Σε επανάληψη του μοτίβου των τελευταίων ημερών οδηγείται το χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με τους πωλητές να παίρνουν το προβάδισμα, ροκανίζοντας για ακόμη μία φορά τις μονάδες του γενικού δείκτη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,54% στις 1.220,61 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 31,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,7 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,67% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.973,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πτώση 0,69% στις 976,68 μονάδες.

«Ροκάνισμα»

Επί τρεις ημέρες το ΧΑ ακολουθεί το ίδιο μοτίβο, κάνοντας μια «κοιλιά» στο μέσο της συνεδρίασης, ροκανίζοντας μέρος των κερδών που καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και τη Δευτέρα. Παρόλα αυτά δεν έχουν επηρεαστεί ακόμη οι προσδοκίες για ένα καλύτερο κλείσιμο του Νοεμβρίου, δεδομένου ότι δεν απειλούνται προς ώρας οι τεχνικές στηρίξεις.

Όπως σχολιάζει και ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ, παραμένουν οι προσδοκίες για ένα ντόπιο year end rally, καθώς ο γενικός δείκτης κρατά τα επίπεδα των 1.200 μονάδων. Το “βλέμμα” των επενδυτών όμως στρέφεται προς Δυσμάς, με τα γνωστά θέματα της νομισματικής πολιτικής, το πετρέλαιο και τα ομόλογα στο προσκήνιο. Στα θετικά το προηγηθέν ανοδικό σερί του S&P, που δείχνει την απουσία “στρες” στη μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, οι μεγάλοι διαχειριστές ετοιμάζονται να “κλείσουν βιβλία” πριν το τέλος του έτους, ενώ φαίνεται να διακατέχονται από συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Federal Reserve και οι λοιπές Κεντρικές Τράπεζες δεν θα κάνουν άλλες… παρεμβάσεις στα παρεμβατικά τους επιτόκια τους επόμενους μήνες. Αυτή η εκτίμηση -μαζί με τη διόρθωση της τιμής του πετρελαίου- έχει οδηγήσει τα ομόλογα σε ράλι επαναγοράς των short και τις αποδόσεις τους σε αποκλιμάκωση.

Στον αντίποδα, εκτιμά ότι το σενάριο νέας “ανάφλεξης” του κόστους της ενέργειας όχι μόνο δεν έχει απομακρυνθεί αλλά κρέμεται κυριολεκτικά από μια “κλωστή” καθώς το Μεσανατολικό επιμένει. Μένει να δούμε αν και αυτή πολεμική σύρραξη θα περάσει, πότε και με ποιο κόστος στη “λήθη” των αγορών. Στην Αθήνα όμως, ο κ. Στεριώτης εκτιμά ότι δεν υπάρχει χρόνος και δεν συντρέχουν οι συνθήκες για την καταγραφή νέων ετήσιων και πολυετών υψηλών σε μία χρονιά ιδιαίτερα θετικού προσήμου και συμβολισμού για το ΧΑ, ειδικά όσο οι επενδυτές δεν διευρύνουν το εύρος  των χαρτοφυλακίων τους και ο όγκος των συναλλαγών είναι… Β’ Εθνικής.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ “βαραίνει” την αγορά με το -3,45% που καταγράφει, με τη Motor Oil να είναι στο -2,59%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίο και Σαράντη, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, Aegean, ΔΕΗ, Λάμδα, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Autohellas, Πειραιώς και Εθνική.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ κερδίζει 3,60%, με τον Τιτάνα να είναι στο +1,06%. Μικρά είναι τα κέρδη σε Jumbo, Coca Cola, Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή είναι η Cenergy.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών