
Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει φέρει αναβρασμό σε πλήθος επαγγελματιών καθώς εισάγεται πλέον τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για το οποίο επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς διαφωνούν.
Παρόλα αυτά το φορολογικό νομοσχέδιο δεν επηρεάζει μόνο τους επαγγελματίες αλλα περίπου και 8.000 φυσικά πρόσωπα (περίπου τον πληθυσμό μιας κωμόπολης) που διαθέτουν ακίνητα τύπου Airbnb.
Έρχονται μεγάλες ανατροπές στα Airbnb – Η παγίδα στο φορολογικό
Εταιρείες
Aυτή η κατηγορία ιδιοκτητών με τρία ή και περισσότερα ακίνητα, καλούνται να ανοίξουν βιβλία επιχείρησης και θα υπάγονται από τις αρχές του 2024 σε φόρο προστιθέμενης αξίας, φορολογικό συντελεστή επιχειρήσεων, τέλη παρεπιδημούντων και τέλη διαμονής. Όσοι μάλιστα επιλέξουν την σύσταση ατομικής επιχείρησης θα περάσουν και την «πόρτα» του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος από το τρίτο έτος λειτουργίας τους.
Οι μικροί των ακινήτων τύπου Airbnb
Άδικο μέτρο η δημιουργία επιχειρήσεων για «μικρούς» ιδιοκτήτες τονίζει στον ot.gr η κυρία Θεοδώρα Δήμα πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού: «Για κάποιον που έχει πολλά ακίνητα και μεγάλους τζίρους εύκολα θα μπορέσει να προχωρήσει σε σύσταση μιας επιχείρησης εάν δεν το έχει κάνει ήδη ,αλλά για παράδειγμα είναι άδικο για κάποιον που έχει τρεις γκαρσονιέρες σε ένα απομακρυσμένο νησί ή κάπου σε ένα ορεινό χωριό. Σε μια τέτοια περίπτωση σκεφτείτε ότι υπάρχει και ένα κοινωνικό όφελος καθώς διατίθενται σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς που έχουν φτάσει σε μικρά χωριά ή και νησιά όπου δεν υπάρχουν καταλύματα.
Για αυτήν τη κατηγορία των ιδιοκτητών προφανώς και η σύσταση επιχείρησης είναι αδύνατη. Επίσης», συνεχίζει η κυρία Δήμα, «το τέλος διαμονής όπως και το τέλος παρεπιδημούντων θα είναι ένα μεγάλο βάρος για τα φυσικά πρόσωπα. Πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται να οδηγηθούν ξανά πίσω στη μακροχρόνια μίσθωση, που σημαίνει λιγότερες κλίνες για τους τουρίστες ειδικά σε μέρη (νησιά,περιφέρεια) όπου δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία».
Παρόλα αυτά η κυρία Δήμα θεωρεί προς την θετική κατεύθυνση την δημιουργία ξεχωριστού ΚΑΔ για τα Airbnb καθώς με αυτό τον τρόπο καθιερώνεται αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα. «Θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και με αυτό τον τρόπο υπάρχει και επίσημη αναγνώριση της δραστηριότητας μας»
Oι εταιρείες με ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης
Ο Γιώργος Κανελλόπουλος μέλος του ΔΣ του STAMA (Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης) αναφέρει στον OT: «Εμάς οι αλλαγές στο τρόπο φορολόγησης δεν μας επηρεάζει καθώς είμαστε ήδη νομικά πρόσωπα, παρόλα αυτά υπάρχουν διατάξεις που χρειάζονται περαιτέρω αποσαφήνιση. Πλέον θα είμαστε υποχρεωμενοι σε υποβολή ΦΠΑ. Αυτό όμως θα σημαίνει και δυνατότητα παροχής υπηρεσιών στους πελάτες μας καθώς μέχρι τώρα μπορούσαμε να προσφέρουμε μόνο κλινοσκεπάσματα. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει διευκρίνηση πως θα γίνεται η απόδοση του τέλους παρεπιδημούντων ειδικά σε εταιρείες που έχουν ακίνητα σε διαφορετικούς δήμους». Ο κ. Κανελλόπουλος συνεχίζει ζητώντας αποσαφηνίσεις στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου: «Φανταστείτε πως υπάρχουν εταιρείες που έχουν σε 20 δήμους ακίνητα. Όπως επιπλέον θα πρέπει να αποσαφηνιστεί εφόσον θα υπάρχει νέος ΚΑΔ αποκλειστικά για τα Airbnb εάν θα μπορούμε να εντασσόμαστε σε προγράμματα EΣΠΑ καθώς μέχρι τώρα αυτό δεν γινόταν ενώ για παράδειγμα γίνεται για τα ξενοδοχεία», καταλήγει
Τα φυσικά πρόσωπα με μισθώσεις τύπου Airbnb
Στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ είναι καταχωρημένα 168.819 ακίνητα που ανήκουν σε 107.719 ΑΦΜ (νομικά και φυσικά πρόσωπα). Από αυτά, τα 27.367 ανήκουν σε 5.297 νομικά πρόσωπα και άλλα 141.452 ακίνητα ανήκουν σε 102.422 φυσικά πρόσωπα. Από αυτά, έως δύο ακίνητα έχουν 94.982 φυσικά πρόσωπα (92,7% των φυσικών προσώπων). Τρία ή περισσότερα ακίνητα έχουν 7.440 φυσικά πρόσωπα και αντιστοιχούν σε 30.329 ακίνητα.


Latest News

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς