Τη συνέχιση των εθελοντικών περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, επιβεβαίωσαν την Κυριακή οι κορυφαίοι εξαγωγείς πετρελαίου, Σαουδική Αραβία και Ρωσία, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση και την οικονομική ανάπτυξη συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις αγορές αργού.

Και οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι οι περικοπές τους θα επανεξεταστούν τον επόμενο μήνα για να αξιολογήσουν το ενδεχόμενο επέκτασης σε χρονικό εύρος η αύξησης των μεγεθών των περικοπών.

Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την πρόσθετη εθελοντική της μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) που μεταφράζεται σε παραγωγή περίπου 9 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα για τον Δεκέμβριο, ανέφερε πηγή του υπουργείου Ενέργειας.

«Αυτή η πρόσθετη εθελοντική περικοπή έρχεται να ενισχύσει τις προληπτικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ με στόχο τη στήριξη της σταθερότητας και της ισορροπίας των αγορών πετρελαίου», ανέφερε η πηγή.

Πετρέλαιο: Διστακτικά μεν, ανοδικά δε οι τιμές

Νέα μείωση και από τη Μόσχα

Μετά τη δήλωση της Σαουδικής Αραβίας, η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχίσει την πρόσθετη εθελοντική περικοπή της προσφοράς κατά 300.000 bpd από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου της μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος αποτελείται από τις χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και κορυφαίους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μειώνει την παραγωγή από πέρυσι ως προληπτική δράση για τη διατήρηση της σταθερότητας της αγοράς.

Το πετρέλαιο έφτασε σε υψηλό του 2023 τον Σεπτέμβριο κοντά στα 98 δολάρια το βαρέλι για το αργό πετρέλαιο Brent, αν και έκτοτε έχει αποδυναμωθεί και διαπραγματεύεται περίπου στα 85 δολάρια το βαρέλι, παρά τη στήριξη που δέχονται οι τιμές λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία, ο ντε φάκτο ηγέτης του ΟΠΕΚ, έκανε για πρώτη φορά την εθελοντική περικοπή για τον Ιούλιο ως προσθήκη σε μια ευρεία συμφωνία περιορισμού της προσφοράς που συμφωνήθηκε για πρώτη φορά από ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ τον Απρίλιο.

Το βασίλειο ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα επεκτείνει την πρόσθετη εθελοντική του περικοπή μέχρι το τέλος του έτους και θα επανεξετάζει την απόφαση αυτή κάθε μήνα.

Οι αναλυτές περίμεναν την επιβεβαίωση της απόφασης για επέκταση της περικοπής τον Δεκέμβριο. Μια απόφαση του Ιουνίου του ΟΠΕΚ+ περιορίζει ήδη την προσφορά μέχρι το 2024.

Επόμενο κρίσιμο ραντεβού του ΟΠΕΚ+ είναι στις 26 Νοεμβρίου στη Βιέννη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities