Ώθηση δέχονται σήμερα Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου από τις προσδοκίες για υγιή θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, μετά από την έκθεση του ΟΠΕΚ που ανέφερε ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή και τις ανησυχίες ότι η διάθεση μπορεί να διαταραχθεί όσο οι ΗΠΑ περιορίζουν τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν άνοδο 30 σεντς, ή 0,36%, στα 82,82 δολάρια το βαρέλι τα ξημερώματα στις ασιατικές αγορές.

Πετρέλαιο: Πώς καταργείται στην πράξη το πλαφόν για το ρωσικό Urals

Τα αντίστοιχα συμβόλαια του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 28 σεντς, ή 0,36%, στα 78,54 δολάρια το βαρέλι.

«Μετά το μεγάλο sell-off στην αγορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, το πετρέλαιο κατάφερε να βρει κάποια υποστήριξη… Αν και τα θεμελιώδη μεγέθη μπορεί να μην είναι τόσο ανοδικά όσο αρχικά πιστεύαμε, εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικά, με την αγορά να βρεθεί –πιθανόν- σε έλλειμμα για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους», ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε σημείωμά τους, σύμφωνα με το Reuters.

Στη μηνιαία έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ απέδωσε ευθύνες στους κερδοσκόπους για την πρόσφατη πτώση των τιμών. Επίσης, αύξησε ελαφρώς τις προβλέψεις του για το 2023 όσον αφορά την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και διατήρησε σταθερή τη σχετικά υψηλή πρόβλεψή της για το 2024.

Χαμηλό τετραμήνου

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, λόγω των ανησυχιών ότι η ζήτηση θα μπορούσε να μειωθεί στους κορυφαίους καταναλωτές πετρελαίου, ΗΠΑ και Κίνα.

Οι κινεζικές τιμές καταναλωτή κινήθηκαν χαμηλότερα τον Οκτώβριο σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από την περίοδο της πανδημίας και οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ σχεδιάζει να αγοράσει 1,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για να βοηθήσει στην αναπλήρωση του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου μετά την πώληση της μεγαλύτερης ποσότητας από ποτέ από τα αποθέματα πέρυσι, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τη ζήτηση.

Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ «ύποπτα» πλοία

Μια ενδεχόμενη καταστολή των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει την προσφορά, υποστηρίζοντας περαιτέρω τις τιμές.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έστειλε ειδοποιήσεις σε εταιρείες διαχείρισης πλοίων ζητώντας πληροφορίες για 100 πλοία για τα οποία υπάρχουν υποψίες πως παραβιάζουν τις κυρώσεις της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο, η πιο δυναμική κίνηση της Ουάσιγκτον μετά την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities