Με το βλέμμα προσηλωμένο στον πληθωρισμό των ΗΠΑ που ανακοινώνεται σήμερα Τρίτη βρίσκονται οι απανταχού επενδυτές, ζυγίζοντας τις προβλέψεις για την εξέλιξή του που θα είναι καθοριστική για τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου αναμένεται να έχει πέσει στο 3,3%, υποχωρώντας από το 3,7% του Σεπτεμβρίου.

ΗΠΑ: Διαφωνίες Γέλεν για την απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει το outlook

Οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 0,1% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, έναντι του 0,4%του Σεπτεμβρίου.

Το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος είναι πιθανό να συγκράτησε ως έναν βαθμό την άνοδο του πληθωρισμού. Η Bank of America αναμένει πτώση 1,8% σε μηνιαία βάση στις τιμές της ενέργειας, λόγω των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου, οι οποίες υποχώρησαν απότομα κατά τον μήνα Οκτώβριο.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων πιθανότατα θα συνεχιστεί με ρυθμό 0,2% σε μηνιαία σύγκριση.

Ο δομικός πληθωρισμός –εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας- για τον Οκτώβριο εκτιμάται πως αυξήθηκε με ρυθμό 4,1% σε σχέση με πέρυσι, στο ίδιο επίπεδο με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η υποτονική αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Οκτωβρίου είναι πιθανό να επισκιαστεί από μια άλλη ανάγνωση του δομικού πληθωρισμού, σημείωσε η Wells Fargo.

«Δεν τελειώσαμε»

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναφέρουν ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι πιθανό να σηματοδοτήσει «βραδύτερη πρόοδο στον πληθωρισμό», προσθέτοντας ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού στα αγαθά πιθανότατα έχει σταματήσει, ενώ η υποχώρηση που είχε φανεί στον τομέα της ασφάλισης υγείας ενδεχομένως να έχει αντιστραφεί τον Οκτώβριο.

Η ομάδα της Wells Fargo αναμένει ότι ο δομικός πληθωρισμός  θα συνεχίσει να κινείται γύρω από το 3% σε έναν χρόνο από τώρα, προειδοποιώντας ότι «η επιβράδυνση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες δεν σημαίνει απαραίτητα νίκη επί του πληθωρισμού».

Ο ΔΤΚ παρέμεινε σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αν και οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μεγάλο βαθμό ότι η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο – ειδικά δεδομένης της ρητορικής του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στην προηγούμενη συνεδρίαση, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως « επιβράδυνση μας δίνει μια καλύτερη αίσθηση του πόσα περισσότερα πρέπει να κάνουμε, αν πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Από το απόγευμα της Δευτέρας, οι αγορές τιμολογούσαν με πιθανότητα περίπου 86% μια απόφαση της Ομοσπονδιακή Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Ομίλου CME.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή