Στην… «αγκαλιά» της Βουλής των Ελλήνων κατέληξε το Μέγαρο Μποδοσάκη.

Μέγαρο Μποδοσάκη: Στη Βουλή των Ελλήνων η μίσθωση του ιστορικού κτηρίου – Πόσο «κλείδωσε» το τίμημα

Ύστερα από σύντομα διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία και έτσι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 το ιστορικό κτήριο αποκτά καινούριο «ένοικο».

Στο εμβληματικό ακίνητο των 6 ορόφων που στέκει ακριβώς απέναντι από τον Εθνικό Κήπο σχεδιάζεται να μεταφερθούν μέχρι την προσεχή Άνοιξη όλες οι διοικητικές υπηρεσίες της Βουλής.

Πρόκειται για μια κίνηση, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο ενώ θα υπάρχει καλύτερος συντονισμός και εποπτεία των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό τίμημα διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 2,9 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ένα ποσό που βρίσκεται εντός του budget που μπορούσε να διαθέσει η Βουλή.

Το χρονικό του deal

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του καλοκαιριού, όταν το Ίδρυμα Μποδοσάκη αποφάσισε να πυροδοτήσει το διαγωνισμό εκμίσθωσης του ιστορικού κτηρίου επί της Λεωφόρου Αμαλίας 20 και Σουρή 5.

Από την πρώτη στιγμή, η διαδικασία κέντρισε το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού.

Το υποδειγματικά συμμετρικό γωνιακό κτίριο με απρόσκοπτη θέα από την Ακρόπολη προσέλκυσε «πολύ αυξημένο» αριθμό υποψήφιων μισθωτών, κυρίως Ελλήνων, αλλά και ξένων.

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούστηκαν ήταν περιλαμβάνονται ο όμιλος Λάμψα (Μεγάλη Βρετανία, King George, Αthens Capital MGallery) και ο όμιλος Διβάνη ενώ προσφορά κατέθεσε και η βιομηχανία Καράτζη.

Η παρουσία πολλών επενδυτών οδήγησε το ίδρυμα στην απόφαση να παρατείνει κατά μερικές ημέρες την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές, η οποία συνοδεύονταν από εγγυητική επιστολή ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Στην τελική φάση, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών προκρίθηκαν τρία σχήματα και αμέσως άρχισε η διαδικασία της αξιολόγησης από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τον σύμβουλο της διαδικασίας, Savills ΕΛΛΑΣ.

Και αυτό παρότι στην αγορά ακούστηκαν φήμες πως ο διαγωνισμός οδεύει προς… ναυάγιο.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Βουλή των Ελλήνων προκρίθηκε ως προτιμητέος επενδυτής και ξεκίνησαν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εκμίσθωση του Μποδοσάκειου Μεγάρου.

Συστήθηκε μάλιστα ειδική επιτροπή, όπου συζητήθηκαν και οριστικοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες του deal.

Πληροφορίες λένε ότι το τίμημα που εξασφάλισε η Βουλή είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που κατέβαλε ο προηγούμενος ένοικος, η τράπεζα Eurobank και μέσα στο budget που ήταν διατεθειμένη να δώσει.

Ο προηγούμενος «ένοικος»

Το κτήριο στέγαζε για πάρα πολλά χρόνια τα κεντρικά γραφεία της Eurobank.

Η τράπεζα αποφάσισε να λύσει τη σύμβαση, αφού σύμφωνα με πληροφορίες δεν κατάφερε να συμφωνήσει με το Ίδρυμα Μποδοσάκη στην αναπροσαρμογή του μισθώματος.

Λέγεται πως κατέθεσε και συγκεκριμένη πρόταση, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση του Ιδρύματος.

Τα κεντρικά της τράπεζας θα στεγάζονται πλέον σε κεντρικό ιδιόκτητα κτίρια στην οδό Σταδίου, αλλά και σε δύο ακόμη ιδιόκτητα ακίνητα.

Το Μέγαρο Μποδοσάκη θεωρείται ένα από τα λαμπρότερα κτιριακά συγκροτήματα του αθηναϊκού κέντρου.

Είτε ως έδρα ισχυρών χρηματοπιστωτικών οργανισμών (βλέπε ΕΤΒΑ, Πειραιώς, με τελευταία τη Eurobank) είτε ως πολυτελές «σκηνικό» στον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο.

Για παράδειγμα εκεί στεγαζόταν η Χαλυβουργία του αδίστακτου Προκοπίου Αδάμαντα στην ελληνική κωμωδία του 1961 «Έξω οι κλέφτες», με πρωταγωνιστή τον αξεπέραστο Ορέστη Μακρή.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του κτιρίου, που συμπληρώνει φέτος 65 χρόνια ζωής φέρουν την υπογραφή του Ανδρέα Πλουμιστού (1897-1962), ιδρυτικού μέλους της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας.

Ο Ανδρέας Πλουμιστός σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Μονάχου το 1922 και σχεδίασε πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Το πιο γνωστό του έργο είναι ο σχεδιασμός των Προπυλαίων του Α΄ Νεκροταφείου το 1939.

Η ιστορία του

Το κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται το 1949 και ολοκληρώθηκε το 1958 ενώ την περίοδο 2005-2006 ανακαινίστηκε ριζικά.

Κληροδότης του ιδρύματος ήταν ο Μποδοσάκης (τουρκικό προσωνύμιο του ελληνικού Πρόδρομος) Αθανασιάδης (1891-1979).

Ο Μποδοσάκης Αθανασιάδης στιγματίστηκε μετά την πτώση της χούντας, διότι είχε στενές σχέσεις με αυτήν, δωρίζοντας τη βίλα του στο δημόσιο, προς χρήση από τον εκάστοτε καθεστωτικό πρωθυπουργό.

Το κτήριο αποτελείται από ισόγειο, 6 ορόφους και 2 υπόγεια, έχοντας συνολική επιφάνεια 13.460 τ.μ.

Διαθέτει μάλιστα απρόσκοπτη θέα προς τον Εθνικό Κήπο, αλλά και προς τα σημαντικά τοπόσημα του κέντρου της πόλης: τον Λυκαβηττό, το Κοινοβούλιο, το Καλλιμάρμαρο, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, αλλά και την Ακρόπολη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου