Διχασμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές της Wall Street σε ό,τι αφορά την πορεία της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής.

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley προβλέπουν ότι η Federal Reserve θα προβεί σε βαθιές μειώσεις των επιτοκίων τα επόμενα δύο χρόνια καθώς ο πληθωρισμός θα πέσει, ενώ οι αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. αναμένουν λιγότερες μειώσεις και μεταγενέστερη έναρξη.

Ερευνητές της Morgan Stanley με επικεφαλής την οικονομολόγο Έλεν Ζέντνερ, αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο του 2024, στη συνέχεια ξανά τον Σεπτέμβριο και σε κάθε συνεδρίαση από το τέταρτο τρίμηνο και μετά, η καθεμία κατά 25 μονάδες βάσης. Αυτό θα μειώσει το επιτόκιο πολιτικής στο 2,375% μέχρι το τέλος του 2025, είπαν.

Ντάλι- Fed: Είναι νωρίς να διακηρύξουμε τη νίκη ενάντια στον πληθωρισμό

Η Goldman

Η Goldman Sachs, εν τω μεταξύ, βλέπει την πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης το τέταρτο τρίμηνο του 2024, ακολουθούμενη από μία μείωση ανά τρίμηνο έως τα μέσα του 2026 — συνολικά 175 μονάδες βάσης, με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο εύρος 3,5%-3,75%.

Οι προβλέψεις της Goldman Sachs πλησιάζουν περισσότερο τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας. Οι εκτιμήσεις της Fed από τον Σεπτέμβριο προβλέπουν μείωση του επιτοκίου στο 3,9% στο τέλος του 2025. Οι διοικητές της Fed και οι πρόεδροι περιφερειακών τραπεζών θα ενημερώσουν τις προβλέψεις τους στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα.

Η ομάδα της Morgan Stanley βλέπει μια πιο αδύναμη οικονομία που δικαιολογεί μεγαλύτερο μέγεθος χαλάρωσης, αν και όχι ύφεση. Αναμένουν ότι η ανεργία θα κορυφωθεί στο 4,3% το 2025, σε σύγκριση με την εκτίμηση της Fed για 4,1%. Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα είναι επίσης πιο αργοί από ό,τι αναμένουν οι αξιωματούχοι.

«Τα υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκαλούν μια επίμονη οπισθοδρόμηση, κάτι περισσότερο από αντιστάθμιση της δημοσιονομικής ώθησης και φέρνοντας την ανάπτυξη σταθερά κάτω από το δυναμικό από το 3ο τρίμηνο του 24ου έτους», ανέφερε η ομάδα της Ζέντνερ στην έκθεσή της. «Διατηρούμε την άποψή μας ότι η Fed θα επιτύχει μια ήπια προσγείωση, αλλά η αποδυνάμωση της ανάπτυξης θα κρατήσει ζωντανούς τους φόβους για ύφεση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής