Ήπια ήταν η άνοδος σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με εκείνη του Λονδίνου να δίνει σημαντικά στηρίγματα, καθώς έλαβε σημαντική ώθηση από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ειδικά από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Sunak.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7%, τον κλάδο των ταξιδίων να κερδίζει 1,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,89% στις 7.425 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,73% στις 15.345 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,60% στις 7.087 μονάδες.

Βαραίνει τη Wall Street η Moody’s

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν η μετοχή της Volkswagen, η οποία κέρδισε 1%, αφού η Handelsblatt ανέφερε τη Δευτέρα, επικαλούμενη ένα podcast εσωτερικής εταιρείας, ότι ο γερμανικός γίγαντας αυτοκινήτων θα μπορούσε να περικόψει θέσεις διοικητικού προσωπικού ως μέρος μέτρων εξοικονόμησης και μείωσης του κόστους ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, η Siemens Energy σημείωσε άνοδο 6%, μετά το δημοσίευμα της Handelsblatt ότι η γερμανική κυβέρνηση θα παράσχει 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις για να διαφυλάξει το βιβλίο παραγγελιών της εταιρείας. Τα προβλήματα με κατασκευαστικά σφάλματα στη θυγατρική ανεμογεννητριών, Siemens Games, οδήγησαν τη Siemens Energy να ακυρώσει την πρόβλεψη για τα κέρδη της νωρίτερα φέτος και τον περασμένο μήνα αναζήτησε εγγυήσεις έως και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση.

Πάντως, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μονοπώλησε σήμερα το ενδιαφέρον, αφού σηματοδότησε και την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού David Cameron στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, ως υπουργός Εξωτερικών αυτή τη φορά. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Cameron ήταν αυτός που είχε προκηρύξει το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016.

Την ίδια ώρα, οι αγορές έδειξαν ότι ελπίζουν σε μια πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που μπορεί να αλλάξουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Άλλωστε, οι οικονομικές προοπτικές για την ευρωζώνη επιδεινώθηκαν, όπως έδειξαν τα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα, καθώς η μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της περιοχής επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα ύφεσης είτε φέτος είτε στις αρχές του επόμενου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ευρωπαϊκή οικονομία προσβλέπει σε μια βελτίωση της δραστηριότητας στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και μια σημαντική εξαγωγική αγορά για ορισμένες μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η γιορτή αγορών Singles Day της Κίνας το Σαββατοκύριακο -που ισοδυναμεί με τις πωλήσεις της Μαύρης Παρασκευής (Black Friday) στις ΗΠΑ- κατέγραψε μόνο ήπια ανάπτυξη, υποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές της χώρας εξακολουθούν να περιορίζουν τις δαπάνες τους.

Τραπεζικό «μονοπώλιο» και trading σε «λίγους»

Να κρατήσει τη ζώνη των 1.200 μονάδων κατάφερε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, περνώντας όμως τη δύσκολη διαδικασία αφομοίωσης των πλούσιων τραπεζικών εξελίξεων, αλλά και των μεγάλων στρατηγικών κινήσεων που έλαβαν χώρα στον κλάδο, σε ένα περιβάλλον που ο τζίρος της ευρύτερης αγοράς ήταν υπερβολικά χαμηλός.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 1.205,55 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.196,46 μονάδων (-0,55%) και 1.208,02 μονάδων (+0,41%). Ο τζίρος ανήλθε στα 400,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 255,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 227,1 εκατ. τεμάχια αξίας 320,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,10% στις 2.923,54 μονάδες, ενώ στο -0,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.994,60 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,78% στις 957,52 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές