Ξεκινά σήμερα η παράλληλη διάθεση σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές του 20% της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε κλίμα αισιοδοξίας ότι το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία, στέλνοντας στις αγορές ένα ακόμη μήνυμα επιστροφής του κλάδου και της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.

Η διαδικασία ξεκινά λίγες μόνον ώρες μετά την πώληση με αυξημένο τίμημα σε σχέση με την αρχική πρόταση, του 9% της Alpha Bank, στην UniCredit, που κατέστη η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα, η οποία επενδύει στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά από 17 χρόνια.

Εθνική Τράπεζα: Πόσα θα αντλήσει το Δημόσιο από την πώληση των μετοχών της τράπεζας

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα

Σε χθεσινή του δήλωση ο CEO του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης σημείωσε ότι η προσέλκυση νέων μετόχων μέσω της αποκρατικοποίησης των συστημικών ομίλων, αποτελεί τη σημαντικότερη αναπτυξιακή επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στις τράπεζες και την ελληνική οικονομία εν γένει τα τελευταία χρόνια.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων μετά τον πολυετή μετασχηματισμό τους και οι προοπτικές υψηλής κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια, όπως κατέδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις εννεάμηνου 2023 που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας ξανά στην Ελλάδα.

Όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, τρία είναι τα στοιχήματα σε αυτήν την πρώτη φάση αποκρατικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας:

1. Το τίμημα

Όπως ανακοίνωσε χθες το ΤΧΣ το 17% των μετοχών της τράπεζας θα διατεθεί σε θεσμικούς επενδυτές με τη διαδικασία του book building στο εξωτερικό και το υπόλοιπο 3% σε επενδυτές λιανικής στην Ελλάδα μέσω δημόσια προσφοράς.

Το εύρος του τιμήματος ορίστηκε μεταξύ 5 και 5,44 ευρώ ανά μετοχή, που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση η πώλησή τους θα γίνει στη χρηματιστηριακή αξία της περασμένης Παρασκευής, τελευταίας συνεδρίασης πριν τις επίσημες ανακοινώσεις και στη χειρότερη με discount 8%.

Πρόκειται για ένα ικανοποιητικό σε κάθε περίπτωση τίμημα, καθώς ο κανόνας είναι όταν διατίθενται μετοχές με τη διαδικασία του book building οι επενδυτές να τις αποκτούν με έκπτωση. Αντιστοιχεί δε στο 70% περίπου της λογιστικής αξίας της τράπεζας.

Επίσης, ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί το Ταμείο δύναται να διαθέσει επιπλέον 2% των μετοχών που κατέχει.

Σε κυβέρνηση και ΤΧΣ προσδοκούν η τιμή να κλειδώσει στο ανώτατο όριο, όχι μόνο λόγω των μεγαλύτερων εσόδων που θα εισπραχθούν, αλλά και διότι θα στείλει ένα ισχυρό σήμα στις αγορές για τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας.

Σε αυτήν την περίπτωση το τίμημα για το 20% των μετοχών της θα διαμορφωθεί στα 995,21 εκατ. ευρώ, ενώ εάν πουληθεί και το επιπλέον 2% θα προσεγγίσει τα 1,1 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, αν η τιμή διαμορφωθεί στο κατώτατο εύρος οι επενδυτές θα καταβάλλουν 914,7 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

2. Η ποιότητα των επενδυτών

Στόχο του ΤΧΣ είναι να προσελκύσει μακροπρόθεσμους και υψηλής ποιότητας επενδυτές, σε συνέχεια της πώλησης των μετοχών της Alpha Bank σε ένα από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους.

Η πρόσφατη επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από τον πρώτο εκ των τριών κορυφαίων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, την Standard & Poor’s, είναι καθοριστική για την επίτευξή του.

Από τις επαφές με ενδιαφερόμενους το προηγούμενο διάστημα προέκυψε ενδιαφέρον από μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα, ελληνικά και ξένα, μεταξύ των οποίων και κάποια με παρουσία στη χώρα μας σε άλλους κλάδους, διεθνή funds και family offices.

Μένει να φανεί εάν θα συμμετάσχουν στο βιβλίο προσφορών που θα ανοίξει σήμερα το πρωί.

3. Η διασπορά των μετοχών

Στο βασικό σενάριο κανένας επενδυτής δεν θα λάβει περισσότερο από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Εφόσον επαληθευτεί αυτή η εκτίμηση, θα διασφαλιστεί ευρεία διασπορά στο μετοχολόγιο της τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις