Οι επενδυτές ακινήτων δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τον ξενοδοχειακό χώρο, καθώς οι περισσότεροι παίκτες του κλάδου προσαρμόζονται σε επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερη διάρκεια.

Σε συνδυασμό με την πιθανότητα υψηλών αποδόσεων, την ευκαιρία να επωφεληθούν από ευνοϊκούς φορολογικούς όρους και τη δυνατότητα διαφοροποίησης ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων, τα περιθώρια κερδοφορίας προελκύουν ολοένα και περισσότερους επενδυτές, οι οποίοι επιδίδονται σε μια διαρκή αναζήτηση ξενοδοχειακών ακινήτων.

Ακίνητα: Γιατί εκτοξεύτηκε η αξία τους στη Μαδρίτη

Τέσσερις στους πέντε επενδυτές που ερωτήθηκαν από την βρετανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Jones Lang LaSalle, τόνισαν ότι σχεδιάζουν να στραφούν αποκλειστικά σε αγορές ξενοδοχείων μέσα τους επόμενους 12 μήνες. Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που η εταιρεία εμπορικών ακινήτων άρχισε να ανιχνεύει τις προθέσεις των επενδυτών πελατών της το 2000.

Η εταιρεία που δραστηριοποιείται σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, βλέπει το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται σε κάθε άκρο του φάσματος τιμών, με τους αγοραστές να στοχεύουν σε πολυτελή περιουσιακά στοιχεία και φθηνότερα ξενοδοχεία, την ίδια στιγμή που τα αστικά ακίνητα επιστρέφουν.

Γιατί υπάρχει ζήτηση για ξενοδοχεία

«Η φιλοξενία προσφέρει μια ανώτερη προστασία έναντι του πληθωρισμού επειδή επαναφέρουμε τα επιτόκια καθημερινά», εξήγησε στο Bloomberg ο Kevin Davis, ο οποίος ηγείται του ξενοδοχειακού κλάδου στον αμερικανικό βραχίονα της JLL. «Μπορούμε να το συγκρίνουμε με τον τομέα των χώρων γραφείου ή το λιανικό εμπόριο όπου εξετάζουμε μισθώσεις που έχουν διάρκεια από πέντε έως 20 χρόνια».

Ενδεικτικές του ενδιαφέροντος είναι οι κινήσεις επενδυτικών fund που ανακοίνωσαν νέα κεφάλαια φιλοξενίας τους τελευταίους μήνες. Η JMA Ventures και η Mohari Hospitality, που ιδρύθηκαν από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του PokerStars, Mark Scheinberg, εγκαινίασαν μια κοινοπραξία για την αγορά και την ανάπτυξη ξενοδοχείων αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι εξάλλου νωπές ακόμη οι μνήμες από την πρόσφατη αίτηση προστασίας λίγω πτώχευσης του κολοσσού WeWork, λόγω μεγάλου όγκου χρέους και εκτίναξης ζημιών λόγω μειωμένης ζήτησης για χώρους γραφείων. Η WeWork ήταν κάποτε η πιο μεγάλη σε αξία νεοφυής επιχείρηση των ΗΠΑ, με αξία 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, δεν δίστασε να φλερτάρει με επενδυτές της αγοράς, όπως η SoftBank και η εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων Benchmark, καθώς και μεγάλες τράπεζες της Wall Street, όπως η JPMorgan Chase.

Υψηλή απόδοση λόγω ζήτησης

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία θεωρείται μια επένδυση υψηλού μεν κινδύνου, υψηλής ανταμοιβής δε, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές ξενοδοχείων που ακολουθούν τα σωστά βήματα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν σημαντικά από τις υψηλές αποδόσεις. Ένα καλά διαχειριζόμενο περιουσιακό στοιχείο ξενοδοχείου μπορεί να προσφέρει ετήσιες αποδόσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές που συνδέονται με πολλές άλλες μορφές ακινήτων.

Ένας από τους λόγους για αυτό το δυναμικό υψηλής απόδοσης συνδέεται με τον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων. Ουσιαστικά, σε σημεία όπου η ζήτηση για δωμάτια ξενοδοχείων αυξάνεται, τα ξενοδοχεία μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις τιμές και να προσελκύουν ακόμα επισκέπτες.

Μια από τις πιο ελκυστικές πτυχές της ξενοδοχειακής βιομηχανίας είναι ο διαχωρισμός της από οτιδήποτε άλλο αφορά το real estate. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές ξενοδοχείων μπορούν συχνά να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους σε ακίνητα, κάτι που μπορεί να προσφέρει προστασία σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα με άλλες σχετικές επενδύσεις.

Η απόδοση των ξενοδοχείων και οι τάσεις στο χώρο της φιλοξενίας συχνά αποσυνδέονται εντελώς από τις τάσεις που επηρεάζουν άλλες επενδύσεις σε ακίνητα. Αντίθετα, η απόδοση του ξενοδοχείου συνήθως επηρεάζεται θετικά και αρνητικά από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών εκδηλώσεων, των συγκοινωνιακών συνδέσεων, του καιρού και φυσικά της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα