογενειών τους», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζόναθαν Φάινερ στο CBS News.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη «αρκετοί» Αμερικανοί που παραμένουν στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος, είπε.

16:53 Νετανιάχου: Καμία εκεχειρία εάν δεν επιστρέψουν οι όμηροι

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι δεν υπάρξει καμία εκεχειρία ένα δεν γυρίσουν οι όμηροι. Όπως είπε αυτό είναι ένα μήνυμα «τόσο στους φίλους όσο και στους εχθρούς μας» και πρόσθεσε: «Θα συνεχίζουμε μέχρι να τους νικήσουμε».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά την επίσκεψη του Νετανιάχου σε αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ.

16:44 Η Τουρκία θα δεχτεί 1.000 καρκινοπαθείς από τη Γάζα

Η Τουρκία και η Αίγυπτος συμφώνησαν ώστε περίπου 1.000 καρκινοπαθείς και άλλοι τραυματίες που χρειάζονται επείγουσα περίθαλψη στη Γάζα να σταλούν στην Τουρκία για θεραπεία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

«Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται ώστε σχεδόν 1.000 ασθενείς, ιδίως καρκινοπαθείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο φιλίας Τουρκίας-Παλαιστίνης -το μοναδικό νοσοκομείο θεραπείας καρκίνου της Γάζας, το οποίο αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία του – αλλά και κάποιοι τραυματίες οι οποίοι χρειάζονται επείγουσα περίθαλψη, να μεταφερθούν στην Αίγυπτο μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα», δήλωσε ο Koca στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Στη συνέχεια, σχεδιάζεται η μεταφορά των καρκινοπαθών και όσων βρίσκονται σε επείγουσα κατάσταση στη χώρα μας με αεροδιακομιδές και μέσω νοσοκομειακών πλοίων», είπε.

16:36 IDF: Έχουμε ειδοποιήσει τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν προς τον Νότο

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, σε τηλεοπτικό μήνυμα είπε ότι ο στρατός έριξε 1,5 εκατομμύριο φυλλάδια, έκανε 20.000 τηλεφωνήματα και έστειλε 6 εκατομμύρια ηχογραφημένα μηνύματα σε πολίτες στη βόρεια Γάζα, προτρέποντάς τους να εκκενώσουν το νότιο τμήμα.

Ακόμα παρουσίασε μία ηχογραφημένη συνομιλία με κάποιον που ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι κάτοικος της Γάζας. Σε αυτήν ο άνδρας φέρεται να είπε ότι τον έστειλαν πίσω στον βορρά ενώ πρόσθεσε «ξέρετε ποιος μας έστειλε πίσω».

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού έρχονται εν μέσω αύξησης των αντιδράσεων της διεθνούς κοινής γνώμης για τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων και καταφυγίων, αλλά και τις καταγγελίες για χτυπήματα και στον  Νότο αλλά και σε καραβάνια που κατευθύνονται προς τον Νότο.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επισημάνει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

16:28 Διαδηλώσεις στη Ραμάλα εναντίον της επίσκεψης Μπλίνκεν

Πηγή AFP

«Μπλίνκεν έχεις αίμα στα χέρια σου», αναγράφεται στο πλακάτ / Πηγή: AP

16:17 Αμπάς σε Μπλίνκεν: Θα αναλάβουμε ρόλο στη Γάζα υπό τον όρο μιας συνολικής πολιτικής λύσης

Ο Αμπάς δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορούσε να επιστρέψει στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας μόνο εάν βρεθεί μια «συνολική πολιτική λύση» για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων.

Μετά τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Αμπάς στη Ραμάλα, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Μπλίνκεν εξέφρασε την άποψη ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο «τι θα επακολουθήσει στη Γάζα».

«Θα αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής λύσης που θα περιλαμβάνει όλη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας», είπε ο Αμπάς στον Μπλίνκεν σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

15:58 H Σαουδική Αραβία καταδικάζει τη «ρίψη πυρηνικών στην Γάζα»

Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει με «τον πιο έντονο τρόπο» τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού, Amichai Eliyahu, που άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να ρίξει πυρηνική βόμβα στη Γάζα.

«Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν το βαθμό στον οποίο ο εξτρεμισμός και η βαρβαρότητα έχουν διεισδύσει στην ισραηλινή κυβέρνηση. Η αποτυχία της άμεσης αποπομπής του υπουργού από την κυβέρνηση και το απλό “πάγωμα” της ιδιότητάς του αντικατοπτρίζει το ύψος της περιφρόνησης όλων των ανθρώπινων, ηθικών, θρησκευτικών και νομικών προτύπων και αξιών της ισραηλινής κυβέρνησης», τονίζει σχετικά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

15:42 Συζητήσεις της Τουρκίας με Αίγυπτο και Ιορδανία για τη Γάζα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, συζήτησε τις εξελίξεις στη Γάζα με τους ΥΠΕΞ της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.

Σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες, που είχε με τους ομολόγους του, Σάμεχ Σούκρι και Αϊμάν Σαφάντι, ο Φιντάν αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις που στοχεύουν τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα και να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός.

Επίσης, στη συνομιλία τους Χακάν Φιντάν και Σάμεχ Σούκρι αναφέρθηκαν στις προσπάθειες να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και συνεχής παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω της συνοριακής διάβασης της Ράφα.

15:31 Εκκλήσεις για ασφαλή απομάκρυνση των τραυματιών από τη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς απευθύνει έκκληση στην Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ή στην Αίγυπτο να εγγυηθούν την ασφαλή απομάκρυνση των τραυματιών από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Καλούμε την ICRC να εγγυηθεί μια ασφαλή διέλευση για τους τραυματίες, να τους συνοδεύσει και να εγγυηθεί την ασφαλή τους άφιξη στο πέρασμα της Ράφα μέχρι να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αιγύπτου», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Άσραφ αλ Κούντρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι να επιτρέψει η Αίγυπτος σε αιγυπτιακά ασθενοφόρα να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας και να μεταφέρουν τους τραυματίες από τα νοσοκομεία του θύλακα σε αιγυπτιακά νοσοκομεία «για να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδό τους».

Πάνω από 26.000 είναι οι τραυματίες στη Γάζα

15: 15 Νέος βομβαρδισμός σε προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα

Ένας ακόμη καταυλισμός προσφύγων χτυπήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Al Jazeera. Όπως αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τον καταυλισμό Αλ Μπουρέιτζ.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 20 Παλαιστίνιους νεκρούς και πολλούς άλλους τραυματίες, ενώ πλάνα δείχνουν ανθρώπους να ψάχνουν κάτω από τα ερείπια των σπιτιών για να ανασύρουν τα θύματα.

Σημειώνεται ότι αυτός είναι ο τρίτος προσφυγικός καταυλισμός που πλήττεται τις τελευταίες 24 ώρες μετά τον Αλ Μαγκάζι και τη Τζαμπάλια.

Παλαιστίνιοι ψάχνουν κάτω από τα ερείπια των σπιτιών για θύματα

15:09 Έκτακτη ενημέρωση από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις

Στις 15:3ο (τοπική ώρα) ο εκπρόσωπος των IDF, Daniel Hagari, θα πραγματοποιήσει έκτακτη ενημέρωση, στην οποία θα αποκαλύψει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Γάζα ως βάσεις για τις επιχειρήσεις της.

14:55 Μαίνονται οι μάχες κοντά στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Το μεσημέρι της Κυριακής ένας αντιαρματικός πύραυλος της Χεζμπολάχ χτύπησε όχημα στο Κιμπούτς Γιάφταχ, στην Άνω Γαλιλαία και είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένα άτομο. Οι IDF απάτησαν με πυρά πυροβολικού.

14:38  Κρύβει η Χαμάς βάσεις εκτόξευσης πυραύλων σε παιδικές χαρές;

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι κρύβει βάσεις εκτόξευσης πυραύλων σε παιδικές χαρές.

«Παιδιά, κούνιες, πισίνα και ρουκέτες. Το ένα από αυτά τα πράγματα δεν μοιάζει με το άλλο. Η Χαμάς κρύβει βάσεις εκτόξευσης πυραύλων σε παιδικές χαρές. Να η απόδειξη…» αναφέρεται στο βίντεο που δημοσίευσε στο X από περιοχή στο Μπέιτ Χανούν.

14:23 Απάντηση του ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής στον Amichai Eliyahu

Οργισμένη απάντηση δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής στον ακροδεξιό υπουργό του Ισραήλ, Amichai Eliyahu, που μίλησε για ρίψη πυρηνικών στην Γάζα.

«Τέτοια σχόλια αποτελούν μετάφραση του γενοκτονικού πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας εδώ και 30 ημέρες», αναφέρει το υπουργείο στη σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, δηλώνει ότι τα σχόλια του Ισραηλινού υπουργού «αποτελούν σαφή αντανάκλαση των εκστρατειών υποκίνησης που υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι για την καταστροφή της Γάζας και τον εκτοπισμό των κατοίκων της. Τα σχόλια αυτά αποτελούν πλήγμα για όλες τις χώρες που απαιτούν από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των αμάχων».

14:12 Διεθνής ανθρωπιστική διάσκεψη στη Γαλλία στις 9 Νοεμβρίου

Διεθνής ανθρωπιστική διάσκεψη θα φιλοξενήσει η Γαλλία στις 9 Νοεμβρίου και θα ασχοληθεί με το θέμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την κάλυψη βασικών αναγκών, ενώ παράλληλα θα συζητηθεί η προστασία των αμάχων στη Γάζα.

Στη διάσκεψη θα προσκληθούν οι χώρες που έχουν κεντρικό ρόλο στον διπλωματικό διάλογο για τον πόλεμο στην Γάζα, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία αλλά και χώρες του Περσικού Κόλπου. Επίσης, αναμένεται να εκπροσωπηθούν και πολλές ευρωπαϊκές δυνάμεις, διεθνείς θεσμοί και οργανισμοί.

14:00 Στους 11.175 οι νεκροί του πολέμου

Νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας της Γάζας κάνει λόγο για αύξηση των νεκρών στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί στη Γάζα 9.770 άτομα, εκ των οποίων 4.880 είναι παιδιά. Την ίδια ώρα, πάνω από 26.000 είναι οι τραυματίες.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν χάσει τη ζωή τους 152 άτομα και έχουν τραυματιστεί 2.100 άνθρωποι, ενώ στο Ισραήλ 1.405 είναι οι νεκροί και 5.600 οι τραυματίες.

Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί από τις εχθροπραξίες

13:48 Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητά το Ιράν από τις ΗΠΑ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πληγούν σκληρά εάν η Ουάσινγκτον δεν εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, Μοχάμεντ Ρεζά Αστιανί, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.

Και πρόσθεσε: «Η συμβουλή μας προς τους Αμερικανούς είναι να σταματήσουν αμέσως τον πόλεμο στη Γάζα και να εφαρμόσουν κατάπαυση του πυρός, διαφορετικά θα πληγούν σκληρά».

Υπογραμμίζεται ότι το Ιράν θεωρεί πως οι ΗΠΑ εμπλέκονται «στρατιωτικά» στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς.

13:36 Περισσότερες από 100 οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Κυριακή ότι έχει καταγράψει 102 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου.

«Από τις 7 Οκτωβρίου, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 102 επιθέσεις σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης στη Λωρίδα της Γάζας. Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα 504 θανάτους, 459 τραυματισμούς, ζημιές σε 39 εγκαταστάσεις και επηρέασαν 31 ασθενοφόρα», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Iσραηλινή επίθεση σε αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων στη Γάζα

13:25 Βρέθηκαν χάρτες με τα τούνελ της Χαμάς

Ο απεσταλμένος του MEGA στα σύνορα Γάζας – Ισραήλ, Λεωνίδας Καπερναράκος, μεταδίδει ότι «ίσως σε κάποιο τούνελ έχουν βρεθεί χάρτες με τα τούνελ και τις σήραγγες της Χαμάς, που μάλλον βρίσκονται στα χέρια των Ισραηλινών».

«Αυτά τα τούνελ είναι πάνω από 400 χιλιόμετρα. Αν όντως ισχύουν οι πληροφορίες και οι χάρτες βρίσκονται στα χέρια των Ισραηλινών, έχουν ένα μεγάλο όπλο», εξηγεί ο δημοσιογράφος.

13:13 Άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα ζητά η Γαλλία

Άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού νεκρών αμάχων, ζητά η Γαλλία.

Σε δηλώσεις της από την Ντόχα, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, ανέφερε ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και έκανε έκκληση για «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία».

Επίσης, τόνισε ότι η Γαλλία εργάζεται για να εγκριθεί ένα κείμενο για το σκοπό αυτό από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προστατευθούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι δημοσιογράφοι.

12:55 Οι IDF κατέρριψαν drone στον Λίβανο

«Πριν από λίγο, εντοπίστηκε ένα UAV που πετούσε από το εσωτερικό του Λιβάνου προς το Ισραήλ. Το UAV εντοπίστηκε από τα συστήματα ανίχνευσης και ελέγχου και αναχαιτίστηκε επιτυχώς από την εναέρια άμυνας των IDF πάνω από τον Λίβανο», ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Παράλληλα, ανέφεραν ότι νωρίτερα σήμερα, εντοπίστηκαν αρκετές εκτοξεύσεις από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ και μια πυρκαγιά στην περιοχή Malkia. «Απαντήσαμε με πυρά πυροβολικού», γνωστοποίησαν οι IDF.

12:36 Είκοσι ένα μέλη της ίδια οικογένειας σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση

Τραγωδία για οικογένεια Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς 21 μέλη της σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Τα θύματα ανήκουν στην οικογένεια του Αμπού Χασίρα, ο ισραηλινός βομβαρδισμός στοχοποίησε το σπίτι του, γεμάτο με γυναίκες και παιδιά», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

12:25 Συνάντηση Μπλίνκεν – Αμπάς στη Ραμάλα

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, είχε σήμερα συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στη Ραμάλα καθώς η διεθνής κοινότητα φοβάται ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να επεκταθεί στη Δυτική Όχθη.

12:13 «Κρύφτηκα κάτω από το πτώμα του φίλου μου και γλίτωσα»

Οι μαρτυρίες των επιζώντων του φεστιβάλ SuperNova στο Ισραήλ συνεχίζουν να συγκλονίζουν. Η Νόαμ Μαζάλ Μπεν-Ντέιβιντ είναι σήμερα ζωντανή επειδή κρύφτηκε πίσω από το πτώμα του φίλου της στο πίσω μέρος ενός κοντέινερ, την ώρα που η Χαμάς σκόρπιζε τον θάνατο.

«Μας περικύκλωσαν και συνέχισαν να πυροβολούν ασταμάτητα… Καθώς οι ένοπλοι της Χαμάς πλησίαζαν, ο Ντέιβιντ με πήρε και με πέταξε στο πίσω μέρος του κοντέινερ λέγοντάς μου να πάω όσο πιο βαθιά μπορούσα και να κρυφτώ. Ένας από αυτούς πήδηξε μέσα και φώναξε “Αλλάχ Άκμπαρ” και μια βόμβα εξερράγη και άρχισαν να πυροβολούν ασταμάτητα», περιγράφει η 27χρονη στην Express.

Ο φίλος της πυροβολήθηκε στο στήθος και εκείνη στο πόδι και στο ισχίο. «Κρύφτηκα κάτω από το πτώμα του, καθώς η Χαμάς έσφαζε τους πάντες», θυμάται σήμερα, 30 ημέρες μετά το «Μαύρο Σάββατο».

11:56 «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία», δηλώνει το Κατάρ

Την υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, υποδέχτηκε στο Βασιλικό Παλάτι ο Εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί, και, μεταξύ άλλων, συζήτησαν την κατάσταση στη Γάζα.

Στο τέλος της συνάντησης, ο σεΐχης  τόνισε ότι το Κατάρ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των αμάχων και έκανε λόγο για γενοκτονία του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

«Μας λυπεί το γεγονός ότι η κατάσταση στη Γάζα συνεχίζει να επιδεινώνεται. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των αμάχων. Οι διεθνείς αντιδράσεις στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα δεν είναι στο απαιτούμενο επίπεδο. Τονίσαμε την ανάγκη να παρασχεθούν όλες οι ανάγκες των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών και των καυσίμων για τη Λωρίδα της Γάζας. Η έλλειψη καυσίμων απειλεί να θέσει περισσότερα νοσοκομεία εκτός λειτουργίας. Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία», δήλωσε ο Εμίρης.

11:42 Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στο Σύνταγμα

Συλλαλητήριο και συναυλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό διοργανώνουν σήμερα Κυριακή 5 Νοέμβρη στην πλατεία Συντάγματος, σωματεία και φορείς. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία.

Κλειστές είναι αυτή την ώρα η Βασιλίσσης Σοφίας, η Πανεπιστημίου και η Σταδίου.

Μεγάλη συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης στο κέντρο της Αθήνας

11:31 «Στην Τζαμπάλια δεν υπάρχει προσφυγικός καταυλισμός», υποστηρίζει το Ισραήλ

Δηλώσεις στο αμερικανικό NewsNation έκανε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Τζόναθαν Κονρίκους, υποστηρίζοντας ότι «δεν χτύπησαν προσφυγικό καταυλισμό στην Τζαμπάλια».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στην Τζαμπάλια δεν υπάρχει κάποιος προσφυγικός καταυλισμός», τόνισε αρχικά και σημείωσε ότι στην περιοχή λειτουργούν καταυλισμοί, τους οποίους τα Ηνωμένα Έθνη τους παραχωρούν σε Παλαιστίνιους αμάχους.

«Εμείς χτυπάμε στρατηγικούς στόχους», συμπλήρωσε ο Κονρίκους.

11:20 Στους 45 οι νεκροί από τον ισραηλινό βομβαρδισμό στον καταυλισμό Αλ Μαγκάζι

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 περίπου άλλοι τραυματίστηκαν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό χθες βράδυ στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Ο αριθμός των μαρτύρων από τη σφαγή του Μαγκάζι αυξήθηκε στους 45», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι η πλειονότητα των θυμάτων «είναι παιδιά και γυναίκες» και ότι «σπίτια έγιναν άμεσοι στόχοι».

Δεν έχουν τέλος οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

11:11 Επίθεση σε τζαμί στη βόρεια Γάζα

Ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο ένα τζαμί ανατολικά της Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει το Al Jazeera Arabic.

Η είδηση για τον βομβαρδισμό έρχεται την ώρα που το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον πολιτικών στόχων και υποδομών, συμπεριλαμβανομένων τζαμιών και εκκλησιών.

Το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε επίσης δύο τζαμιά στις συνοικίες Al-Zaytoun και Al-Sabra, νότια της πόλης της Γάζας.

10:58 Διαδηλωτές έξω από την κατοικία του Νετανιάχου – Τον καλούν να παραιτηθεί

Εκατοντάδες άνθρωποι ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, διαδηλώνοντας το βράδυ του Σαββάτου (4/11) έξω από την κατοικία του στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Times of Israel.

Επίσης, απαίτησαν να εγκριθεί συμφωνία ανταλλαγής για τους ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας τον Νετανιάχου ότι είναι υπεύθυνος για τις αποτυχίες που οδήγησαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου από τους μαχητές της Χαμάς.

Διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου πραγματοποιήθηκαν και αλλού. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Τελ Αβίβ, στην Πλατεία των Ομήρων, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στις οικογένειες των 240 και πλέον ομήρων που συνελήφθησαν από τους μαχητές της Χαμάς.

Διαδηλωτές έξω από το σπίτι του Νετανιάχου

10:46 «Η ρίψη ατομικής βόμβας στη Γάζα είναι μία επιλογή»

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του ακροδεξιού υπουργού Amichai Eliyahu για χρήση πυρηνικών στη Γάζα.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Radio Kol Berama, ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν πολεμούν στη Γάζα» και ότι «η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα θα αποτελούσε αποτυχία».

Ερωτηθείς εάν πρέπει να ρίξει ατομική βόμβα στον θύλακα, απάντησε ότι «αυτή είναι μια από τις επιλογές».

Ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου αντέδρασε άμεσα και τον απέκλεισε επ’ αόριστον από όλες τις μελλοντικές κυβερνητικές συσκέψεις.

Παράλληλα, τόνισε ότι «τα λόγια του είναι αποκομμένα από την πραγματικότητα. Το Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός ενεργούν σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα του διεθνούς δικαίου για να αποτρέψουν πλήγματα σε ανθρώπους που δεν εμπλέκονται και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό μέχρι τη νίκη».

10:38 Το Τσαντ ανακαλεί τον πρεσβευτή του στο Ισραήλ

Το Τσαντ ανακαλεί τον πρεσβευτή του στο Ισραήλ, επικαλούμενο «το πρωτοφανές κύμα βίας» στη Γάζα.

«Μπροστά σε μια τέτοια τραγωδία, το Τσαντ καταδικάζει την απώλεια πολυάριθμων αθώων πολιτών και καλεί σε κατάπαυση του πυρός για μια βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η Ονδούρα, η Χιλή, η Κολομβία και η Τουρκία ανακάλεσαν επίσης τους πρεσβευτές τους, ενώ η Βολιβία διέκοψε τους δεσμούς της με το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης κατά των Παλαιστινίων.

10:29 Αναφορές για επίθεση των Ισραηλινών σε ασθενοφόρα νότια του Λιβάνου

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εχθροπραξίες -και- στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αl Mayadeen ανέφερε σήμερα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε δύο ασθενοφόρα στην περιοχή Tir Harfa, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις άνθρωποι.
Σύμφωνα με την λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar, ένα ισραηλινό άρμα επιτέθηκε στα ασθενοφόρα, ενώ οι ιατρικές δυνάμεις προσπαθούσαν να διασώσουν τραυματίες από βομβαρδισμό.

10:20 Σχέδιο του Ισραήλ για την υποστήριξη των νοσοκομείων της Γάζας

Μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από τον ΟΗΕ, ανθρωπιστικές οργανώσεις και τις ΗΠΑ, το Ισραήλ κατάρτισε ένα σχέδιο για την μεταφορά καυσίμων στη νότια Γάζα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στα νοσοκομεία.

Το σχέδιο προβλέπει ότι βυτιοφόρα με καύσιμα από την Αίγυπτο θα εισέρχονταν στη Λωρίδα της Γάζας και θα συνοδεύονται από ομάδα του ΟΗΕ, που θα τα παρακολουθεί στενά και θα διασφαλίζει ότι τα καύσιμα θα παραδίδονται στα νοσοκομεία για τον προβλεπόμενο σκοπό. «Όταν δε τα καύσιμα εξαντληθούν ξανά, η διαδικασία θα λάβει χώρα ξανά για άλλο ένα σύντομο και περιορισμένο χρονικό διάστημα», δήλωσαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

10:06 Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Τζαμπαλίγια με το δεύτερο ισχυρότερο όπλο του

Κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στην Τζαμπαλίγια, στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τουλάχιστον δύο βόμβες των 2.000 λιβρών, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες και την ανάλυση των New York Times από δορυφορικές εικόνες, φωτογραφίες και βίντεο.

«Τα στοιχεία και η ανάλυση δείχνουν ότι ο ισραηλινός στρατός έριξε τουλάχιστον δύο βόμβες των 2.000 λιβρών στην περιοχή… Η χρήση τέτοιων βομβών από το Ισραήλ, του δεύτερου μεγαλύτερου τύπου στο οπλοστάσιό του, δεν είναι ασυνήθιστη και το μέγεθός τους είναι γενικά το μεγαλύτερο που χρησιμοποιούν τακτικά οι περισσότεροι στρατοί. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση υπόγειων υποδομών, αλλά η ανάπτυξή τους σε μια πυκνή και πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Τζαμπαλίγια έχει εγείρει ερωτήματα αναλογικότητας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα των NYT.

Παλαιστίνιοι αναζητούν θύματα κάτω από τα ερείπια των σπιτιών στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια

09:50 Νεκροί τρεις Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν έξι στην πόλη Αμπού Ντις στη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Περίπου στις 2:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στην πόλη και περικύκλωσαν ένα σπίτι, δηλώνοντας ότι ανήκει σε έναν ύποπτο Παλαιστίνιο μαχητή. Στη συνέχεια τον κάλεσαν να παραδοθεί, αλλά καθώς εκείνος αρνήθηκε, έριξαν πύραυλο στο κτίριο και τον σκότωσαν. Ο άνδρας ταυτοποιήθηκε ως ο 20χρονος Nabil Halabia.

Αργότερα το πρωί, οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι δύο άλλοι άνδρες, ο Musa Diaa Zarour, 22 ετών, και ο Muhannad Affana, 20 ετών, πέθαναν από τα τραύματά τους μετά από αντιπαράθεση με ισραηλινούς στρατιώτες στην περιοχή.

09:39 Bίντεο από τη σφαγή της Χαμάς στο φεστιβάλ SuperNova

Το φως της δημοσιότητας βλέπει ένα βίντεο ντοκουμέντο από το «Μαύρο Σάββατο» της 7ης Οκτωβρίου και την εισβολή της Χαμάς στα εδάφη του Ισραήλ.

Ένας Ισραηλινός αστυνομικός κατέγραψε με την κάμερα της στολής του το απόλυτο χάος που άφησε πίσω της η επίθεση της Χαμάς.

Κρατώντας το πιστόλι του, περπατάει στην περιοχή, όπου πριν λίγες ώρες πραγματοποιούνταν το μουσικό φεστιβάλ, αναζητώντας τραυματίες αλλά το μόνο που αντικρίζει είναι νεκροί νέοι. «Υπάρχουν τραυματίες; Υπάρχει κανείς; Αστυνομία! Αστυνομία, IDF! Υπάρχουν τραυματίες; Έχω νεκρούς εδώ», ακούγεται να λέει.

09:22 Πάνω από 2.500 στόχους έχει πλήξει το Ισραήλ

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ισχυρίζονται ότι έχουν πλήξει πάνω από 2.500 στόχους, κατά τη διάρκεια των των χερσαίων, εναέριων και ναυτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τα στρατεύματα των IDF συνεχίζουν να εξουδετερώνουν μαχητές και να πλήττουν τις υποδομές της Χαμάς, αποθήκες όπλων, παρατηρητήρια και κέντρα διοίκησης και ελέγχου στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αεροσκάφη έπληξαν ένα στρατιωτικό συγκρότημα της Χαμάς, που περιείχε κέντρα διοίκησης και ελέγχου, παρατηρητήρια και πρόσθετες υποδομές», υπογραμμίζουν οι IDF σε σημερινή ανακοίνωσή τους.

Τανκ πυροβολεί στη Γάζα

09:11 «Δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ»

Γροθιά στο στομάχι είναι τα λόγια του γιατρού Ahmed Mokhallalati από το νοσοκομείο Al Shifa της Γάζας.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής λέει ότι το νοσοκομειακό σύστημα στην πολιορκημένη Λωρίδα καταρρέει. «Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα και κανείς δεν μπορεί να δει φως στην άκρη αυτού του τούνελ», τόνισε.

«Στο νοσοκομείο όλα τα κρεβάτια είναι γεμάτα, οι άνθρωποι νοσηλεύονται στο έδαφος, έχουμε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους που αναζητούν επίσης καταφύγιο ως πρόσφυγες», περιέγραψε ο ίδιος και έκανε λόγο για έλλειψη ιατροφαρμακευτικού υλικού και καυσίμων.

«Είμαι χειρουργός και ασχολούμαι με εγκαυματίες. Δεν μπορούμε να καθαρίσουμε τα εγκαύματα, καθώς δεν έχουμε κανένα μέσο για να κρατήσουμε καθαρό οποιοδήποτε νοσοκομειακό εξοπλισμό. Οι προμήθειές μας είναι πλέον ελάχιστες. Κινδυνεύουμε επίσης να ξεμείνουμε από καύσιμα. Παλεύουμε επίσης να βρούμε πόσιμο νερό», συμπλήρωσε.

08:53 Στην Τουρκία σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί σήμερα την Τουρκία στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, κατά την οποία θα συζητηθούν η κατάσταση στη Γάζα και οι διμερείς σχέσεις.

Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί στη σκιά της δήλωσης του Τούρκου προέδρου για διακοπή κάθε επαφής με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, λόγω των ενεργειών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μπορεί να θεωρηθεί συνομιλητής μας με οποιονδήποτε τρόπο», διαμήνυσε ο Ερντογάν.

«Ο στόχος μας είναι η επίτευξη οριστικής ειρήνης στο ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα. (…) Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει η αιματοχυσία και να εδραιωθεί η ειρήνη. Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης που θα ανακουφίσει τόσο την περιοχή μας όσο και τη χώρα μας», συμπλήρωσε.

08:37 Παραμένουν αγνοούμενοι 60 όμηροι

Συνεχίζουν να αγνοούνται 60 όμηροι μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

«Μετά την 7η Οκτωβρίου, οι βάρβαροι βομβαρδισμοί της Γάζας από το σιωνιστικό καθεστώς οδήγησαν στην απώλεια περισσότερων από 60 εχθρικών αιχμαλώτων στη Γάζα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ, Abu Obeidah.

Και πρόσθεσε: «Μετά την έρευνα, 23 από τις σορούς τους εξακολουθούν να αγνοούνται και να βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα. Και δεν φαίνεται να μπορούμε να τους προσεγγίσουμε».

08:24

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε και πάλι σήμερα, Κυριακή, στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας «παράθυρο» λίγων ωρών για να φύγουν προς το νότιο τμήμα του παράκτιου θύλακα.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τη μετακίνηση σε δρόμο με κατεύθυνση τον νότο από τις 10 πμ έως τις 2 μμ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), έγραψε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα Χ. Ο στρατός δημοσίευσε επίσης χάρτη που δείχνει τη δίοδο αυτή.

Ο ισραηλινός στρατός έχει κατ’ επανάληψη καλέσει τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα να μετακινηθούν προς τις νότιες περιοχές του θύλακα. Σύμφωνα με τον στρατό, τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι το έχουν ήδη κάνει.

04:08 «Τρώμε ένα γεύμα τη μέρα, πίνουμε βρώμικο νερό» – Συγκλονίζει μητέρα επτά παιδιών στη Γάζα

Μιλώντας στο BBC η Σουχέρ Αλ Λουχ, μητέρα επτά παιδιών είπε: «Πίνουμε βρώμικο νερό. Τρώμε ένα γεύμα κάθε μέρα, κυρίως τόνο ή φασόλια από κονσέρβες».

«Μερικές φορές μαγειρεύω λίγες φακές σε μια παλιά ξυλόσομπα. Έχουμε φωτοβολταϊκά στη στέγη για να μπορούμε να φορτίζουμε τα τηλέφωνά μας», προσέθεσε.

04:00 Επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη λίγες ώρες πριν την επίσκεψη Μπλίνκεν

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε ήδη αυτές τις επιδρομές σε σπίτια, χωριά και πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ακόμη και πριν από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Από τότε, η συχνότητα και η ένταση έχουν αυξηθεί εκθετικά.

Σύμφωνα με το Al Jazeera οι πρώτες επιδρομές σε σπίτια στη Ναμπλούς ξεκίνησαν στις 22:00 το βράδυ τοπική ώρα.

Υπήρξε μια δεύτερη επδρομή, όπου άνθρωποι τραυματίστηκαν, καθώς υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και Παλαιστινίων κατοίκων της Ναμπλούς.

Υπήρξαν τρεις τραυματισμοί. Αλλά παραδόξως σήμερα το βράδυ στη Ναμπλούς, δεν έγιναν συλλήψεις εκεί.

Στο Αζούν στην Qalqilya, υπήρξε νωρίτερα μια πολύ μεγάλη επιδρομή που πραγματοποιήθηκε με ισχυρή παρουσία του ισραηλινού στρατού σε σπίτια εκεί.

Κάτοικοι πιστεύουν ότι σχετίζεται με τους πυροβολισμούς που έπεσαν σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις νωρίτερα το Σάββατο. Πριν από λίγες ημέρες, οι κάτοικοι είπαν ότι περίμεναν κάποιου είδους αντίποινα όπως αυτό.

Επίσης οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης και έκαναν έφοδο σε πολλά σπίτια, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Γενικά, τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, οι επιδρομές αυτές λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά την ώρα της πρωινής προσευχής. Μάλιστα ι κάτοικοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη λένε ότι περιμένουν μια μακρά νύχτα μπροστά τους.

Αυτά τα ζητήματα είναι πιθανό να τεθούν από τον Αμπάς όταν συναντηθεί με τον Μπλίνκεν που αναμένεται να φτάσει στη Ραμάλα την Κυριακή.

03:51 Αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον ισραηλινό βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Μαγκάζι στο κέντρο της Γάζας το βράδυ του Σαββάτου.

Πρόκειται για λιγότερους από τους 51 ανθρώπους που είχε αρχικά αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι σκοτώθηκαν.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι εξετάζουν αν ο στρατός επιχειρούσε στην περιοχή την ώρα της βομβιστικής επίθεσης.

03:36 Το IDF θα επιτρέψει στους κατοίκους της Γάζας να κινηθούν νότια για τέσσερις ώρες

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν στους κατοίκους της Γάζας να κινηθούν νότια σε καθορισμένους δρόμους την Κυριακή, παρά το γεγονός όπως υποστηρίζουν ότι τα στρατεύματά τους δέχθηκαν πυρά το Σάββατο, ενώ προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν έναν ασφαλή διάδρομο για τους αμάχους.

Η κύρια διαδρομή για την εκκένωση θα είναι η οδός Σάλαχ Αλ-Ντεν και θα επιτραπεί στους αμάζους να εκκενώσουν μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με τον Αβιχάι Αντράι, εκπρόσωπο των IDF για τα αραβικά μέσα ενημέρωσης.

«Εάν ενδιαφέρεστε για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, κατευθυνθείτε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Να είστε σίγουροι ότι οι ηγέτες της Χαμάς φροντίζουν ήδη να προστατευτούν», δήλωσε ο Αντράι στο X το βράδυ του Σαββάτου.

Δεν ήταν σαφές πόσο ευρέως μπορεί να φτάσει το μήνυμά του, δεδομένων των εκτεταμένων διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος και του διαδικτύου, ή πόσο ασφαλής θα είναι η διέλευση.

03:22 Ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα με τη Γάζα δέχθηκαν πυρά αντιαρματικών πυραύλων

Στρατεύματα που επιχειρούν στο Ισραήλ κοντά στο Κισουφίμ στα σύνορα με τη Γάζα δέχθηκαν πυρά αντιαρματικών πυραύλων, αναφέρουν εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

Κανένας στρατιώτης δεν τραυματίστηκε από την επίθεση και το Ισραήλ ανταπέδωσε τα πυρά, πλήττοντας την πηγή του, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Το ένοπλο τμήμα της Χαμάς οι ταξιαρχίες αλ Κασάμ ισχυρίζονται στο Telegram ότι έριξαν αντιαρματικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτών που εισέρχονται στη Γάζα ανατολικά του Χαν Γιουνίς, στη νότια πλευρά του παλαιστινιακού θύλακα.

03:04 Ένταση έξω στον Λευκό Οίκο με συνθήματα κατά Μπάιντεν – Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έβαψαν κόκκινη την είσοδο

Πλήθος διαδηλωτών από τους δεκάδες χιλιάδες που βρέθηκαν στη συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης στην Ουάσινγκτον το Σάββατο ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποίησαν πορεία προς την πύλη του Λευκού Οίκου, όπου μάλιστα φώναξαν συνθήματα κατά του Τζο Μπάιντεν και έβαψαν την εξωτερική πύλη με κόκκινη μπογιά.

Μάλιστα μία ομάδα διαδηλωτών βούτηξε τα χέρια της σε κόκκινη μπογιά και άλειψε τους τσιμεντένιους στύλους κατά μήκος του εξωτερικού φράχτη του Λευκού Οίκου για να συμβολίσει το αίμα που χύνεται στη Γάζα.

02:47 29 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στο Λονδίνο

Η αστυνομία συνέλαβε 29 άτομα στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια μιας μαζικής φιλοπαλαιστινιακής συγκέντρωσης το Σάββατο, επικαλούμενη αδικήματα όπως υποκίνηση φυλετικού μίσους, εγκλήματα με φυλετικά κίνητρα, βία και επίθεση σε αστυνομικό.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Τραφάλγκαρ για τη διαμαρτυρία, σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία του Λονδίνου, και οι περισσότεροι διαδήλωναν ειρηνικά.

Ωστόσο, η διοικητής της Μητροπολιτική Αστυνομική Karen Findlay δήλωσε ότι ήταν «απογοητευτικό το γεγονός ότι διάφορες ομάδες ήταν και πάλι υπεύθυνες για συμπεριφορές που δεν έχουν θέση στο Λονδίνο και είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε σθεναρά. Τα πυροτεχνήματα κατευθύνθηκαν προς τους αστυνομικούς και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν».

Ένας άνδρας, ύποπτος για αντισημιτικά σχόλια κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας, συνελήφθη αφού αναγνωρίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, ανέφερε η αστυνομία.

Δύο άλλοι συνελήφθησαν «ως ύποπτοι για παραβίαση του άρθρου 12 του νόμου περί τρομοκρατίας, αφού εθεάθησαν να επιδεικνύουν πανό που φαινόταν να υποστηρίζει απαγορευμένη οργάνωση», πρόσθεσε η αστυνομία.

Εννέα άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι για αδικήματα δημόσιας τάξης, μεταξύ των οποίων δύο που φέρονται είχαν παρελθόν σε ρατσιστικά επεισόδια, προστίθεται στην ανακοίνωση.

02:33 Υπέρ της Παλαιστίνης ο ράπερ Macklemore – «Ξέρω ότι πρόκειται για γενοκτονία»

Μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που υποφέρει από τους συνεχείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ έστειλε ο ράπερ Macklemore μιλώντας στους δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς που έδωσαν δυναμικό παρών στη διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στην Ουάσινγκτον το Σάββατο ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Macklemore δήλωσε ότι ήταν «όμορφο να παρατηρείς» το τεράστιο πλήθος. «Μου είπαν να σωπάσω, μου είπαν να κάνω την έρευνά μου, να πάω πίσω, ότι είναι πολύ περίπλοκο να πω κάτι, να σωπάσω αυτή τη στιγμή», είπε από το βήμα ο ράπερ.

«Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, πήγα πίσω και έκανα κάποια έρευνα, μαθαίνω», είπε ακόμα ο τραγουδιστής και προσέθεσε: «Δεν ξέρω τα πάντα, αλλά ξέρω αρκετά για να ξέρω ότι πρόκειται για γενοκτονία».

02:18 Δραματική η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ απάντησε με αντίποινα. Στο μεταξύ, η κατάσταση για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα διαρκώς επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις, η ανθρωπιστική βοήθεια είναι απαραίτητη, ωστόσο ελάχιστη είναι αυτή που καταλήγει όντως εκεί. Αυτό επιβεβαίωσαν στην DW και διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο Φιλίπ Λαζαρίνι, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), περιγράφει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ως «καταστροφική».

Η Γάζα είναι αποκλεισμένη και οι πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί εκεί ασαφείς. Πολλές πληροφορίες δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητους δημοσιογράφους. Για πληροφορίες που αφορούν λοιπόν την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα η DW εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πληροφορίες που παρέχουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η DW δίνει απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας.

02:02 Ψυχολογική υποστήριξη στις ιατρικές ομάδες στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισελήνος παρέχει ψυχολογική βοήθεια στις ιατρικές ομάδες στη Γάζα.

Η οργάνωση δήλωσε ότι στο νοσοκομείο Al-Quds παρέχονται ψυχαγωγικές δραστηριότητες στους γιατρούς για να «ανακουφιστούν από την ψυχολογική τους πίεση εν μέσω συνεχών απειλών ότι θα γίνουν στόχος».

01:48 Τουλάχιστον 51 νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι

Τουλάχιστον 51 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το βράδυ του Σαββάτου στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Μεταξύ των θυμάτων είναι πολλές γυναίκες και παιδιά, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) σχετικά με το συγκεκριμένο πλήγμα.

Σε αναρτήσεις σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, λογαριασμών προσκείμενων στη Χαμάς διακρίνονται πολύ σκληρές εικόνες με νεκρά παιδιά, τα οποία όπως αναφέρεται κοιμούνταν τη στιγμή των χτυπημάτων.

01:33 Συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν στην Άγκυρα τη Δευτέρα

Επιβεβαιώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στις 5 και 6 Νοεμβρίου, στην Άγκυρα. Τη Δευτέρα αναμένεται η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Σε ανακοίνωσή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 5-6 Νοεμβρίου 2023.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, προβλέπεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Γάζα, περιφερειακά θέματα και τις διμερείς σχέσεις».

01:18 Εντείνει τους βομβαρδίσμους στη Βόρεια Γάζα το Ισραήλ

Σύμφωνα με το Al Jazeera λίγο μετά τις 1:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις σε διάφορες περιοχές στη βόρεια Γάζα.

Στη βόρεια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, στη συνοικία Τελ-αλ-Ζαατάρ, η οποία θεωρείται μια από τις κύριες συνοικίες του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν την κύρια γεώτρηση στην περιοχή αυτή, η οποία παρέχει νερό σε χιλιάδες σπίτια.

Επίσης, οι επιθέσεις συνεχίστηκαν στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου δύο κατοικίες καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σύμφωνα με το Al Jazeera έριξαν διάφορα είδη … βομβών, μεταξύ άλλων στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι.

01:02 Το Ισραήλ βομβάρδισε τοποθεσίες της Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με τις Iσραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν μια σειρά από τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, αφού εντοπίστηκαν ρουκέτες που εκτοξεύονταν προς το Ισραήλ.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι κανένα από τα βλήματα δεν προσγειώθηκε σε ισραηλινό έδαφος.

Ξεχωριστά, ένας αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο στην περιοχή Μετούλα, χωρίς να προκληθεί τραυματισμός, προσθέτει το IDF που δημοσιεύει και βίντεο από το πλήγμα στις εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

00:46 Συνάντηση Μπλίνκεν – Αμπάς στη Ραμάλα την Κυριακή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα την Κυριακή, δήλωσαν αξιωματούχοι σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε μια ημέρα νωρίτερα με αρκετούς ηγέτες αραβικών κρατών, όπου επανέλαβε τη θέση της χώρας του να υποστηρίζει τις εκκλήσεις για «ανθρωπιστικές παύσεις», σε αντίθεση με μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

00:29 Οργή λαού κατά Νετανιάχου – Η αστυνομία συνέλαβε διαδηλωτές έξω από το σπίτι του

Η αστυνομία συνέλαβε διαδηλωτές που διαδήλωσαν το Σάββατο έξω από την κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ορισμένοι από τους εκατοντάδες διαδηλωτές διαπέρασαν τα αστυνομικά μπλόκα γύρω από την κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ ανεμίζοντας ισραηλινές σημαίες και ζητώντας την παραίτησή του.

Η ισραηλινή αστυνομία δηλώνει ότι συνέλαβε τρία άτομα σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ το Σάββατο.

Σε βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας οι διαδηλωτές ακούγονται να φωνάζουν: «Πού ήσασταν στο Κφαρ Αζά;» (μία από τις κοινότητες που επλήγησαν περισσότερο από την επίθεση), ενώ πανό έγραφαν: «Το αίμα τους είναι στα χέρια σας» και «ο ύπνος της σοφίας φέρνει στη ζωή τέρατα». Μάλιστα ζητούσαν την αποπομπή του Μπενιαμίν Νετανιάχου.


Οι σκηνές αυτές διαδραματίστηκαν ενώ μια δημοσκόπηση για την ισραηλινή τηλεόραση Channel 13 έδειξε ότι το 76% των Ισραηλινών πιστεύει ότι ο κ. Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί και το 64% ότι η χώρα πρέπει να διεξάγει εκλογές αμέσως μετά τον πόλεμο.

00:14 «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά»: Ο ισραηλινός στρατός δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη του 2014

Τουρκικές πηγές ασφαλείας που παρακολουθούν στενά τον πόλεμο στη Γάζα δήλωσαν ότι φαίνεται πως το Ισραήλ έχει μάθει πολλά από προηγούμενες χερσαίες επιθέσεις στον θύλακα και τώρα ακολουθεί έναν πιο προσεκτικά σχεδιασμένο οδικό χάρτη.

«Η επιχείρηση ‘Σιδερένια Σπαθιά’ του Ισραήλ μοιάζει σαν να είναι αντίγραφο των επιχειρήσεων του 2009 και του 2014, αλλά αποφεύγουν να επαναλάβουν τα λάθη που έκαναν στο παρελθόν», δήλωσε στο Middle East Eye μια τουρκική πηγή, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας λόγω περιορισμών στην επικοινωνία με τον Τύπο.

Η πηγή πρόσθεσε ότι το Ισραήλ κινείται αργά για να αποφύγει σοβαρά προβλήματα, γεγονός που υποδηλώνει ένα συγκεκριμένο τακτικό μοτίβο.

Στην επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι» του 2009, 13 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν καθώς ο στρατός κινήθηκε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ομοίως, στην επιχείρηση «Προστατευτική Αιχμή» του 2014, 66 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων σε κατοικημένες περιοχές.

00:00 Μπάιντεν: «Πρόοδος  στην επίτευξη της ανθρωπιστικής παύσης»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο ότι σημειώνεται πρόοδος στην επίτευξη της «ανθρωπιστικής παύσης» στις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, που ζητεί η Ουάσινγκτον, προκειμένου η παύση αυτή να συμβάλει στην προστασία των αμάχων και στην προώθηση περισσότερης βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει πρόοδος σε αυτό το θέμα, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε «ναι», καθώς έβγαινε από μια εκκλησία στο Ντέλαγουερ και προτού μπει στο αυτοκίνητό του, κι ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

23:44 Ταινία με τις «φρικαλεότητες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας» θα προβληθεί στο Χόλιγουντ

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα «μία ταινία για τις φρικαλεότητες που διαπράττουν οι μαχητές της Χαμάς σε βάρος των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, η οποία διαρκεί περισσότερο από 40 λεπτά, θα προβληθεί μπροστά σε μερικούς από τους κορυφαίους ανθρώπους του Χόλιγουντ, σε μια εκδήλωση που διοργανώνει ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Γκάι Νατίβ (‘Skin’, ‘Golda’)».

«Η Γκαλ Γκαντότ και ο σύζυγός της, Γιάρον Βερσάνο, βοήθησαν να συμβεί αυτό το πράγμα», δήλωσαν πηγές προσκείμενες στην Ισραηλινή ηθοποιό.

23:30 Δήμαρχος Λυών: Μια τέτοια πράξη βίας είναι αδιανόητη

«Μια τέτοια πράξη βίας είναι αδιανόητη. Προσφέρω όλη μου την υποστήριξη στο θύμα και τους συγγενείς της», έγραψε ο Γκρεγκόρι Ντουσέ, δήμαρχος της Λυών, στο X, πρώην Twitter για την επίθεση μέσα στο σπίτι της.

23:17 Το μεγάλο δίλημμα της Αιγύπτου για το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα

Η Αίγυπτος θα βοηθήσει στην απομάκρυνση «περίπου 7.000» ξένων υπηκόων και πολιτών με διπλή υπηκοότητα από τη Λωρίδα της Γάζας όπως ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, όμως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει πως το κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής εδώ και εβδομάδες βρίσκεται σε ένα δίλημμα…

Ο διπλωματικός συντάκτης του βρετανικού Guardian, Patric Wintour, γράφει: Η Αίγυπτος, με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα στη Γάζα, θέλει να βοηθήσει τους πιο σοβαρά τραυματισμένους Παλαιστίνιους αλλά αρνείται πεισματικά να δεχτεί ένα κύμα Παλαιστινίων προσφύγων στη χερσόνησο του Σινά.

Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μοστάφα Μαντμπούλι, δήλωνε: «Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε εκατομμύρια ζωές για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα καταπατήσει το έδαφός μας».

23:05 Γκράφιτι υπέρ της Παλαιστίνης στο αρχαιότερο πολιτιστικό ίδρυμα αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα

Αλληλέγγυοι υπέρ της Παλαιστίνης έγραψαν με κόκκινη μπογιά «Γάζα» στη βιβλιοθήκη «Wiener», οποία δημιουργήθηκε για την έρευνα του Ολοκαυτώματος στο Λονδίνο – εν μέσω μιας σειράς αντιδράσεων σε όλη την πρωτεύουσα.

Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης Ολοκαυτώματος της Βιέννης βρήκε το γκράφιτι πρόσφατα σε μια πινακίδα που προβάλλει την έκθεση και το αναγνωστήριο της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα