Με ένα μίνι ράλι ανόδου έκλεισε την εβδομάδα η Wall Street, η οποία βρήκε σημαντικά στηρίγματα μετά τη χθεσινή διόρθωση, προκειμένου να ξαναπιάσει το μίτο της ανόδου, και να συνεχίσει την μεγάλη ανάκαμψη.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,15% στις 34.283 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,56% στις 4.415 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,05% στις 13.797 μονάδες.

Ομόλογα ΗΠΑ: Το εύθραστο ράλι και η δημοπρασία των 30ετών

Καθώς η εβδομάδα ολοκληρώθηκε, ο S&P 500 και ο Dow γύρισαν σε θετικά πρόσημα, με άνοδο 1,3% και 0,6%, αντίστοιχα. Ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 2,4% στην εβδομάδα.

Η οικονομία παραμένει πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν. Αυτό έχει βοηθήσει τις μετοχές παρά την αβεβαιότητα γύρω από το πότε η Fed μπορεί να τελειώσει με τη μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με την UBS. “Το συνεχιζόμενο υψηλό επίπεδο των κενών θέσεων εργασίας και οι σταθεροί ισολογισμοί του ιδιωτικού τομέα υποστηρίζουν την άποψή μας για μια “ήπια” προσγείωση της οικονομίας, έγραψε ο επικεφαλής των αμερικανικών μετοχών της UBS, David Lefkowitz.

Η αγορά ομολόγων

Σταθεροποιητικά κινήθηκε σήμερα η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, μετά από άλμα άνω των 10 μονάδων βάσης την Πέμπτη. Μια δημοπρασία ομολόγων του υπουργείου Οικονομικών – και τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ σχετικά με το ενδεχόμενο να χρειαστούν περισσότερες παρεμβάσεις για την καταστολή του πληθωρισμού – προκάλεσαν την ανοδική κίνηση των αποδόσεων μια ημέρα νωρίτερα.

«Η ίδια η αγορά ομολόγων είναι συνήθως πολύ πιο έξυπνη από τη χρηματιστηριακή αγορά όσον αφορά την πρόβλεψη των επιτοκίων», δήλωσε ο Kevin Simpson, ιδρυτής της Capital Wealth Planning. Εκτίμησε, δε, ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». «Η Fed δεν μειώνει τα επιτόκια… Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια αγορά που θα έχει υψηλότερα επιτόκια μέχρι τις αρχές του 2025», είπε ο Simpson.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Dallas, Lorie Logan, δήλωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες που εμπλέκονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνοι στην προσπάθεια να χειριστούν το πιθανό εμπόδιο που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα τραπεζικά ιδρύματα στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.

“Παραμένει υποχρέωση όλων των παραγόντων του χρηματοπιστωτικού συστήματος -των τραπεζών, άλλων συμμετεχόντων στην αγορά, καθώς και των κεντρικών τραπεζών στους ρόλους μας τόσο ως ρυθμιστικές αρχές όσο και ως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα- να διαχειρίζονται κατάλληλα τον κίνδυνο ρευστότητας”, ανέφερε. Μάλιστα δήλωσε ότι είναι «απαράδεκτο» οι τράπεζες να μην είναι προετοιμασμένες «σε μια εποχή που οι τραπεζικές εκκρεμότητες μπορούν να γιγαντωθούν μέσα σε λίγα λεπτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street