Ο διευθύνων σύμβουλος της  JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, είχε μέχρι πρόσφατα ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό βγαλμένο από τις παλαιότερες εποχές της Wall Street και κυρίως πατούσε στην παράδοση του μέντορά του, Σάντι Βέιλ, ο οποίος απαιτούσε από την διοικητική του ομάδα να διακρατάει τις μετοχές της εταιρείας μέχρι την αποχώρησή τους. Οι παλαιότεροι στην αγορά ξέρουν ότι η απαίτηση αυτή λειτουργούσε ως ένας άγραφος απαράβατος κανόνας, σαν ένας «όρκος αίματος».

Ωστόσο ο Ντίμον, ο μακροβιότερος διευθύνων σύμβουλος μεγάλης αμερικανικής τράπεζας, σπάει την παράδοση και για πρώτη φορά θα πουλήσει 1.000.000 μετοχές, αξίας 140 εκατ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε.

Ντίμον: Προειδοποιήσεις προς κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες

Μια κίνηση που τον κατατάσσει στην κορυφή των πωλήσεων μετοχών από κορυφαία τραπεζικά στελέχη, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, η οποία άντλησε στοιχεία από τις VerityData, S&P Capital IQ και κανονιστικά αρχεία. Η ανάλυση των FT καταγράφει  τις πωλήσεις από διευθυντές ή στελέχη που εξακολουθούν να απασχολούνται στην τράπεζα.

Η πεντάδα της JP Morgan

Στη λίστα των κορυφαίων στελεχών, που εργάζονται στις 6 μεγάλες τράπεζες της Wall Street κι έχουν πουλήσει μετοχές τους , πέντε προέρχονται από την JPMorgan.

Η επικεφαλής της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου Μέρι Ερντόες έχει πουλήσει μετοχές αξίας 63 εκατ. δολαρίων και ο επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής Ντάνιελ Πίντο έχει πλουτίσει κατά 53 εκατ. δολάρια πουλώντας μετοχές από τις αρχές του 2006, ημερομηνία που ο Ντίμον ανέλαβε το τιμόνι της τράπεζας. Άλλοι σημαντικοί πωλητές στην τράπεζα είναι ο επικεφαλής της εμπορικής τραπεζικής Νοτύγκλας Πέντο, ο οποίος έχει πουλήσει μετοχές αξίας 34 εκατ. δολάρια, και η συν-επικεφαλής της καταναλωτικής τραπεζικής Μαριάν Λέικ, η οποία έχει κερδίσει 29 εκατ. δολάρια από πώληση μετοχών.  Ωστόσο, όπως διευκρινίζει εκπρόσωπος της JP Morgan «όλοι τους κατέχουν τουλάχιστον το 50% των μετοχών που τους έχουν παραχωρηθεί»

Κατά τη διάρκεια της 17ετούς περιόδου κατά την οποία ο Ντίμον δεν έχει πουλήσει ούτε μια μετοχή οι ανταγωνιστές του σε μεγάλες τράπεζες έχουν εξαργυρώσει μεγάλα πακέτα μετοχών.

Morgan Stanley

Ο Τζέιμς Γκόρμαν, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley από το 2010, έχει πουλήσει  μετοχές αξίας 78 εκατ. δολάρια από τις μετοχές του στην τράπεζα, συμπεριλαμβανομένων και το πακέτο μετοχών που πούλησε φέτος και αγγίζει τα 48 εκατ. δολάρια. Γι’ αυτό και φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των gοlden boys που έχουν πουλήσει.

Ο Τεντ Πικ, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Γκόρμαν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Ιανουάριο, έχει εξαργυρώσει μετοχές αξίας 30 εκατ. δολάρια, ενώ οι πρώην αντίπαλοί του για την ανώτατη θέση Νταν Σίμκοβιτς και Άντι Σάπερσταιν έχουν ρευστοποιήσει μετοχές αξίας 25 εκατ. δολάρια και 19 εκατ. δολάρια αντίστοιχα.

Αυτό φέρνει το τρίο της Morgan Stanley σε παρόμοια θέση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs Ντέηβιντ Σόλομον, ο οποίος έχει κερδίσει από τις μετοχές του σχεδόν 22 εκατ. δολάρια από το 2006. Ο δεύτερος σε σειρά διευθυντής της Goldman,ο Τζον Γουόλντρον, έχει γίνει πλουσιότερος κατά 20 εκατ. δολάρια σε αυτό το διάστημα, ενώ ο Τζόν Ρότζερς, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της τράπεζας μέχρι να αποχωρήσει τον Αύγουστο, έχει πουλήσει μετοχές αξίας 34 εκατ. δολαρίων.

Αντίθετα, τα στελέχη της Citigroup και της Bank of America έχουν πουλήσει πενιχρά ποσά μετοχών. Ο Μπραίαν Μογιάχαν της Bank of America πούλησε 1,9 εκατ. δολάρια πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος, αλλά καμία μετοχή από τότε που ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας. Το ίδιο και  η διευθύνουσα σύμβουλος της Citi, Τζέιν Φρείζερ,  δεν έχει επίσης πουλήσει από τότε που ανέλαβε την κορυφαία θέση.

Πού αλλού ξεχωρίζει ο Ντίμον

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που κάνει τον Ντίμον να ξεχωρίζει από τον ανταγωνσιμό είναι οι μετοχές που κατέχει σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. «Είναι σε μια κατηγορία από μόνος του, δεδομένου του μεγέθους των μετοχών που κατέχει» εξηγεί ο  Μάικ Μάγιο, αναλυτής του τραπεζικού τομέα στην Wells Fargo.

Το αφεντικό της JPMorgan αγόρασε  περίπου τις μισές από τις μετοχές της JP Morgan που κατέχει  στην ελεύθερη αγορά, δήλωσε εκπρόσωπος. Ο Γκόρμαν αγόρασε ομοίως 100.000 μετοχές της Morgan Stanley το 2011, ωστόσο  πούλησε την ίδια ποσότητα μετοχών πέντε χρόνια αργότερα.

Ο Ντίμον, ο οποίος μειώνει το μερίδιό του για «σκοπούς οικονομικής διαφοροποίησης και φορολογικού σχεδιασμού», θα εξακολουθεί να κατέχει περισσότερες μετοχές από οποιοδήποτε άλλο σημερινό στέλεχος, οι οποίες του αποφέρουν  δεκάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από τα μερίσματα.

Ο μόνος άλλος τραπεζίτης που πλησιάζει να κατέχει τόσο μεγάλο μερίδιο στην τράπεζά του είναι ο Ντέηβιντ Βινιάτ, πρώην οικονομικός διευθυντής της Goldman, ο οποίος εξακολουθεί να συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Ο Ντίμον κατέχει το 0,3% των μετοχών της JPMorgan. Ο Βινιάρ, ο οποίος έγινε συνέταιρος στην Goldman επτά χρόνια πριν από την αρχική δημόσια προσφορά της το 1999, κατέχει το 0,28% μετά από πωλήσεις μετοχών ύψους 75 εκατ. δολαρίων από το 2006.

Ο Γκόρμαν κατέχει μόνο 1 εκατ. μετοχές της Morgan Stanley και ο Σόλομον 140.000 μετοχές της Goldman Sachs.

Δεν είναι λίγες οι φωνές ανάμεσα τους και ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Λούσιαν Μπεντχούκ , που υποστηρίζουν την άποψη τα στελέχη των τραπεζών να διακρατούν τις  μετοχές για αρκετά χρόνια μετά την απόκτησή τους από την τράπεζα.
«Στην περίπτωση του Ντίμον, ο οποίος εργάζεται στην JPMorgan για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι θεμιτό  να πουλήσει μετοχές που έχει συγκεντρώσει εδώ και πολύ καιρό» σημειώνει. «Αλλά με άλλα τραπεζικά στελέχη, είναι σημαντικό να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στην εκποίηση μετοχών από αυτούς που έχουμε σήμερα»,καταλήγει

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street