Reuters Breakingviews

Οι εισβολές ξένων τραπεζών στην Ελλάδα έχουν στεφθεί με αποτυχία. Απλά ρωτήστε τους Γάλλους. Αλλά η ιταλική UniCredit, η οποία τη Δευτέρα αγόρασε το 9% της Alpha Bank για περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να έχει καλύτερη τύχη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, δεν ξεκινά μια τεράστια ώθηση του δανεισμού στη χώρα, κάτι που πλήγωσε την Crédit Agricole και τη Société Générale πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Αντίθετα, ο ιταλικός όμιλος επιδιώκει να εδραιώσει μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο τραπεζών.

Αυτό θα περιλαμβάνει τη συγχώνευση των ρουμανικών μονάδων των δανειστών και την Alpha που θα διανέμει τα προϊόντα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της UniCredit στην Ελλάδα. Αυτό θα βοηθήσει τον Orcel στην προσπάθειά του να αυξήσει το εισόδημα από τα τέλη. Ο πρώην σύμβουλος τραπεζικών συγχωνεύσεων και εξαγορών έχει βρει έναν αρκετά αποτελεσματικό τρόπο για να τα επιτύχει όλα αυτά.

Οι δανειστές πρέπει συνήθως να αφαιρούν τα μερίδια μετοχών μεταξύ τους από τους δείκτες κεφαλαίου τους, αλλά μόνο όταν υπερβαίνουν το όριο ιδιοκτησίας του 10%. Ουσιαστικά, το ταμείο διάσωσης της Ελλάδας λόγω οικονομικής κρίσης διέθετε το 9% της Alpha που ήθελε να πουλήσει, επιτρέποντας στην UniCredit να πάρει ένα σημαντικό κομμάτι με μία κίνηση χωρίς να προκαλέσει κανενός είδους κεφαλαιακή ποινή.

Ούτε η αποτίμηση είναι πολύ πλούσια, στο ήμισυ περίπου της λογιστικής αξίας ανά μετοχή της Alpha – σε συμφωνία με την τοπική ανταγωνίστρια Piraeus Financial.

Πιθανώς τα πιο καθησυχαστικά νέα για τους επενδυτές στην ιταλική τράπεζα είναι ότι ο Orcel δεν σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιό της. Η UniCredit δεν έχει ζητήσει ρυθμιστική άδεια για να αγοράσει περισσότερα και δεν σκοπεύει να το κάνει, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Για τους μετόχους, λοιπόν, η μίνι-ελληνική περιπέτεια της UniCredit είναι ασυνήθιστη αλλά εύκολα ανεκτή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners