Ο Samuel Colin-Canivez, επικεφαλής μηχανικός για το σύστημα ύδρευσης του Παρισιού, στάθηκε σε ένα σπήλαιο από σκυρόδεμα βάθους 30 μέτρων καθώς εκατοντάδες εργάτες αγωνίζονταν για να τελειώσει το φαραωνικό έργο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Η αποστολή τους: να κατασκευάσουν μια σήραγγα 700 μέτρων και μια μεγάλη δεξαμενή αποθήκευσης για να καθαρίσει τον Σηκουάνα, ώστε οι αθλητές να μπορούν να αγωνιστούν σε αυτό σε αγώνες κολύμβησης και τριάθλου.

Παρίσι: Σβήνει το όνειρο για… ιπτάμενα ταξί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024;

«Ήταν μαραθώνιος, αλλά είμαστε στο τελευταίο μίλι», φώναξε ο Colin-Canivez  πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων που χτυπούσαν σφυριά για να εγκαταστήσουν ένα τελευταίο τμήμα από αγκαθωτό χάλυβα για να ενισχύσουν το σκυρόδεμα κάτω από το πάτωμα της δεξαμενής.

Η κατασκευή ξεκίνησε σχεδόν πριν από τέσσερα χρόνια και πρόκειται να ολοκληρωθεί την άνοιξη με κόστος 90 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα σε ένα νοσοκομείο του 17ου αιώνα και τον πολυσύχναστο σταθμό Austerlitz, η υπόγεια πισίνα θα έχει χωρητικότητα ισοδύναμη με 20 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων και έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει την υπερχείλιση από το παλιο σύστημα της γαλλικής πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων.

Η νέα δεξαμενή

«Στόχος είναι να σταματήσει η απόρριψη του ακατέργαστου νερού στο ποτάμι», είπε ο Colin-Canivez. Επί του παρόντος, περίπου δώδεκα φορές το χρόνο οι υπόγειες σήραγγες λυμάτων της πόλης κατακλύζονται και για να αποφευχθεί η πλημμύρα των δρόμων, απελευθερώνουν λύματα στο ποτάμι – συμπεριλαμβανομένων των επικίνδυνων βακτηρίων E Coli.

Η νέα δεξαμενή θα πρέπει να συμβάλλει στη μείωση τέτοιων περιστατικών σε μόνο δύο φορές το χρόνο, συγκρατώντας το νερό κατά τη διάρκεια καταιγίδων και απελευθερώνοντάς το σταδιακά στη συνέχεια.

Είναι ένα από τα πέντε έργα μηχανικής που αναλαμβάνει η περιοχή του Παρισιού για να καθαρίσει τους ποταμούς Σηκουάνα και Μάρνη για να επιτρέψει στους κατοίκους να κολυμπήσουν ξανά σε αυτούς. Έχουν επίσης κατασκευαστεί επιπλέον νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, σωλήνες και αντλίες.

Πολλοί κάτοικοι παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την κολύμβηση στον Σηκουάνα και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο καθαρισμός που σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι αρκετά αποτελεσματικός για να μειώσει τα επίπεδα βακτηρίων σε επίπεδα αρκετά ασφαλή για τους αθλητές.

Το Παρίσι αναγκάστηκε να ακυρώσει αρκετές δοκιμαστικές εκδηλώσεις αυτό το καλοκαίρι όταν έδειξαν εργαστηριακές δοκιμές ότι υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη συγκέντρωση E Coli στον Σηκουάνα.

Οι βροχοπτώσεις

Η υπερβολική ρύπανση προκλήθηκε από ένα συνδυασμό ισχυρών βροχοπτώσεων – κάτι που η νέα δεξαμενή θα πρέπει να βοηθήσει να αποτραπεί. Όμως, το δεύτερο σετ δοκιμών στα τέλη Αυγούστου καταργήθηκε, παρόλο που υπήρχε μικρή βροχή τις προηγούμενες ημέρες, αφήνοντας τους διοργανωτές σε αμηχανία γιατί η ποιότητα του νερού ήταν τόσο κακή.

Οι έρευνες αργότερα διαπίστωσαν ότι η ελαττωματική βαλβίδα είχε παραμείνει ανοιχτή, επιτρέποντας τη διαφυγή των λυμάτων και το αυτόματο σύστημα παρακολούθησης είχε αποτύχει.

«Ήταν απογοητευτικό, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε εγκαίρως για τους αγώνες», δήλωσε ο Pierre Rabadan, ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, υπεύθυνος για τον αθλητισμό. Εάν η ποιότητα του νερού δεν ήταν στα πρότυπα, είπε ο Rabadan, οι αγώνες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν για λίγο διάστημα για να επιτραπεί η βελτίωση της ποιότητας του νερού — αλλά δεν υπάρχει κανένα εφεδρικό σχέδιο για αγώνες κολύμβησης που θα διεξαχθούν αλλού.

Αυτό άσκησε πίεση στους κατασκευαστές του Colin-Canivez που μοχθούν υπόγεια, καθώς και σε άλλους που εργάζονται σε άλλα μέρη του σχεδίου καθαρισμού του Σηκουάνα, όπως η προσπάθεια σύνδεσης κατοικιών που αγκυροβολούν στον Σηκουάνα με το αποχετευτικό σύστημα.

Μια άλλη πρόκληση έπεισε τους ιδιοκτήτες κατοικιών να αναλάβουν δαπανηρές επισκευές για να επιδιορθώσουν περίπου 20.000 σπίτια και κτίρια στο Παρίσι και τα γύρω προάστια που δεν συνδέονται σωστά με το αποχετευτικό σύστημα.

«Κάθε μικρό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε θα βοηθήσει», είπε ο Colin-Canivez. Η κολύμβηση στον Σηκουάνα απαγορεύτηκε το 1923 λόγω της ρύπανσης, αλλά οι πολιτικοί έχουν υποσχεθεί από καιρό ότι θα το επαναφέρουν.

Ο Σιράκ

Ο πρώην πρόεδρος Ζακ Σιράκ υποσχέθηκε να τα καταφέρει όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού τη δεκαετία του 1990, αλλά απέτυχε. Οι έντονες βροχοπτώσεις έφερναν τακτικά ροές σκουπιδιών και πλαστικών στον Σηκουάνα, ρυπαίνοντας την ιστορική αρτηρία του Παρισιού.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό χαρακτήρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως καταλύτη για το άνοιγμα 20 σημείων κολύμβησης έως το 2025 στην πρωτεύουσα, η οποία έχει γίνει πιο ζεστή το καλοκαίρι λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Θα μας έπαιρνε 20 χρόνια για να κάνουμε τον καθαρισμό χωρίς την επιπλέον ενίσχυση και προϋπολογισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε ο Ραμπαντάν. Εκτός από τα κολυμβητικά γεγονότα, ο Σηκουάνας θα είναι στο επίκεντρο των αγώνων του Παρισιού με τρόπους που οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά φιλόδοξο και επικίνδυνο.

Ένα σχέδιο για την τελετή έναρξης στο ποτάμι έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για την ασφάλεια, με αστυνομικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους να εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλεια μιας παρέλασης με περίπου 150 σκάφη που μετέφεραν 10.000 αθλητές, καθώς και πλήθη θεατών στην προκυμαία.

Οι διοργανωτές απορρίπτουν αυτούς τους φόβους και υποστηρίζουν ότι η μοναδική τελετή θα αναδείξει την ομορφιά των κτιρίων δίπλα στο ποτάμι της πρωτεύουσας, όπως ο πύργος του Άιφελ, η Παναγία των Παρισίων και το Les Invalides.

Ο Rabad υπερασπίστηκε τόσο την παρέλαση όσο και τις προσπάθειες καθαρισμού του Σηκουάνα: «Δεν υπάρχει σχέδιο Β, αφού η απόσυρση του σχεδίου Α θα είναι αρκετά περίπλοκη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή