Να αποδεχθεί τον γερμανικό οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope Ratings GmbH (Scope Ratings) ως νέο εξωτερικό ίδρυμα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Έτσι, ο οίκος θα περιλαμβάνεται, μαζί με τους Fitch, Standard & Poor’s και Moody’s (Big 3), για τους σκοπούς του Πλαισίου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης του Ευρωσυστήματος (ECAF).

Scope Ratings: Πώς επηρεάζει τις οικονομίες ο πόλεμος Ισραήλ -Χαμάς

Πώς έγινε η αξιολόγηση

Όπως εξηγεί η ΕΚΤ, η απόφαση αυτή ακολουθεί την ενδελεχή αξιολόγηση του Ευρωσυστήματος της αίτησης που υποβλήθηκε από την Scope Ratings. Στην αξιολόγησή του το Ευρωσύστημα εξέτασε όλα τα κριτήρια αποδοχής για τους ECAI, τα οποία περιλαμβάνουν ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, καθώς και κάθε σχετική εποπτική ανατροφοδότηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). Η εγγραφή από την ESMA αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την αποδοχή ενός οργανισμού στο ECAF.

Σε αυτή την αξιολόγηση ελήφθησαν υπόψη τα κριτήρια αποδοχής των ECAI, τα οποία περιλαμβάνουν ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια. Οι αξιολογήσεις όμως ABS που εκδίδονται από την Scope Ratings στην παρούσα συγκυρία δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις καταλληλότητας του Ευρωσυστήματος, γεγονός που τις καθιστά προς το παρόν μη επιλέξιμες για τους σκοπούς της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Η διαδικασία ενσωμάτωσης της Scope Ratings στην υποδομή πληροφορικής του Ευρωσυστήματος θα ξεκινήσει αμέσως και είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Ελληνικές προεκτάσεις

Ο Scope ήταν ο πρώτος μεγάλος οίκος που τον περασμένο Αύγουστο αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα, με το rating του όμως να έχει μικρή επίδραση λόγω της αποδοχής της ΕΚΤ.  Παρόλα αυτά, η αξία του δεν ήταν αμελητέα, καθώς τους τελευταίους μήνες ο γερμανικός οίκος βρισκόταν στη διαδικασία αναγνώρισης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η προοπτική άλλωστε αυτή είχε δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για την Ελλάδα, εν όψει και της συνέχειας των αναβαθμίσεων.

Άλλωστε, η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα (έγινε από έναν εκ των big 3, τον S&P, στις 20 Οκτωβρίου) δεν ήταν μόνο απαραίτητη για να αφήσει η Ελλάδα πίσω της τα ίχνη της κρίσης του ευρώ, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της ΕΚΤ για τις εγγυήσεις (collaterals), καθώς οι εξαιρέσεις (waivers) που δόθηκαν στην Ελλάδα και στις ελληνικές τράπεζες λόγω COVID-19 λήγουν το 2024.

Στο σύμπαν των αγορών, οι αναβαθμίσεις της Ελλάδα ήδη έχουν αρχίσει να τιμολογούνται τους τελευταίους μήνες έντονα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τα ιταλικά ομόλογα από τα μέσα Μαΐου, με την αγορά να έχει ήδη τιμολογήσει την υπόθεση της αναβάθμισης.

Παρόλα αυτά, οι καθυστερήσεις που αναφέρει η ΕΚΤ για την ένταξη της Scope στις αξιολογήσεις του ευρωσυστήματος, καθιστά ακόμη αναγκαία για τα ελληνικά ομόλογα μια αναβάθμιση από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τους κανόνες συμπερίληψης για τους δείκτες ευρωπαϊκών ομολόγων EGB, απαιτείται αξιολόγηση IG (επενδυτικής βαθμίδας) από τουλάχιστον δύο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody’s και Fitch) για να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα σε αυτούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή