Να προετοιμαστούν για την κατάργηση και των τελευταίων περιορισμών στην εξαγωγή ντίζελ και βενζίνης, ενημέρωση σήμερα Πέμπτη η ρωσική κυβέρνηση τους παραγωγούς τη χώρας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, ο κορυφαίος εξαγωγέας ντίζελ διά θαλάσσης στον κόσμο, εισήγαγε απαγόρευση στις εξαγωγές καυσίμων στις 21 Σεπτεμβρίου για να αντιμετωπίσει τις υψηλές εγχώριες τιμές και τις ελλείψεις.

Ρωσία: Ο πόλεμος «αδειάζει» τις ρώσικες επιχειρήσεις από εργατικό δυναμικό

Το Κρεμλίνο χαλάρωσε τους περιορισμούς στις 6 Οκτωβρίου, επιτρέποντας την εξαγωγή ντίζελ μέσω αγωγού, αλλά διατήρησε τα μέτρα για τις εξαγωγές βενζίνης. Εξακολουθούν να απαγορεύονται ακόμη οι εξαγωγές βενζίνης με φορτηγά και σιδηροδρόμους.

Ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης εξαγωγής ορισμένων ποιοτήτων βενζίνης.

«Ενημέρωσαν τους παραγωγούς ότι οι εξαγωγές θα ανοίξουν από την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ανώνυμα στο Reuters πηγή της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Υποσχέθηκαν να άρουν την απαγόρευση εξαγωγών την επόμενη εβδομάδα. Σε σχέση με αυτήν την υπόσχεση, έχουμε καταρτίσει  ένα χρονοδιάγραμμα εξαγωγών και ένα πλάνο για τη διύλιση», δήλωσε άλλη πηγή προερχόμενη από τον κλάδο.

Το ντίζελ είναι η μεγαλύτερη εξαγωγή προϊόντων πετρελαίου της Ρωσίας, με περίπου 35 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πέρυσι. Σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτού μεταφέρθηκαν μέσω αγωγού. Η Ρωσία εξήγαγε επίσης 4,8 εκατομμύρια τόνους βενζίνης το 2022.

Δίνοντας μια πρώτη εξήγηση στην απόφαση του Κρεμλίνου να άρει τους περιορισμούς, είπε ότι εξαιτίας αυτού του μέτρου συσσωρεύτηκαν υπερβολικά στοκ βενζίνης.

Εξήγησε ότι αυτή είναι μια περίοδος χαμηλής κατανάλωσης βενζίνης και η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τις επιθυμητές ποσότητες.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη δηλώσει πει ότι η απαγόρευση θα αρθεί μόλις σταθεροποιηθεί η εγχώρια αγορά.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι περιορισμοί θα καταργηθούν μετά την ολοκλήρωση της περιόδου συγκομιδής σιτηρών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία θα συνεχίσει μια πρόσθετη εθελοντική μείωση της προσφοράς κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως είχε προαναγγείλει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή