Το μίτο της ανόδου αναζητά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως δεν μπορεί να απαλλαγεί από τα βαρίδια αρκετών τίτλων που κινούνται «νότια», προκειμένου να ενισχύσει πλέον την κίνηση προς τον στόχο των 1.250 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,01% στις 1.228,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.998,16 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,16% στις 987,21 μονάδες.

Εταιρικές πιέσεις δέχονται οι ευρωαγορές

Μεταβλητότητα

Το ΧΑ δίνει καθημερινά μια γλυκόπικρη γεύση στους συμμετέχοντες, οι οποίοι ναι μεν βλέπουν τον γενικό δείκτη να έχει προσθέσει πάνω από 120 μονάδες από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, αλλά χωρίς αυτή η άνοδος να συνοδεύεται με τζίρο, ώστε τα αγοραστικά σήματα να μην τίθενται εν αμφιβόλω. Ο συνολικός τζίρος των συνεδριάσεων του τελευταίου διμήνου μετά βίας ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, και αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις, ήτοι 20%-30% χαμηλότερα από τους τζίρους του καλοκαιριού.

Βέβαια, η εγχώρια αγορά μας έχει συνηθίσει να κινείται χαμηλά συναλλακτικά, με τη ρηχότητα να ευνοεί περισσότερο βραχυπρόθεσμες κινήσεις, εντείνοντας τη μεταβλητότητα. Ωστόσο, η έλευση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και οι επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου είχαν καλλιεργήσει καλύτερες προσδοκίες για το ελληνικό χρηματιστηριακό σύμπαν, με στόχο μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες να αλλάξει «κατηγορία» και να «ωριμάσει».

Η εικόνα αυτή τροφοδοτεί καθημερινά και την επιφυλακτικότητα αρκετών χαρτοφυλακίων, ειδικά των αγοραστών, καθώς παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για το πόσο έχει εξαντληθεί η άνοδος του 2023. Ήδη άλλωστε το ΧΑ, παρά τη δίμηνη και πλέον πτώση του, συντηρεί πάνω από το 30% τα κέρδη από την αρχή του έτους, με πολλά χαρτοφυλάκια να αναλώνονται στη συντήρηση δυνάμεων αλλά και αποτιμήσεων, προκειμένου να μην κλείσουν τη χρονιά με κέρδη σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που είχαν λογιστικά στην κορύφωση του Ιουλίου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και Quest σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ σε αρνητικά εδάφη βρίσκονται και οι Jumbo, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Motor Oil, Titan, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Πειραιώς και Ελλάκτωρ.

Από την άλλη, σε θετικά εδάφη είναι οι Autohellas, Cenergy, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Εθνική και Eurobank, αλλά καμία δεν κάνει τη διαφορά στην αγορά. Χωρίς μεταβολή είναι οι Τέρνα Ενεργειακή και ο Σαράντης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών