Μέσα στην εβδομάδα το μεγαλύτερο κατάστημα Zara στον κόσμο θα ανοίξει τις πόρτες του στην καρδιά του Ρότερνταμ. Ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε το κατάστημα Plaza de España στη Μαδρίτη, συνολικής επιφάνειας σχεδόν 8.000 τ.μ., το νέο Zara στην οδό Coolsingel στο Ρότερνταμ θα καλύπτει περί τα 9.000 τ.μ. εκτεινόμενο σε 5 ορόφους, εκ των οποίων οι 4 θα είναι εμπορικοί χώροι, ενώ ο τελευταίος όροφος θα προορίζεται για χώρους προσωπικού και αποθήκες.

Το ενδιαφέρον για τους έλληνες fans της μάρκας, η οποία διαθέτει σχεδόν 1.900 καταστήματα σε 94 χώρες ανά τον πλανήτη, είναι πως τον Φεβρουάριο του 2024 και η χώρα μας θα μπει στη λίστα των ρεκόρ. Κι ο λόγος είναι η λειτουργία του νέου Zara, που θα περιλαμβάνει και κατάστημα Zara Home, στον Πύργο του Πειραιά.

Inditex: Στροφή στον… ανακυκλωμένο πολυεστέρα για τον ιδιοκτήτη της Zara

Στον πρώτο ψηφιακό, «πράσινο» ουρανοξύστη της χώρας, ο όμιλος ITX Eλλάς, στην ομπρέλα του οποίου περιλαμβάνονται επίσης τα εμπορικά σήματα Massimo Dutti, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho και Bershka, θα αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα Zara του κόσμου, συνολικής επιφάνειας περίπου 6.000 τ.μ.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αρκεί να αναφέρουμε ότι το hypermarket του Σκλαβενίτη στον πρώην κόμβο Ρενώ διαθέτει «σάλα» γύρω στα 4.700 τ.μ.

Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην κοινοπραξία Dimand – EBRD – Prodea, η οποία έχει την εκμετάλλευση του Πύργου έπειτα από παραχώρηση για 99 χρόνια, οι εργασίες για τη διαμόρφωση του καταστήματος, που θα καταλαμβάνει χώρους από το ισόγειο έως και τον 2ο όροφο, πρόκειται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, με στόχο να γίνουν τα επίσημα εγκαίνια στις αρχές Φεβρουαρίου του χρόνου.

Το νέο κατάστημα θα αντικαταστήσει τα δύο υφιστάμενα καταστήματα συνολικής επιφάνειας 3.000 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία αυτή τη στιγμή λειτουργούν στον Πειραιά.

Το νέο μοντέλο καταστημάτων

Σε αντίθεση με άλλους παγκόσμιους κολοσσούς στον κλάδο της μόδας που υπό την πίεση του πληθωρισμού στρέφονται σε μικρότερα καταστήματα, ο ισπανικός όμιλος Inditex επιλέγει τη στρατηγική «go big» ανοίγοντας το μεγαλύτερο κατάστημα στον κόσμο στο Ρότερνταμ και διπλασιάζοντας το μέγεθος των εμβληματικών του σημείων πώλησης, όπως π.χ. στο Παρίσι και στο Μαϊάμι.

Η στροφή σε ακόμη μεγαλύτερους χώρους εξυπηρετεί δύο νέους σκοπούς.

Πρώτον επιτρέπει στην εταιρεία να φιλοξενήσει μια πληθώρα νέων σειρών προϊόντων με την επωνυμία Zara, η οποία περιλαμβάνει πλέον καλλυντικά, υποδήματα και αθλητικά ρούχα, σε συνδυασμό με τον είδη οικιακού εξοπλισμού που προσφέρει η μάρκα Zara Home.

Και δεύτερον δίνει χώρο για τον αυξανόμενο ρόλο που έχουν τα φυσικά καταστήματα στις διαδικτυακές πωλήσεις. Πλέον τα καταστήματα λειτουργούν ως mini logistics απ’ όπου αποστέλλονται τα πακέτα των ηλεκτρονικών παραγγελιών, ενώ οι καταναλωτές μπορούν να παραλάβουν τα προϊόντα που αγοράζουν και να επιστρέψουν ανεπιθύμητα.

Το νέο μοντέλο των καταστημάτων του ομίλου Inditex, που περιλαμβάνει μεγάλους φυσικούς χώρους σε κτίρια τοπόσημα σε συνδυασμό με την παροχή εξελιγμένων ψηφιακών εργαλείων, εφαρμόζεται και στην ελληνική αγορά και ήδη κλείνουν καταστήματα που δεν μπορούν να ενταχθούν στη νέα στρατηγική ανάπτυξης.

Πόσα καταστήματα λειτουργούν

Στην απολογιστική έκθεση του ομίλου Inditex για την οικονομική χρήση που έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2023 αναφέρεται ότι στην Ελλάδα βρίσκονταν σε λειτουργία συνολικά 148 καταστήματα.

Συγκεκριμένα 40 καταστήματα Zara, 22 Pull & Bear, 11 Massimo Dutti, 27 Bershka, 22 Stradivarious, 17 Oysho και 9 Zara Home.

Το δίκτυο καταστημάτων του ισπανικού κολοσσού στη χώρα μας στις 31 Ιανουαρίου 2022 αριθμούσε 154 καταστήματα από 162 καταστήματα στις 31 Ιανουαρίου 2021 και 165 στις 31 Ιανουαρίου 2020. Το 2019, όταν η πανδημία της Covid 19 ήταν άγνωστη, ο ισπανικός γίγαντας της μόδας διέθετε 166 καταστήματα στη χώρα μας και 3.956 εργαζόμενους. Πέρσι στο τέλος Ιανουαρίου, ο μέσος αριθμός του προσωπικού είχε μειωθεί σε 3.150 άτομα.

Ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων του ομίλου Inditex παγκοσμίως ήταν 5.745 στα τέλη Ιουλίου, από 6.370 πριν από ένα χρόνο, με τον εξορθολογισμό στον αριθμό των σημείων πώλησης να εξαπλώνεται εκτός από τη μάρκα Zara και σε όλα τα άλλα εμπορικά σήματα: Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius και Oysho.

Τζίρος που ζαλίζει

Σε επίπεδο τζίρου ο όμιλος εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 580 εκατ. ευρώ πέρσι με τα προ φόρων κέρδη στα 27 εκατ. ευρώ από σχεδόν 30 εκατ. το 2021, με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στο report του ομίλου Inditex για το 2022.

Για τη χρήση που έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2022 ο κύκλος εργασιών του ισπανικού πολυεθνικού ομίλου Inditex στην ελληνική αγορά ήταν της τάξης των 457,5 εκατ. ευρώ όταν κατά τη χρήση 01.02.2020 – 31.01.2021 αθροιστικά ο τζίρος των 8 εταιρειών είχε διαμορφωθεί στα 328,7 εκατ. ευρώ. Το 2019, τελευταία χρονιά «κανονικότητας», οι πωλήσεις είχαν ανέλθει σε 550,8 εκατ. ευρώ, ενώ στη χρήση 2018 ήταν 517 εκατ. ευρώ.

30 χρόνια παρουσίας

Φέτος η Zara συμπληρώνει 30 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Το πρώτο κατάστημα δημιουργήθηκε στην Ερμού 9, στη συμβολή με την οδό Βουλής, όπου παραμένει έως και σήμερα.

Ας σημειωθεί ότι η χώρα μας λογίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες αγορές του ομίλου Inditex σε πωλήσεις και Νο2 μετά την Ισπανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις