Το μίτο της ανόδου αναζητά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως δεν μπορεί να απαλλαγεί από τα βαρίδια αρκετών τίτλων που κινούνται «νότια», προκειμένου να ενισχύσει πλέον την κίνηση προς τον στόχο των 1.250 μονάδων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,01% στις 1.228,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.998,16 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,16% στις 987,21 μονάδες.
Εταιρικές πιέσεις δέχονται οι ευρωαγορές
Μεταβλητότητα
Το ΧΑ δίνει καθημερινά μια γλυκόπικρη γεύση στους συμμετέχοντες, οι οποίοι ναι μεν βλέπουν τον γενικό δείκτη να έχει προσθέσει πάνω από 120 μονάδες από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, αλλά χωρίς αυτή η άνοδος να συνοδεύεται με τζίρο, ώστε τα αγοραστικά σήματα να μην τίθενται εν αμφιβόλω. Ο συνολικός τζίρος των συνεδριάσεων του τελευταίου διμήνου μετά βίας ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, και αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις, ήτοι 20%-30% χαμηλότερα από τους τζίρους του καλοκαιριού.
Βέβαια, η εγχώρια αγορά μας έχει συνηθίσει να κινείται χαμηλά συναλλακτικά, με τη ρηχότητα να ευνοεί περισσότερο βραχυπρόθεσμες κινήσεις, εντείνοντας τη μεταβλητότητα. Ωστόσο, η έλευση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και οι επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου είχαν καλλιεργήσει καλύτερες προσδοκίες για το ελληνικό χρηματιστηριακό σύμπαν, με στόχο μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες να αλλάξει «κατηγορία» και να «ωριμάσει».
Η εικόνα αυτή τροφοδοτεί καθημερινά και την επιφυλακτικότητα αρκετών χαρτοφυλακίων, ειδικά των αγοραστών, καθώς παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για το πόσο έχει εξαντληθεί η άνοδος του 2023. Ήδη άλλωστε το ΧΑ, παρά τη δίμηνη και πλέον πτώση του, συντηρεί πάνω από το 30% τα κέρδη από την αρχή του έτους, με πολλά χαρτοφυλάκια να αναλώνονται στη συντήρηση δυνάμεων αλλά και αποτιμήσεων, προκειμένου να μην κλείσουν τη χρονιά με κέρδη σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που είχαν λογιστικά στην κορύφωση του Ιουλίου.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και Quest σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ σε αρνητικά εδάφη βρίσκονται και οι Jumbo, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Motor Oil, Titan, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Πειραιώς και Ελλάκτωρ.
Από την άλλη, σε θετικά εδάφη είναι οι Autohellas, Cenergy, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Εθνική και Eurobank, αλλά καμία δεν κάνει τη διαφορά στην αγορά. Χωρίς μεταβολή είναι οι Τέρνα Ενεργειακή και ο Σαράντης.
Latest News
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα