Ακούγεται απίστευτο, αντιφατικό, προκλητικό κατά πολλούς, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό: Ο Sultan Al Jaber ο οποίος θα προεδρεύσει των διαπραγματεύσεων για την προστασία του κλίματος στην COP28 που θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι ο CEΟ της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας των εμιράτων, της  Adnoc, τα σχέδια της οποίας για επέκταση στην έρευνα για νέα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων είναι τα μεγαλύτερα και πιο απειλητικά για το κλίμα από οποιασδήποτε άλλης εταιρείας στον κόσμο.

Οι ερευνητές δεν μασάνε τα λόγια τους: κάνουν λόγο για σύγκρουση συμφερόντων και για «γελοιότητα» σχολιάζοντας την τοποθέτηση του επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού στη θέση του προέδρου μιας τέτοιας σύναξης – αν και για πολλούς υπάρχουν άπειρα ερωτηματικά για το κατά πόσον πράγματι είναι κοινός ο στόχος της προστασίας του κλίματος. Με βάση τις επίσημες διακηρύξεις, πάντως, στη σύνοδο της COP28, που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, οι εκπρόσωποι των χωρών θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν στη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και τριπλασιασμού των ΑΠΕ.

Κλιματική αλλαγή: Άλλα λένε κι άλλα κάνουν οι ηγέτες των χωρών [έρευνα]

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται στο τέλος μιας χρονιάς κατά την οποία έχουν σημειωθεί οι ιστορικά υψηλότερες θερμοκρασίες στον πλανήτη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν σκοτώσει ανυπολόγιστο αριθμό ανθρώπων, και έχουν καταγραφεί σπαρακτικές προειδοποιήσεις από επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς φορείς ότι ο πλανήτης έχει ήδη προγραμματίσει να χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερα αποθέματα ορυκτών καυσίμων από αυτά που αντέχει τα κλίμα.

Εκατοντάδες δισ. δολάρια για νέα κοιτάσματα

Τα δεδομένα προέρχονται από την Global Oil and Gas Exit List (Gogel), μια δημόσια βάση δεδομένων που περιγράφει λεπτομερώς τις δραστηριότητες περισσότερων από 1.600 εταιρειών, οι οποίες συγκεντρώνουν το 95% της παγκόσμιας παραγωγής.

Αποκαλύπτουν ότι σχεδόν όλες οι εταιρείες αγνοούν τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος του ορίου του διεθνώς συμφωνημένου ορίου του 1,5ο C.

Ενδεικτικά:

·       170 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί από τη βιομηχανία για την εξερεύνηση νέων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2021.

·       Το 96% των 700 εταιρειών που εξερευνούν ή αναπτύσσουν νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίζουν να το κάνουν.

·       Περισσότερες από 1.000 εταιρείες σχεδιάζουν νέους αγωγούς φυσικού αερίου, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο ή τερματικούς σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

«Παραφροσύνη»

Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων σχεδιάζουν επεκτάσεις διπλάσιες από τον προϋπολογισμό άνθρακα, με τους ειδικούς να χαρακτηρίζουν αυτά τα σχέδια «παραφροσύνη» που «υπονομεύει το μέλλον της ανθρωπότητας».

Μια μακρά σειρά επιστημονικών μελετών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα υπάρχοντα αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, αλλά οι μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων και οι χώρες παραγωγής πετρελαίου δεν έχουν σταματήσει ακόμη τις έρευνες για νέα κοιτάσματα.

«Το μέγεθος των σχεδίων επέκτασης του κλάδου είναι πραγματικά τρομακτικό», δήλωσε ο Nils Bartsch, επικεφαλής έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στη ΜΚΟ Urgewald, που συντάσσει την έρευνα Gogel.

Ο ίδιος, ήταν κατηγορηματικός, επικρίνοντας τον διπλό ρόλο του CEO της κρατικής πετρελαϊκής των ΗΑΕ, Al Jaber. «Νομίζω ότι είναι γελοίο. Δεν είμαι σίγουρος πώς ένα άτομο που είναι υπεύθυνο για αυτό το μέγεθος επέκτασης πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι κατάλληλο να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για το κλίμα. Είναι η πιο προφανής σύγκρουση συμφερόντων που μπορεί να υπάρξει», είπε χαρακτηριστικά.

Για το τυπικό του θέματος, ο Al Jaber είναι επίσης ο πρόεδρος της εταιρείας ΑΠΕ των ΗΑΕ, Masdar και απεσταλμένος για το κλίμα, εξ ου και ο διορισμός του ως διευθύνοντος της ο οποίος έχει επικριθεί από πολιτικούς και ακτιβιστές.

Η έρευνα

Η βάση δεδομένων Gogel έχει δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας πληροφορίες από την Rystad, τον πάροχο δεδομένων του κλάδου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το πιο πρόσφατο σενάριο για το net zero από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) για να υπολογίσουν την υπέρβαση στα σχέδια επέκτασης πετρελαίου και φυσικού αερίου κάθε εταιρείας.

Το σενάριο του ΙΕΑ καθορίζει μια εφικτή εξέλιξη προς το 2050, το χρονικό ορόσημο για τις καθαρές μηδενικές εκπομπές – διευκρινίζεται ότι σε αυτό το σενάριο δεν μπορεί να υπάρξει νέα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά το 2023. Σε αυτήν τη βάση, η Adnoc έχει τα μεγαλύτερα σχέδια επέκτασης που δεν είναι συμβατά με το όριο του 1,5ο C.

Το νέο σενάριο του IEA για το 2023 απαιτεί μεγαλύτερη ετήσια πτώση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από ό,τι προηγουμένως και περιλαμβάνει επίσης μελλοντικά λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία για πρώτη φορά, π.χ. εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου που πρέπει να κλείσουν πριν από το τέλος της οικονομικής ζωής τους για στόχους για το κλίμα.

Υπενθυμίζεται, για την ιστορία, ότι το Politico αποκάλυψε πρόσφατα ότι η Adnoc μετέθεσε έναν διαγωνισμό για μισθώσεις γεωτρήσεων μετά την Cop28, επικαλούμενο διαρροή εσωτερικού εγγράφου.

Οι άλλες δυο εταιρείες που συνθέτουν την πρώτη τριάδα για υπερβάσεις στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους στο πετρέλαιο είναι η National Iranian Oil Company και η ExxonMobil.

Οι εταιρείες που δαπάνησαν δισεκατομμύρια δολάρια από το 2021 έως το 2023 στην έρευνα για νέα κοιτάσματα ήταν οι κινεζικές CNPC και CNOOC, ακολουθούμενες από τη Saudi Aramco και την Pemex, την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Μεξικού.

Υγροποιημένο φυσικό αέριο

Η βάση δεδομένων Gogel δείχνει επίσης ότι οι εταιρείες σχεδιάζουν να αυξήσουν την παγκόσμια ικανότητα εξαγωγής LNG κατά 162%, παρά την ανάλυση που υποδηλώνει ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο ενδέχεται να είναι πιο ρυπογόνο από τον άνθρακα.

Της επέκτασης στο LNG ηγούνται οι ΗΠΑ, με 21 νέες εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 41% της παγκόσμιας επέκτασης των εξαγωγών LNG.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green