Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα πέσει κάτω από τον στόχο του 2% στις αρχές του 2025 — νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με οικονομολόγους στην τελευταία έρευνα του Bloomberg, ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 1,9% το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους, από 2,2% που προέβλεπαν προηγουμένως. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο προέβλεπαν επιστροφή στον στόχο μόνο το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το ελληνικό παράδοξο με τον πληθωρισμό – Τα αίτια της νέας ανόδου

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ωστόσο, ότι ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει πιο αυξημένος, στο 2,1% και 2,3% το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Η δημοσκόπηση έρχεται μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,9% τον περασμένο μήνα — περισσότερο από ό,τι εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να προειδοποιούν για ένα δύσκολο «τελευταίο μίλι» πίσω στη σταθερότητα των τιμών, καθώς τα μέτρα κρατικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης κόστους ζωής αποσύρονται και οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται.

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αποτελεί άλλη μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας για τις οικονομικές προοπτικές. Ωστόσο, ο αντίκτυπός του στις τιμές της ενέργειας παρέμεινε μέχρι στιγμής συγκρατημένος, με τις τιμές του αργού να υποχωρούν τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα διατήρησε τα επιτόκια σταθερά για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε την εκστρατεία αυστηροποίησης στα μέσα του 2022. Οι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα μια πρώτη περικοπή τον Ιούνιο του 2024, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο προηγουμένως.

Το Bloomberg επικαλείται μάλιστα και δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος  δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο χαμηλότερου κόστους δανεισμού από τα μέσα του επόμενου έτους. Και υπογραμμίζει ότι άλλοι ομόλογοί του έχουν απορρίψει κάθε συζήτηση για τέτοιες κινήσεις ως πρόωρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια