Έως τις 1.325 μονάδες, ή αποδόσεις έως 8% βλέπει για το ελληνικό χρηματιστήριο η Goldman Sachs, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της για το 2024 για τις παγκόσμιες αγορές. Η απόδοση αυτή, θα συνοδευτεί με μέση μερισματική απόδοση 6%, καθιστώντας την ελληνική αγορά στις πρώτες θέσεις των επιδόσεων των αγορών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το καλοκαίρι η Goldman Sachs είχε αυξήσει την εκτίμηση της για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ στις 1.375 μονάδες, έναντι των 1.200 μονάδων που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Άρα μέχρι το τέλος του έτους, ο γενικός δείκτης απέχει περίπου 12%.

Goldman Sachs: Καλύτερες επιδόσεις για την παγκόσμια οικονομία το 2024

Αναφορικά με τον δείκτη τιμή προς κέρδη (P/E) στην ελληνική αγορά αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7x, έναντι τρέχουσας 6,8. Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) αναμένεται να αυξηθούν κατά 8%, έναντι της μέσης εκτίμησης για μηδενική ανάπτυξη.

Η απόδοση της ελληνικής αγοράς θα είναι παραπλήσια με τις επιδόσεις του δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες αναμένονται πέριξ του 9%, αλλά και με τις περισσότερες αναπτυγμένες αγορές. Ειδικότερα, η Goldman Sachs εκτιμά απόδοση στις αγορές των ΗΠΑ 7%, της Ευρώπης 8% και της Ιαπωνίας 13%.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2023 το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε κέρδη 28,32%, καταγράφοντας την τέταρτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των διεθνών χρηματιστηρίων, μετά τη ρωσική αγορά (+48,60%), την τουρκική (+36,39%) και την αγορά της Ουγγαρίας (+28,87%).

Η εγχώρια αγορά κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της στην κορυφή, έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει καταγράψει άνοδο 5,3%, ο Cac- 40 ο DAX έχει ενισχυθεί κατά 6,4%, ο Cac- 40 κατά 6,34%, ενώ ο FTSE 100 βρίσκεται κατά 1,4% υψηλότερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών