Την πρώτη τους συνάντηση μετά από έναν χρόνο θα έχουν την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, με στόχο να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο παγκόσμιων υπερδυνάμεων.

Πόλεμος στη Γάζα: Εσωκομματικό πρόβλημα για τον Μπάιντεν

Όπως μεταδίδει το Reuters, η συνάντηση των δύο ισχυρών ανδρών θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Θα μπορούσε να διαρκέσει ώρες και να περιλαμβάνει ομάδες αξιωματούχων από το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον.

Βαριά ατζέντα

Αναμένεται να συζητηθούν παγκοσμίου ενδιαφέροντος ζητήματα: Από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς έως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία, την Ταϊβάν, τον Ινδο-Ειρηνικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη φαιντανύλη, την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και τις «δίκαιες» εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Όλα είναι στο τραπέζι» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, σε ενημέρωση δημοσιογράφων. «Είμαστε ξεκάθαροι ως προς αυτό. Γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειες διαμόρφωσης ή μεταρρύθμισης της Κίνας επί πολλές δεκαετίες έχουν αποτύχει. Αλλά αναμένουμε ότι η Κίνα θα υπάρχει και θα είναι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή για το υπόλοιπο της ζωής μας», πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την ημέρα της συνάντησης με ανακοίνωσή του την Παρασκευή. Αλλά και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Σι θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 14-17 Νοεμβρίου, θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής του APEC και θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν.

Έναν χρόνο μετά

Η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022. Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας ψυχράνθηκαν απότομα τον Ιανουάριο, μετά την κατάρριψη ενός κινέζικου αερόστατου το οποίο η Ουάσινγκτον θεωρούσε κατασκοπευτικό εργαλείο.

Όπως αναφέρει το Reuters, βασικό αποτέλεσμα της συνάντησης εικάζεται πως θα αποτελέσει η αναθέρμανση των διπλωματικών διαύλων. Έτσι θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα όπως το κλίμα, η υγεία, η οικονομική σταθερότητα, η καταπολέμηση των ναρκωτικών και πιθανώς η επανενεργοποίηση ορισμένων στρατιωτικών διαύλων.

Αν και οι δύο πλευρές ενδέχεται να προβούν σε μετριοπαθείς χειρονομίες καλής θέλησης για να διευκολύνουν τις συνομιλίες, μια σε βάθος πρόοδος θεωρείται δύσκολη. Και αυτό γιατί και οι δύο χώρες θεωρούν ολοένα και περισσότερο ότι είναι εγκλωβισμένες σε έναν άμεσο ανταγωνισμό για να εξασφαλίσουν στρατιωτικό πλεονέκτημα, να στριμώξουν την αντίπαλη οικονομία και να κερδίσουν την αγάπη των πιο αδύναμων χωρών, λένε Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι.

Αμοιβαία καχυποψία

Αν και οι Μπάιντεν και Σι γνωρίζονται εδώ και πάνω από μία δεκαετία, αναμένεται να προσέλθουν στο τραπέζι με αμοιβαία καχυποψία, παράπονα και αλλοιωμένες εντυπώσεις για το τι επιδιώκει ο άλλος, λένε οι αναλυτές.

Μεταξύ άλλων ευαίσθητων θεμάτων, ο Μπάιντεν αναμένεται να θίξει τις κινεζικές «επιχειρήσεις επιρροής» σε ξένες εκλογές και το καθεστώς των Αμερικανών πολιτών που η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι κρατούνται άδικα στην Κίνα.

Διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον που επικαλείται το Reuters αναμένουν ότι το Πεκίνο θα δοκιμάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες τις επόμενες εβδομάδες, εκμεταλλευόμενο την αντιληπτή μετατόπιση της εστίασης των ΗΠΑ στην Ουκρανία και το Ισραήλ, καθώς επιδιώκει να προωθήσει τις δικές του φιλοδοξίες στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να πει στον Σι ότι οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό παραμένουν αμετάβλητες. Αναμένεται ακόμα να εκφράσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ασφάλεια των Φιλιππίνων, δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει από τον Σι να πείσει το Ιράν να μην εμπλακεί στην εν εξελίξει σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν