Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν τη Δευτέρα, αντιστρέφοντας το ράλι της Παρασκευής, καθώς οι ανησυχίες για τη μείωση της ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα υποβάθμισαν το κλίμα της αγοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 71 σεντς, ή 0,87%, στα 80,72 δολάρια το βαρέλι στις 04:00 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI τον Δεκέμβριο ήταν στα 76,49 δολάρια, μειωμένα κατά 68 σεντς ή 0,88%.

Baker Hughes: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι οι χειρότεροι των τελευταίων 50 ετών

Και τα δύο σημεία αναφοράς ήταν πολύ κάτω από τον μέσο όρο 100 ημερών των 86,61 δολαρίων το βαρέλι για το WTI και 82,31 δολαρίων για το Brent.

Οι τιμές σημείωσαν άνοδο κατά 2% την περασμένη Παρασκευή, καθώς το Ιράκ εξέφρασε τη στήριξη για περικοπές πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+, αλλά έχασε περίπου 4% σε επίπεδο εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαίες απώλειες για τρίτη συνεχόμενη φορά, γεγονός που έχει να συμβεί από τον προηγούμενο Μάιο.

«Οι επενδυτές επικεντρώνονται περισσότερο στην χαμηλή ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ενώ οι ανησυχίες για τις πιθανές διακοπές της προσφοράς από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχουν κάπως υποχωρήσει», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μονάδας της Nissan Securities.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η παραγωγή αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος θα αυξηθεί ελαφρώς λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ενώ η ζήτηση θα μειωθεί.

Φόβοι για υποχώρηση της ζήτησης

Το επόμενο έτος, η κατά κεφαλήν κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, ανέφερε.

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της περασμένης εβδομάδας από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, αύξησαν επίσης τους φόβους για υποχώρηση της ζήτησης.

Οι τιμές καταναλωτή της Κίνας υποχώρησαν τον Οκτώβριο σε χαμηλό που παραπέμπει στην εποχή της πανδημίας, δημιουργώντας αμφιβολίες για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Επιπλέον, τα διυλιστήρια στην Κίνα ζήτησαν μικρότερες ποσότητες πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, για τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, ο Kikukawa είπε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποστηριχθούν εάν το WTI πλησιάσει τα 75 δολάρια το βαρέλι.

«Εάν η αγορά υποχωρήσει περαιτέρω, πιθανότατα θα δούμε υποστήριξή της βασιζόμενοι στις προσδοκίες ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα αποφασίσουν να συνεχίσουν τις εθελοντικές περικοπές εφοδιασμού μετά τον Δεκέμβριο», πρόσθεσε ο Kikukawa.

Οι κορυφαίοι εξαγωγείς πετρελαίου, Σαουδική Αραβία και Ρωσία, επιβεβαίωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα συνεχίσουν τις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση και την οικονομική ανάπτυξη συνεχίζουν να επιβραδύνουν τις αγορές αργού.

Ο ΟΠΕΚ+, ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα συναντηθούν στις 26 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας μείωσαν τον αριθμό των εξεδρών πετρελαίου που λειτουργούν για δεύτερη συνεχή εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022, δήλωσε η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes. Σημειώνεται ότι η καταμέτρηση της εξέδρας δείχνει τη μελλοντική παραγωγή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities