Παρελθόν αποτελούν οι άθλιες χωματερές και όγκοι σκουπιδιών στην Πελοπόννησο καθώς ετέθη σε λειτουργία όλο το σύμπλεγμα των μονάδων απορριμμάτων της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας.

Το έργο ύψους 160 εκατ. ευρώ έφερε σε πέρας εντός δύο ετών η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να εγκαινιάζει τη μονάδα στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Έκρηξη 87,5% στα καθαρά κέρδη το τρίτο τρίμηνο

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων ανακοίνωσε πως θα διατεθούν 600 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη μονάδων επερξεργασίας σε όλη την Ελλάδα.

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Γιώργος Περιστέρης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Αγραφιώτης και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας.

Ο κ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι άθλιες χωματερές οι όγκοι σκουπιδιών γίνονται παρελθόν. Και η διαχείριση απορριμμάτων μετατρέπει ένα πρόβλημα σε προωθητικό μοχλό για το μέλλον της χώρας», είπε για να συνεχίσει για τα οφέλη στην Περιφέρεια αλλά και στο σύνολο της Ελλάδας: «Αυτή η μονάδα δεν απαλλάσσει απλά την περιφέρεια από το βραχνά της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ανακουφίζει τους φορολογούμενους από πρόστιμα».

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης με το έργο δημιουργήθηκαν 800 θέσεις εργασίας, και 200 στη φάση της λειτουργίας. Έκανε δε, ξεχωριστή μνεία στην ενεργειακή εξοικονόμηση που φέρνει η κυκλική οικονομία καθώς θα τροφοδοτεί με πράσινη ενέργεια 6.000 νοικοκυριά.

Επιπλέον με τη μονάδα εκπέμπονται 24.000 τόνοι λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο κ. Γ. Περιστέρης

Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Γιώργος Περιστέρης ανοίγοντας την εκδήλωση τόνισε: «Η Πελοπόννησος αποκτά την πιο σύγχρονη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων. Δημοπρατήθηκε το 2013, ξεκίνησε η κατασκευή της το 2021 και ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σε δύο χρόνια».

Η μονάδα

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Γιώργος Αγραφιώτης αναφέρθηκε στις επιδόσεις της Μονάδας Αρκαδίας στην Παλαιοχούνη: « Πρόκειται για την πιο σύγχρονη μονάδα της χώρας και μία από τις πιο σύγχρονες της Ευρώπης. Κάναμε το καλύτερο στους λίγους μήνες που η μονάδα λειτουργεί και καταρρίπτει κάθε μήνα κι ένα ρεκόρ απόδοσης και βελτιωνει τους συμβατικούς δείκτες: Λιγότερο υπόλειμμα μεγαλύτερη ανακύκλωση και περισσότερη πράσινη ενέργεια.

Απαλλάσσει το υπέδαφος της Πελοποννήσου τουλάχιστον από 50.000 τόνους υγρά απόβλητα συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η μονάδα ξεκίνησε ήδη τις εξαγωγές του δευτερογενούς προϊόντος. Ήδη εξάγουμε στην Πορτογαλία και τη Γερμανία.

Η μονάδα έχει έσοδα και τροφοδοτεί πράσινο ταμείο και πληρώνουν λιγότερο οι πολίτες.

Αντιμετωπίζει με επιτυχία πάνω από το 50% των σκουπιδιών των περιοχών Αργολίδας Κορινθίας και Αρκαδίας.

Μέσα στο 2024 θα’ χουν λειτουργήσει οι μονάδες της Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που λειτουργούν μονάδες το 100% των απορριμμάτων σωστή διαχείριση.

Μεγαλύτερες από τις συμβατικές υποχρεώσεις. Δεν είναι φαραωνικό το έργο αλλά φαραωνικό το πρόβλημα που λύθηκε».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Από τη μεριά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας χαιρέτησε το έργο και χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή μέρα για την Περιφέρεια και την Ελλάδα.
«Κάναμε ένα βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων στους 26 δήμους της Περιφέριεας».

Ο ίδιος θύμισε τις έντονες αντιδράσεις που αντιμετώπισε το έργο αλλά χάρη στη στήριξη της κυβέρνησης και τις προσπάθειες της Περιφέρειας ολοκληρώθηκε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green