Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον δεκαετιών σκαρφάλωσε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Αργεντινή, τρέχοντας με 142,7% σε ετήσια βάση. Η ανακοίνωση των στοιχείων που αποτυπώνουν τη δεινή κατάσταση στην οποίαν έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας έρχεται λίγα 24ωρα πριν τη διεξαγωγή του επαναληπτικού γύρου των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

Αργεντινή: Σε παζάρια μεταχειρισμένων ρούχων λόγω φτώχειας

Σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,3% τον Οκτώβριο, λίγο περισσότερο από ό,τι τον Σεπτέμβριο αλλά χαμηλότερα από την μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, για 9,45%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις επικοινωνίες, τα είδη ένδυσης και τα οικιακά αγαθά.

Η εκλογική αναμέτρηση

Στις εκλογές της 19ης Νοεμβρίου θα αναμετρηθούν ο νυν υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα και ο φιλελεύθερος Χαβιέρ Μιλέι, το αουτσάιντερ κατά τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης. Π Μιλέι προτείνει το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας και τη δολαριοποίηση της οικονομίας ως δραστική λύση για την αναχαίτιση των τριψήφιων αυξήσεων των τιμών.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει στην εκλογική αναμέτρηση ο πληθωρισμός θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη άμεση πρόκληση για τον επόμενο ηγέτη της Αργεντινής. Οι ασταθείς έλεγχοι του νομίσματος έχουν αποδειχθεί μη βιώσιμοι, πράγμα που σημαίνει ότι μια σημαντική υποτίμηση του νομίσματος είναι στον ορίζοντα για την επόμενη κυβέρνηση που θα αναλάβει καθήκοντα στις 10 Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, η μείωση του χρόνιου δημοσιονομικού ελλείμματος θα επιχειρηθεί μέσω της περικοπής των επιδομάτων, κάτι που θα εκτοξεύσει τις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Οι οικονομολόγοι βλέπουν ετήσιο πληθωρισμό κοντά στο 200% τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη της τελευταίας μηνιαίας έρευνας της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή