Για περαιτέρω επιδείνωση της θέσης των τραπεζών που έχουν μεγάλα ανοίγματα σε εμπορικά ακίνητα προειδοποιεί η αρχή εποπτείας των τραπεζών στη Γερμανία (BaFin), στον απόηχο της συνεχιζόμενης υποχώρησης των αποτιμήσεων αυτής της κατηγορίας ακινήτων.

Όπως εξήγησε ο Μαρκ Μπράνσον, πρόεδρος της BaFin, τα τρέχοντα προβλήματα των επενδυτών και των κατασκευαστών   ακινήτων θα επιδιώξουν να πουλήσουν, επεκτείνοντας την ύφεση σε αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

ΗΠΑ: Η WeWork κάνει αίτηση για πτώχευση σηματοδοτώντας την κρίση στα εμπορικά ακίνητα

«Αυτή η αγορά, ειδικά στα γραφεία και στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, θα παραμείνει υπό μεγάλη πίεση και θα οδηγήσει σε απώλειες για τις τράπεζες», προειδοποίησε είπε ο Μπράνσον.

Προετοιμάζονται οι τράπεζες στη Γερμανία

Οι γερμανικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να κρατούν στην άκρη χρήματα για ζημιές από δάνεια εμπορικών ακινήτων, καθώς οι εταιρείες ακινήτων όπως η Adler Group SA πιέζονται κάτω από το βάρος του χρέους που συσσωρεύτηκε όταν τα επιτόκια αναφοράς ήταν ακόμη αρνητικά.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν στενά το νέο δύσκολο τοπίο που διαμορφώνεται για την αυτοκρατορία του αυστριακού μεγιστάνα Ρενέ Μπένκο, η οποία περιλαμβάνει κορυφαία εμπορικά ακίνητα από το Αμβούργο έως το Βερολίνο και το Μόναχο, καθώς παρατηρούν ενδεχόμενο ντόμινο επιπτώσεων στις αγορές εμπορικών ακινήτων.

Κομβική η αύξηση των επιτοκίων

Τα εμπορικά ακίνητα είναι από εκείνα τα περιουσιακά στοιχεία που επλήγησαν περισσότερο από την ταχεία αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν αύξηση του κόστους δανεισμού και αλλαγές στην τάση που ξεκίνησε στη διάρκεια της πανδημία.

Ο κλάδος έχει επίσης δει μια μεγάλη κάμψη στις συμφωνίες εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, καθιστώντας δύσκολο να εκτιμήσει κανείς εάν οι αξίες που καταγράφουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιο δανείων τους είναι ακριβείς.

Ο Μπράνσον ανέφερε ότι ενώ οι εξελίξεις στα εμπορικά ακίνητα δεν θα πυροδοτήσουν κρίση, οι τράπεζες με υψηλότερα ανοίγματα στον κλάδο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες, χωρίς, πάντως, να κατονομάζει κάποια τράπεζα ή εταιρεία ακινήτων.

Θα έχει διάρκεια

Μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο, ο Τόμας Γκρος, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας Landesbank Hessen-Thueringen, είπε ότι τα εμπορικά ακίνητα βρίσκονται στο δύσκολο φάσμα της απομείωσης της αξίας τους και του υψηλού κόστους αναχρηματοδότησης.

«Αυτή η φάση δεν είναι ζήτημα εβδομάδων και μηνών», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, διευκρινίζοντας: «υποθέτουμε πως αυτό θα συνεχιστεί μέχρι το 2025, άρα τους επόμενους 12 έως 18 μήνες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή