Τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μπορεί να αυξηθεί και πάλι προσωρινά, κρούει αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος, τονίζοντας ωστόσο ότι η τάση παραμένει πτωτική.

Μιλώντας στη Frankfurt Euro Finance Week τη Δευτέρα, ο ντε Γκίντος υποστήριξε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα παραμείνει υποτονική προς το παρόν, αν και στη συνέχεια θα ενισχυθεί εκ νέου, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να αποδυναμώνεται.

«Αναμένουμε μια προσωρινή ανάκαμψη του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες καθώς θα εμφανιστούν οι βασικές επιδράσεις από την απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων», δήλωσε ο ντε Γκίντος. «Βλέπουμε όμως τη γενική αποπληθωριστική διαδικασία να συνεχίζεται μεσοπρόθεσμα».

Πληθωρισμός: Ταχύτερη πτώση στην ΕΕ βλέπουν οι αναλυτές – Τι λέει ο Στουρνάρας

Το δύσκολο «τελευταίο μίλι»

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, αν και στο 2,9% εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για ένα δύσκολο «τελευταίο μίλι» πίσω στη σταθερότητα των τιμών, καθώς η κρατική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής αποσύρεται και οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται. Ο ευρωπαίος τραπεζίτης αναγνώρισε τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

«Οι τιμές της ενέργειας παραμένουν μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων και των επιπτώσεων των δημοσιονομικών μέτρων», είπε. «Το ίδιο ισχύει και για τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες ενδέχεται επίσης να υφίστανται ανοδική πίεση λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων και της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης ευρύτερα».

Η στάση της ΕΚΤ

Μετά από ένα κρεσέντο επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια, αναλυτές τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται πιθανώς στο αποκορύφωμά της σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν πει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει στο τρέχον επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα, αν και οι αγορές στοιχηματίζουν σε μείωση τον Απρίλιο.

«Σε αυτούς τους καιρούς υψηλής αβεβαιότητας – έχουμε κραδασμούς που έρχονται γρήγορα από τη γεωπολιτική πλευρά – νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ συνετοί όσον αφορά την επικοινωνία», είπε ντε Γκίντος στη διάσκεψη στη Φρανκφούρτη. «Επομένως, δεν θα προκαταλάβω τυχόν μελλοντικές κινήσεις όσον αφορά τα επιτόκια. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων είναι πρόωρη».

«Θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ είναι σε επίπεδα, στα οποία αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτόν τον στόχο» της τιθάσευσης του πληθωρισμού, τόνισε.

Επεσήμανε τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ που αναμένονται στην απόφαση του Δεκεμβρίου: « Στη συνάντησή μας τον Δεκέμβριο, θα έχουμε μια νέα σειρά μακροοικονομικών προβολών και περισσότερα στοιχεία για τον πραγματικό και υποκείμενο πληθωρισμό, την οικονομική δραστηριότητα και την κατάσταση μετάδοσης, επομένως θα είμαστε σε καλύτερη θέση να επανεκτιμήσουμε τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την απαιτούμενη πολιτική δράση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή