Στα ύψη κινούνται οι εξαγωγές των ελληνικών ακτινιδίων, με τις ποσότητες που κατευθύνθηκαν στις αγορές από την έναρξη της φετινής σεζόν να είναι αυξημένες κατά 46%. Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές μήλων φαίνεται να χάνουν σημαντικό έδαφος, με τις ποσότητες που διακινήθηκαν να είναι λιγότερες συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, αυξημένες κατά 47,7% συγκριτικά με πέρσι είναι οι εξαγωγές ακτινιδίων, οι οποίες από 1/9/2023 έως και 3/11/2023 ανέρχονται σε 31.514 τόνους έναντι 21.337 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Ακτινίδιο: Με θετικούς οιωνούς η νέα σεζόν – «Τρικλοποδιές» από επιτήδειους

Από τις ποσότητες αυτές προς Ινδία κατευθύνθηκαν 1.056 τόνοι έναντι 833 τόνων πέρσι, προς Καναδά 1.042 τόνοι έναντι 631 τόνων πέρσι, προς ΗΠΑ 1.885 τόνοι έναντι 1.053 τόνων, προς Ισπανία 5.819 τόνοι έναντι 4.455 τόνων και προς Ιταλία 10.031 τόνοι έναντι 5.035 τόνων.

Αρνητικό πρόσημο για τα μήλα

Σημαντικά μειωμένες είναι οι εξαγωγές των ελληνικών μήλων, με τις ποσότητες να ανέρχονται από 1η Σεπτεμβρίου έως 3 Νοεμβρίου, σε 14.904 τόνους έναντι 25.329 τόνων πέρσι.

Από το σύνολο των ποσοτήτων, τα φορτία που έφυγαν από τη Λάρισα άγγιξαν τους 5.390 τόνους από 6.915 τόνους πέρσι και από τη Μαγνησία 47 έναντι 227 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Την ίδια στιγμή εντύπωση προκαλούν οι εισαγωγές μήλων οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία, ανέρχονται σε 4.385 τόνους έναντι 1.289 τόνων πέρσι.

Στάσιμη όμως, είναι και η κατάσταση σε ότι αφορά τη δυνατότητα εξαγωγής ελληνικών μήλων στην Αίγυπτο, καθώς όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς «η αιγυπτιακή κυβέρνηση απαιτεί από τις εισαγωγικές εταιρείες να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα που τους επιτρέπει να αποκτούν ξένο νόμισμα».

Αυξημένες οι εισαγωγές ντομάτας

Αυξημένες είναι οι εισαγωγές ντομάτας στη χώρα μας, οι οποίες από την 1η Σεπτεμβρίου έως 3 Νοεμβρίου ανήλθαν σε 9.604 τόνους έναντι 4.177 τόνων το 2022. Από το σύνολο των ποσοτήτων, από την Τουρκία ήρθαν 6.406 τόνοι έναντι 2.922 τόνων πέρσι. Να σημειωθεί ότι φέτος, μέχρι στις 8 Σεπτεμβρίου είχαν εισαχθεί συνολικά μόνο 1.018 τόνοι ντομάτας.

«Επειδή η παραγωγή στις χώρες της Νότιας Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας μπήκε στις αγορές με καθυστέρηση λόγω οψίμισης οι τιμές της ντομάτας και της πιπεριάς ήταν καλές τις τελευταίες εβδομάδες. Τώρα βλέπουμε ότι η προσφορά αυξάνεται κάπως, γεγονός που θα ασκήσει πίεση στις τιμές. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι οι τιμές θα μειωθούν σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

Απώλειες για το επιτραπέζιο σταφύλι

Συνεχίσθηκε η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών, οι οποίες ανέρχονται σε 39.186 τόνους, μειωμένες κατά 10,9% συγκριτικά με το 2022.

Σύμφωνα με τους εξαγωγείς, στην ευρωπαϊκή αγορά κυριάρχησαν τα ιταλικά σταφύλια, με τις ποικιλίες Italia και Crimson Seedless να είναι οι πιο δημοφιλείς. Οι ποικιλίες Sultana και Crimson Seedless διατέθηκαν από την Τουρκία. Αποστολές από τη Γαλλία και την Ελλάδα μαζί έπαιξαν μόνο δευτερεύοντα ρόλο, ενώ μικρή επίδραση στις πωλήσεις είχε η προσφορά από την Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Παρατηρείται σε συνέχεια προηγουμένων περιόδων μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπέζιων σταφυλιών, η οποία οφείλεται στην προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών», σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης.

Οι έλεγχοι

Σε 150 χιλ. τόνους (περίπου 25.000 φορτία) εκτιμάται ότι ανήλθαν οι αποστολές – εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στο διάστημα από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ στην εγχώρια αγορά διακινήθηκαν άλλες 200 με 250 χιλ. τόνοι με ελληνικά και εισαγόμενα προϊόντα.

Την ανάγκη οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να αυξήσουν και να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στις περιφέρειες παραγωγής και στα σημεία εξόδου της χώρας για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας αλλά και για την αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας, επαναλαμβάνουν οι εξαγωγείς.

«Στόχος μας οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής της Ιταλίας και Ισπανίας, προκειμένου να διευρυνθεί το πελατολόγιο μας, με ταυτοποίηση της προέλευσης, με τυποποίηση και ποιότητα και όχι διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία)», σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO