Γύρω από τις κλυδωνιζόμενες μετοχές των αμερικανικών τραπεζών στροβιλίζονται οι επενδυτές-κυνηγοί ευκαιριών, παρά το γεγονός ότι αναλυτές αλλά και πιο συντηρητικοί επενδυτές υποστηρίζουν πως τα προβλήματα του κλάδου είναι πιθανό να διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Wall Street: Ποιοι τραπεζίτες πούλησαν μετοχές πριν τον Τζέιμι Ντίμον

Όπως σημειώνει το Reuters, εντός του 2023 ο τραπεζικός S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά περίπου 11%. Πρόκειται άλλωστε για ένα έτος που ξεκίνησε με την πτώχευση της Silicon Valley Bank και πολλών άλλων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ στη χειρότερη τραπεζική κρίση από το 2008. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, αντίθετα, έχει σημειώσει άνοδο περίπου 15%.

Ιστορικό χαμηλό

Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό σε σύγκριση με τον S&P 500 με βάση τις σχετικές τιμές, σύμφωνα με στοιχεία της BofA Global Research, αν και αυτή η πτώση έχει καταστήσει τις αποτιμήσεις τους ελκυστικές για ορισμένους επενδυτές.

Ένας βασικός παράγοντας για την πορεία των τραπεζικών μετοχών είναι το κατά πόσον η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι κοντά στο να ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που έχει οδηγήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες.

Τα αυξημένα επιτόκια επιτρέπουν στις τράπεζες να εισπράττουν υψηλότερους τόκους από τους πελάτες τους. Όμως αυξάνουν επίσης τη γοητεία των βραχυπρόθεσμων ομολόγων και άλλων επενδύσεων που παράγουν αποδόσεις έναντι των λογαριασμών ταμιευτηρίου, ενώ πλήττουν τη ζήτηση για ενυπόθηκα και καταναλωτικά δάνεια.

Τα επιτόκια

Λίγοι επενδυτές πιστεύουν ότι θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων. Ωστόσο, οι ενδείξεις ότι η Fed μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα κατά το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους έχουν επιβαρύνει τις τραπεζικές μετοχές.

Αυτόν τον μήνα, οι αναλυτές της BofA Global Research δήλωσαν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προσθέσουν «επιλεκτικά» έκθεση σε τραπεζικές μετοχές εν αναμονή της κορύφωσης των επιτοκίων. Οι περισσότεροι κίνδυνοι για τον κλάδο προέρχονται από τα υψηλότερα επιτόκια, είπαν, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης στα περιθώρια κέρδους λόγω της αύξησης του κόστους των καταθέσεων και των προβλημάτων με τα εμπορικά ακίνητα.

Ο διάσημος επενδυτής Bill Gross δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πιστεύει πως ο κλάδος των τραπεζών έχει «πιάσει πάτο», αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι κατέχει αρκετές μετοχές περιφερειακών τραπεζών, κάτι που τροφοδότησε έντονο ράλι στις μετοχές τους.

Άλλοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος και είναι έτοιμες να αυξήσουν τα μερίσματα και τις επαναγορές, κάτι που θα τις βοηθήσει να ξεπεράσουν μια περίοδο βραδύτερης αύξησης των δανείων.

Μεταξύ των μετοχών που συνιστούν οι αναλυτές της BofA είναι αυτές της Goldman Sachs και της Fifth Third Bancorp.

Ο πληθωρισμός

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, για να πάρουν μια γεύση από το πώς τα πάει η Fed στον αγώνα της ενάντια στον πληθωρισμό που πέρσι σκαρφάλωσε σε υψηλό δεκαετιών. Μια εντονότερη από την αναμενόμενη υποχώρηση του ΔΤΚ θα μπορούσε να ενισχύσει την υπόθεση ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα.

Πάντως, πολλοί επενδυτές και αναλυτές παραμένουν απαισιόδοξοι για την πορεία των τραπεζικών μετοχών.

Τα ιστορικά υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν επιβαρύνει τον δανεισμό. Συνολικά, περίπου το 61% όλων των εκκρεμών ενυπόθηκων δανείων έχουν επιτόκιο κάτω του 4%, σύμφωνα με την Apollo Group, αφήνοντας στους καταναλωτές ελάχιστα κίνητρα για αναχρηματοδότηση ή μετακίνηση. Το μέσο συμβατικό επιτόκιο για ένα 30ετές στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου μειώθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 3 Νοεμβρίου κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο 7,61%, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου ένα μήνα.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται όχι μόνο οι τράπεζες αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς η Fed υποστηρίζει ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό θα μπορούσε να πλήξει την αύξηση των ενυπόθηκων δανείων.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας αναμένεται να σημειώσει αύξηση κερδών 6,2% το 2024, σχεδόν το ήμισυ των προηγούμενων εκτιμήσεων, τον Απρίλιο, που έδειχναν αύξηση κερδών 11,4%.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να διασφαλίζει ότι έχουμε δει τα χειρότερα και επομένως στο εξής τα πράγματα μόνο θα βελτιώνονται», δήλωσε ο Jeff Muhlenkamp, επικεφαλής διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Muhlenkamp & Company.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street