Με κέρδη, αλλά και με ικανοποιητικό τζίρο, επιστρέφει στην ανοδική του πορεία το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως δεν επιδίδεται σε υπερβολές, έχοντας σε δεύτερο πλάνο και το κλίμα διεθνώς, το οποίο κρύβει κάποιες εστίες ανησυχίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,96% στις 1.231,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 28,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,10% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.014,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,81% στις 993,11 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στην κορυφή της παγκόσμιας κατατάξης

Πάμε για κλεισίματα βιβλίων

Ουσιαστικά έχουμε μπει σε μία περίοδο που οι διαχειριστές θα κοιτάξουν να στηρίξουν τις αποδόσεις του έτους, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Άλλωστε υπήρξε μία περίοδος «ανομβρίας» αποδόσεων και «βροχής» νέων με τους περισσότερους να ανησυχούν ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Όμως, όπως έχουμε πει πολλές φορές, η αγορά έχει τους δικούς της χρόνους και δεν είναι news driven μιας και πολλές φορές έχει προεξοφλήσει νέα και καταστάσεις, επισημαίνει ο κ. Ζαχαράκης.

Το προηγούμενο διάστημα η ελληνική αγορά έπαιζε άμυνα περιμένοντας τους ξένους να βγάλουν αντίδραση με την εβδομάδα που πέρασε να παίρνει σάρκα και οστά η κίνηση. Η Federal Reserve ήταν εκείνη που έδωσε την αφορμή για την αντίδραση μιας και όλα δείχνουν ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει σε ένα σημαντικό ταβάνι με την κεντρική τράπεζα να πιθανολογεί ότι μπορεί ο κύκλος να έχει τελειώσει. Όλα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός είναι και το πιο σημαντικό δεδομένο στο τι θα πράξουν οι αγορές. Λογικό είναι παρόλα αυτά να χρειαστεί σημαντικό διάστημα να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός πριν οι κεντρικές τράπεζες μπορέσουν να μειώσουν επιτόκια.

Παράλληλα υπάρχει μία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων γεγονός που βοηθάει την αγορά να πάρει ανάσες. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, φαίνεται πως πάμε για το κλείσιμο έτους με τους διαχειριστές να παίρνουν και πάλι στην πλευρά της αισιοδοξίας. Άλλωστε η ελληνική οικονομία και οι εισηγμένες συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Jumbo, Εθνική, Quest και Aegean σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Τιτάν και Πειραιώς.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Cenergy, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Λάμδα, ΟΤΕ, Coca Cola και Μυτιληναίος, ενώ ήπια πτωτικά οι ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή είναι η Autohellas.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών