Βιομηχανία αγωγών και προσφυγών από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς σε βάρος διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Όπως παρατηρούν αρμόδιες πηγές στο «Βήμα», το αξιοσημείωτο με αυτές τις ενέργειες είναι πως εκδηλώνονται σε μία στιγμή κατά την οποία τα ακίνητα επιδιώκονται να αξιοποιηθούν επενδυτικά με προφανή τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Το πιο περίεργο δε, είναι πως τα συγκεκριμένα assets ήταν εγκαταλελειμμένα και ανεκμετάλλευτα για χρόνια χωρίς να παρατηρείται το παραμικρό ενδιαφέρον αξιοποίησης τους.

Έτσι, όπως σχολιάζουν πηγές, ο κίνδυνος είναι να υπονομευτούν επενδυτικές προοπτικές της χώρας.

Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα τεσσάρων αξιοποίησης τεσσάρων ακινήτων και υποδομών:

Ακίνητα ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο

Στις 18 Μαΐου 2022, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ακινήτου με την κήρυξη ως προτιμητέου επενδυτή της εταιρείας MRP TAVROS AE, θυγατρική της Ολλανδικής εταιρείας MRP, έναντι συνολικού τιμήματος 2,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες Real Estate στην Ολλανδία, με χαρτοφυλάκιο ακινήτων συνολικής έκτασης 1,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων μόνο στην Ολλανδία.

ΤΑΙΠΕΔ: Μία εταιρεία υπέβαλε προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου «Σάνη Κασσάνδρας»

Ο Δήμος Ταύρου Μοσχάτου, έχει επιλέξει τη σύγκρουση με τον προτιμητέο επενδυτή, επιμένοντας ότι το ακίνητο πρέπει να εκχωρηθεί δωρεάν στο Δήμο, για να γίνει κοινωφελής χώρος πολιτισμού και δημοτικών εξυπηρετήσεων. Στο πλαίσιο αυτό οργάνωσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ διαμηνύει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην προχωρήσει η επένδυση.

Στις 5 Ιουλίου 2022, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να τροποποιήσει συνολικά το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο υποστηρίζοντας ότι το ακίνητο πρέπει να χαρακτηριστεί κοινωφελής χώρος, στον οποίο θα γίνει και μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Η απόφαση του ΔΣ είναι γνωμοδοτική και όχι δεσμευτική. Για να αλλάξει το ρυμοτομικό σχέδιο απαιτείται μια μακρά διαδικασία με την εξέταση της γνωμοδότησης από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Ακόμα και εάν γίνει αυτό, τότε ο Δήμος θα πρέπει να βρει πόρους για να απαλλοτριώσει το ακίνητο», σχολιάζουν πηγές.

Ο Δήμος Ταύρου Μοσχάτου υποστηρίζει ότι το ακίνητο έχει ιστορική αξία γιατί χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής για τη διοργάνωση συσσιτίων από το ΕΑΜ. «Δεν υπάρχει καμία ιστορική πηγή που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Δήμου», λένε οι ίδιες πηγές.

Το 2006 το Υπουργείο Πολιτισμού απεφάνθη ότι το ακίνητο δε συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία για την υπαγωγή του στις «Περί Προστασίας» διατάξεις του Ν. 3028/2002, καθώς δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη πολιτιστική αξία. Το 2020 πραγματοποιήθηκε νέα αυτοψία από το Υπουργείο Πολιτισμού για τον ίδιο λόγο. Μετά την ολοκλήρωσή της, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού κήρυξε ένα (το κεντρικό κτίριο) από τα συνολικά πέντε κτίρια που βρίσκονται στο ακίνητο ως νεότερο μνημείο.

Ο Δήμος Ταύρου Μοσχάτου κατέθεσε στις 16 Νοεμβρίου 2022 αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ με την οποία ανακήρυξε πλειοδότη την εταιρεία MRP TAVROS AE. Η αγωγή συζητήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένεται απόφαση το 2024.

Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής

Στις 3 Αυγούστου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε πλειοδότη για την αξιοποίηση του ακινήτου στη Νέα Ηράκλεια τον Λεωνίδα Κεντεποζίδη, έναντι Οικονομικής Προσφοράς ύψους 1,42 εκατ. ευρώ.

Πέντε μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2023, ο Δήμος Προποντίδας κατέθεσε αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής του διαγωνισμού στο ΣτΕ. Το βασικό επιχείρημα της προσφυγής είναι ότι μέσα στο ακίνητο υπάρχει ένα ρέμα.

Πράγματι, στο βορειοδυτικό άκρο του ακινήτου των 27 στρεμμάτων υπάρχει τμήμα ρέματος, το οποίο θα πρέπει να οριοθετηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, γεγονός που είναι σε γνώση του επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει τη σχετική διαδικασία.

Η υπόθεση συζητήθηκε στο ΣτΕ στις 31 Οκτωβρίου 2023.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Δήμος προσέφυγε με νέα αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας 2,5 στρέμματα περιμετρικά του ρέματος εντός του ακινήτου. Διατείνεται ότι το 2006 η Νομαρχία Χαλκιδικής είχε παραχωρήσει την έκταση αυτή (2,5 στρέμματα) στον Δήμο.

Ωστόσο, το 1998 η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου είχε χαρακτηρίσει το σύνολο του ακινήτου ως Δημόσιο Κτήμα καθώς ήταν παλαιός αιγιαλός. Με την απόφαση αυτή της ΚΕΔ το ακίνητο μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση.

Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι

Στις 20 Οκτωβρίου, τέσσερις μόλις ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών για την αξιοποίηση του ακινήτου έκτασης 627 στρεμμάτων, το Σωματείο «Ένωση Πολιτών Ενάντια στη Διαφθορά» υπέβαλε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας παράλληλα προσωρινή διαταγή για την αναστολή του διαγωνισμού.

Στις 23 Οκτωβρίου το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση προσωρινής διαταγής, ενώ η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ορίστηκε για τις 7 Φεβρουαρίου 2024.

Στις 24 Οκτωβρίου το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι παρέλαβε μία προσφορά από την εταιρεία ΓΟΥΤΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗ Ε.Ε

Στις 27 Οκτωβρίου, το Σωματείο «Ένωση Πολιτών Ενάντια στη Διαφθορά» επανήλθε υποβάλλοντας ξανά αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινή διαταγή για την αναστολή του διαγωνισμού.

Την 1η Νοεμβρίου το αίτημα προσωρινής διαταγής απορρίφθηκε ξανά και πλέον αναμένεται ο ορισμός ημερομηνίας για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Μαρίνα Πύλου

Στις 30 Μαρτίου 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, ανακήρυξε το σχήμα D Marinas (μέλος του ομίλου D Marin) – ΤΕΜΕS ως Προτιμητέο Επενδυτή για την αξιοποίηση της Μαρίνας Πύλου με παραχώρηση 40 ετών, έναντι συνολικού τιμήματος 1,5 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι ο νέος παραχωρησιούχος θα πραγματοποιήσει επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών τα επόμενα έτη.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, λίγες ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Δήμος Πύλου Νέστορος, κατέθεσε αγωγή νομής στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, διεκδικώντας τμήμα της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν προηγηθεί επαφές μεταξύ του Δήμου και του ΤΑΙΠΕΔ για την εξυπηρέτηση του αιτήματος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο είχε προτείνει το τμήμα της χερσαίας ζώνης που διεκδικεί ο Δήμος να παραχωρηθεί σε αυτόν για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ απορρίφθηκε από τον Δήμο.

ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα