Σχετικά ανώδυνα πέρασε για τη Wall Street η νέα υποβάθμιση του outlook των ΗΠΑ σε αρνητικό από τη Moody’s, εξαιτίας των δημοσιονομικών επιδόσεων τους, με τους αμερικανικούς δείκτες να ελέγχουν την πτώση τους, με τη βοήθεια βέβαια και του θετικού κλεισίματος του Dow Jones.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,16% στις 34.337 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,08% στις 4.411 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,22% στις 13.767 μονάδες.

Με το δεξί στη νέα εβδομάδα οι ευρωαγορές

Στη σημερινή εικόνα βοήθησε και ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρέμειναν αμετάβλητες παρά τις αρνητικές προοπτικές, βοηθώντας τους επενδυτές να ξεπεράσουν την υποβάθμιση. «Βλέπουμε την αντίδραση των επενδυτών στην υποβάθμιση της Moody’s, αλλά βλέπουμε επίσης επιφυλακτικότητα γύρω από κάποιες μεγάλες εξελίξεις που εκκρεμούν αυτή την εβδομάδα. Νομίζω ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτής της εβδομάδας και την αντίδραση της Fed», σχολίασε ο Greg Bassuk, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Moody’s την Παρασκευή υπογράμμισε τα «πολύ μεγάλα» δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ και το κομματικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον ως παράγοντες που οδήγησαν στην υποβάθμιση των προοπτικών. Ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ στο AAA, αλλά όπως ανέφερε, αναμένει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα παραμείνουν πολύ μεγάλα, αποδυναμώνοντας σημαντικά την προσιτότητα του χρέους.

Αν και υπάρχει «μηδενικός κίνδυνος αθέτησης του χρέους των ΗΠΑ», η χαμηλότερη προοπτική πιστοληπτικής ικανότητας παραμένει σημαντική για τον αντίκτυπό της στην ελκυστικότητα του χρέους για τους ξένους επενδυτές, σχολίασε ο Jay Hatfield, Διευθύνων Σύμβουλος της Infrastructure Capital Management.

«Οι ΗΠΑ έχουν υποβαθμιστεί επειδή η διαδικασία του προϋπολογισμού μας έχει διακοπεί εντελώς. Αυτό είναι πραγματικά η ουσία του ζητήματος – ότι δεν υπάρχει πραγματική οργανωμένη διαδικασία για την έγκριση ενός προϋπολογισμού. Αυτό επηρεάζει την ψυχή των πρεσβευτών παγκόσμιων κεφαλαίων», δήλωσε ο Hatfield.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και του φυσικού αερίου, μειώθηκαν οκτώ μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη νέα έκθεση Retail Monitor που δημοσιεύθηκε από το CNBC και την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικής (NRF), η οποία παρακολουθεί τις συναλλαγές με κάρτες στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το βασικό λιανικό εμπόριο, που δεν περιλαμβάνει τα εστιατόρια, υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι συνολικές λιανικές και βασικές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street