Την πιθανότητα ύφεσης 15% βλέπει η Goldman Sachs για την επόμενη χρονιά, ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι η τράπεζα εκτιμά ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και ανεμογεννήτριες θα στηρίξουν την παγκόσμια ανάπτυξη και τις επενδύσεις, καθώς το μακροοικονομικό τοπίο επανέρχεται στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από το 2008.

Σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες αυτή την εβδομάδα με τίτλο «Τα δύσκολα πέρασαν», οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman με επικεφαλής τον Jan Hatzius τόνισαν ότι οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο έχουν ξεπεράσει ακόμη και τις αισιόδοξες προσδοκίες μέχρι το 2023.

Επενδυτικές τράπεζες: Καμπανάκι για νέα χρηματοπιστωτική κρίση

Τι αναμένεται την επόμενη χρονιά

«Το 2024 θα πρέπει να εδραιώσει την ιδέα ότι η παγκόσμια οικονομία έχει ξεφύγει από το περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού, μηδενικών επιτοκίων και αρνητικών πραγματικών αποδόσεων», τόνισε ο Hatzius. «Όλα τα στοιχεία δηλαδή που χαρακτήριζαν την εποχή μετά την οικονομική κρίση του 2007-2008 όπου επικρατούσε η “παγίδα ρευστότητας” και η στασιμότητα».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έθεσαν ένα τέλος στην εποχή του εύκολου χρήματος και η μετάβαση σε υψηλότερα επιτόκια ήταν μέχρι στιγμής δύσκολη, όπως φαίνεται από την υψηλή αστάθεια στη χρηματιστηριακή αγορά, την ταχεία σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών και τον αυξανόμενο αριθμό εταιρειών «ζόμπι».

«Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η επιστροφή στο σκηνικό των επιτοκίων πριν από την οικονομική κρίση, είναι μια ισορροπία», σύμφωνα με τους αναλυτές. «Η απάντηση είναι πιο πιθανό να είναι θετική στις ΗΠΑ παρά αλλού, ειδικά στην Ευρώπη όπου το άγχος των κρατών μπορεί να επανεμφανιστεί».

Άλλοι αναλυτές της Wall Street, εξάλλου, έχουν προειδοποιήσει ότι ένα κύμα προβληματικού χρέους και ανάλογων ισολογισμών θα βγει στην επιφάνεια τους επόμενους μήνες καθώς οι πιο αυστηρές οικονομικές συνθήκες θα ενισχυθούν αρκετά. Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Charles Schwab έχει υπολογίσει ότι οι χρεοκοπίες θα κορυφωθούν κάποια στιγμή από τώρα έως το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ανοδικά για τις αγορές

Η Goldman Sachs αναμένει ότι οι αποδόσεις σε επιτόκια, πιστώσεις, μετοχές και εμπορεύματα θα υπερβούν τα μετρητά το 2024.

«Η μετάβαση από την εποχή του εύκολου χρήματος ήταν ανώμαλη, αλλά η θετική πλευρά αυτής της “Μεγάλης Απόδρασης” -εάνθα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε έτσι- είναι ότι το επενδυτικό περιβάλλον φαίνεται πλέον πιο φυσιολογικό από ό,τι ήταν σε οποιοδήποτε σημείο από την εποχή πριν από το GFC, και οι πραγματικές αναμενόμενες αποδόσεις τώρα Δείξτε σταθερά θετική», επισήμανε ο Hatzius.

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται το 2024, η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών θα πρέπει να αυξηθεί, η μεταποιητική δραστηριότητα θα ανακάμψει και οι κεντρικές τράπεζες υπό την ηγεσία της Federal Reserve θα πρέπει να είναι όλο και πιο πρόθυμες να μειώσουν τα επιτόκια, σύμφωνα με την άποψη της εταιρείας.

«Δεν πιστεύουμε ότι το τελευταίο μίλι του αποπληθωρισμού θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο», είπε ο Hatzius. «Πρώτον, αν και η βελτίωση στο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης στον τομέα των αγαθών —που μετριέται για παράδειγμα με τις καθυστερήσεις παράδοσης προμηθευτών— έχει πλέον ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, ο αντίκτυπος στον αποπληθωρισμό βασικών αγαθών εξακολουθεί να εκτυλίσσεται και πιθανότατα θα συνεχιστεί το μεγαλύτερο μέρος του 2024».

Παρά τη σχετική αισιοδοξία τους, οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman δήλωσαν ότι βλέπουν «υψηλότερους από το κανονικό κινδύνους» για το 2024.

Ακόμα κι αν ο αποπληθωρισμός συνεχιστεί με σταθερό ρυθμό, είναι πιθανό η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες να εξακολουθούν να διατηρούν τα επιτόκια υψηλά για περισσότερο από το αναμενόμενο.

Υπάρχουν επίσης καθοδικοί κίνδυνοι γύρω από την ανάπτυξη, ανέφερε η τράπεζα. Η ανάκαμψη της παγκόσμιας μεταποίησης θα μπορούσε να καθυστερήσει, ιδιαίτερα εάν τα υψηλά επιτόκια ωθήσουν τις εταιρείες να ομαλοποιήσουν τα επίπεδα αποθεμάτων σε σχέση με τις πωλήσεις κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αργεντινή: Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,8%, αλλά πλέον γίνεται αισθητή η ύφεση
Διεθνή |

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή που βυθίζεται πλέον στην ύφεση

«Καθώς οι μισθοί δεν ακολουθούν τον πληθωρισμό, είναι σαν να μη βλέπουμε καμία αλλαγή» λέει εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στην Αργεντινή όπου πλέον έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η ύφεση.