Δεν έχει αισθανθεί ακόμα την επίδραση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με την εκτίμηση δύο αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και ως εκ τούτου αναμένεται να συνεχιστεί η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

«Συνολικά, δεν βλέπουμε ακόμη τα πλήρη αποτελέσματα της πολιτικής», τόνισε ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ Τόμας Μπάρκι. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστικ.

Πάουελ: Η ερώτηση παραμένει αν θα αυξήσουμε περισσότερο τα επιτόκια

Οι αξιωματούχοι της Fed προσπαθούν να καθορίσουν αν θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, μετά την πρόσφατη απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών  σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%.

Οι επενδυτές δεν αναμένουν πλέον πρόσθετες αυξήσεις σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

«Νομίζω ότι η πολιτική μας είναι περιοριστική, και πιθανότατα αρκετά περιοριστική, αλλά νομίζω ότι θα έχουμε ακόμα προσκρούσεις στην πορεία», εξηγεί ο Μπόστικ, που ανήκει στο στρατόπεδο των περιστεριών.

«Ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2%» εξηγεί. «Θα διατηρήσουμε την περιοριστική πολιτική μέχρι να συμβεί αυτό ή μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι θα συμβεί».

Ο Μπάρκιν, ο οποίος συγκαταλέγεται στα γεράκια που ζητούν αυστηρότερη πολιτική για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία δεν είναι «τόσο ζωντανή» όσο δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο.

«Πιστεύω ότι έρχεται επιβράδυνση»εξηγεί ο Μπάρκιν. «Πιστεύω ότι θα χρειαστούμε αυτή την επιβράδυνση, διότι πιστεύω ότι αυτό είναι που θα χρειαστεί για να πειστούν οι διαμορφωτές τιμών ότι οι ημέρες της τιμολογιακής δύναμης έχουν τελειώσει».

Σε παρατηρήσεις που δημοσιεύθηκαν στη συνέχεια για μια ξεχωριστή εκδήλωση, ο επικεφαλής της Ριτσμοντ Fed είπε ότι «μένει να δούμε» αν η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση