Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιέρ.

Η επιβεβαίωση ακολουθεί μήνες εργασίας μεταξύ των δύο χωρών για τη διοργάνωση της συνάντησης των δύο ηγετών γύρω από τη συνάντηση του APEC,  αν και η επίσημη επιβεβαίωση φάνηκε να γίνεται σχεδόν κατά λάθος κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης Τύπου του Λευκού Οίκου.

Κίνα – ΗΠΑ: Δύσκολος ο δρόμος προς τη σύνοδο κορυφής Σι Τζινπίνγκ – Τζο Μπάιντεν

Ο Ζαν-Πιερ ρωτήθηκε γιατί δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί μια επίσημη ανακοίνωση και αμφισβήτησε την υπόθεση της ερώτησης.

«Ο πρόεδρος είπε ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι, και έτσι, δεν πρόκειται να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτή τη συνάντηση που πρόκειται να γίνει αυτό – αύριο είναι ο Νοέμβριος – τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Ζαν-Πιέρ. «Θα γίνει στο Σαν Φρανσίσκο. Θα είναι μια εποικοδομητική συνάντηση. Ο πρόεδρος ανυπομονεί γι’ αυτήν».

Όταν ρωτήθηκε αν επιβεβαιώνει ότι η συνάντηση όντως θα γίνει, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε «ναι».

«Πιστεύω ότι ήμασταν ξεκάθαροι σχετικά με αυτό», δήλωσε.

Πιεζόμενος περαιτέρω, ο Ζαν-Πιερ υποχώρησε ελαφρώς, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «στοχεύουν σε μια εποικοδομητική συζήτηση, συνάντηση μεταξύ των ηγετών στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο». Αργότερα, όμως, παραδέχθηκε ότι η συνάντηση «θα γίνει».

Η κινεζική πρεσβεία δεν έχει σχολιάσει.

Η ατζέντα της συνάντησης

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επί της αρχής για την συνάντηση μεταξύ του Μπάιντεν και του Σι μετά από την επίσημη επίσκεψη τον Οκτώβριο του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, σύμφωνα με  Αμερικανό αξιωματούχο εκείνη την εποχή, αλλά ανέβαλαν την ανακοίνωση καθώς εργάζονταν για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες.

Η ατζέντα της συνάντησης Μπάιντεν-Σι, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι πιθανό να καλύπτει θέματα όπως οι διαφωνίες σχετικά με τις οικονομικές και τεχνολογικές φιλοδοξίες τους, οι διαφωνίες για την Ταϊβάν, τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και ευρύτερα γεωπολιτικά ζητήματα, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς. Οι ΗΠΑ έχουν πιέσει την Κίνα να χρησιμοποιήσει τους δεσμούς της με το Ιράν για να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης και την προσέλκυση άλλων χωρών και ομάδων στη Μέση Ανατολή.

Θα είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν και ο Σι θα μιλήσουν από τότε που συναντήθηκαν τον Νοέμβριο του 2022 στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Ηταν μια σύντομη συνάντηση καθώς σημειώθηκαν νέες εντάσεις στις διμερείς σχέσεις.

Οι σχέσεις έφθασαν σε νέο χαμηλό επίπεδο τον Φεβρουάριο, αφού ο στρατός των ΗΠΑ κατέρριψε ένα υποτιθέμενο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο και σχεδόν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας διακόπηκαν. Η σχέση έχει βελτιωθεί από τότε, εν μέρει λόγω μιας σειράς επισκέψεων αξιωματούχων του υπουργικού συμβουλίου των ΗΠΑ στο Πεκίνο και ομάδων εργασίας για την αντιμετώπιση τεχνολογικών και οικονομικών ζητημάτων.

Παρόλα αυτά, οι χώρες διαφωνούν σε πολλά ζητήματα και οι συζητήσεις των Κινέζων αξιωματούχων με τις ΗΠΑ επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε οικονομικά ζητήματα, όπως οι κυρώσεις των ΗΠΑ για την τεχνολογία. Ο Μπάιντεν περιορίζει τις εξαγωγές προηγμένων τεχνολογιών ημιαγωγών και κατασκευής τσιπ στην Κίνα και αναζητά εναλλακτικές πηγές για κρίσιμα ορυκτά,  τους φυσικούς πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή υψηλής τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό

Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία