Καλύτερα από τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί η παγκόσμια οικονομία τον επόμενο έτος, σύμφωνα με την Goldman Sachs, λόγω της ισχυρής αύξησης του εισοδήματος και της ευρείας πεποίθησης ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ολοκληρώνονται.

Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,6% το επόμενο έτος σε ετήσια μέση βάση, πάνω από την πρόβλεψη 2,1% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Οι ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσουν και πάλι άλλες ανεπτυγμένες αγορές με εκτιμώμενη ανάπτυξη 2,1%, αναφέρει η Goldman, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το μεγαλύτερο μέρος από τις νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές σύσφιγξης έχει τελειώσει.

Παγκόσμια οικονομία: Φόβοι για οικονομικό κραχ και γεωπολιτική αποσταθεροποίηση – Μνήμες ’30

Παράλληλα, τονίζει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ανεπτυγμένες αγορές είναι απίθανο να μειώσουν τα επιτόκια πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2024, εκτός εάν η οικονομική ανάπτυξη είναι πιο αδύναμη από ό,τι εκτιμάται. Η τράπεζα σημειώνει ότι ο πληθωρισμός συνέχισε επίσης να μειώνεται στην G10 και στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω.

«Οι οικονομολόγοι μας προβλέπουν ότι η φετινή μείωση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί το 2024: ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί από το 3% τώρα σε ένα μέσο εύρος 2-2,5% στην G10 (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας)», ανέφερε η έκθεση.

Παγκόσμια εργοστασιακή δραστηριότητα

Η επενδυτική τράπεζα αναμένει επίσης ότι η παγκόσμια εργοστασιακή δραστηριότητα θα ανακάμψει από την πρόσφατη ύφεση καθώς οι αντίθετοι άνεμοι πρόκειται να εκτονωθούν φέτος. Η Goldman σημείωσε ότι η παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα έχει επιβαρυνθεί από μια ασθενέστερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη στην κινεζική μεταποίηση και την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση.

Η παγκόσμια παραγωγή βρίσκεται σε πτώση για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Ο δείκτης παγκόσμιας μεταποιητικής δραστηριότητας της S&P Global έφτασε στο 49,1 τον Σεπτέμβριο. Μια ένδειξη κάτω από το 50 δείχνει συρρίκνωση της δραστηριότητας. Επιπλέον, ο κατασκευαστικός PMI της Κίνας Caixin/S&P Global υποχώρησε στο 49,5 τον Οκτώβριο από 50,6 τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας την πρώτη συρρίκνωση από τον Ιούλιο.

Η μεταποιητική δραστηριότητα θα ανακάμψει κάπως το 2024 από τον υποτονικό ρυθμό του 2023, είπαν οι οικονομολόγοι της Goldman με επικεφαλής τον Jan Hatzius.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή