Ανησυχία έχει αρχίσει να δημιουργείται στην αγορά εργασίας πολλών ευρωπαϊκών χωρών καθώς το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται σημάδια αύξησης της ανεργίας, που σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανάπτυξη και τον πολύ υψηλό πληθωρισμό δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες ανάκαμψης, οδηγώντας σε μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας λόγω των αυξήσεων των τιμών και της μείωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Αγορά εργασίας: Δειλές αυξήσεις από τις επιχειρήσεις για να βρουν εργαζόμενους

Οι μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί στη μεταποίηση, η οποία απαιτεί σχετικά λίγους εργαζομένους σε σύγκριση με υπηρεσίες έντασης εργασίας όπως ο τουρισμός, σημειώνει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank στο Λονδίνο. Ορισμένοι κλάδοι εξακολουθούν πάντως να προσλαμβάνουν, όπως η πληροφορική, η φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων και οι νέες πράσινες βιομηχανίες.

Η εποχικά προσαρμοσμένη μέση ανεργία το Σεπτέμβριο στην ευρωζώνη παρουσίασε αύξηση στο 6,5% από 6,4% με τα επόμενα στοιχεία να αναμένεται να ανακοινωθούν από την Eurostat στις 30 Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών αυξήθηκε στο 14% από 13,9%. Πρόκειται για ποσοστά των νέων ανέργων που παραμένουν υψηλά σε όλη την ΕΕ, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat.Ειδικά σε μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία και η Γαλλία που μέχρι τώρα διατηρούσαν σταθερά πολύ χαμηλό αριθμό ανέργων, το ποσοστό όσων δεν έχουν εργασία αρχίζει να αυξάνεται.

Καμπανάκι από Γερμανία και Γαλλία

Τους τελευταίους μήνες η προσαρμοσμένη ανεργία στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά 0,8% και διαμορφώνεται πλέον στο 5,7%, με οικονομολόγους που έλαβαν μέρος σε έρευνα της Wall Street Journal να μην προβλέπουν άμεσα κάποια βελτίωση των ποσοστών αυτών. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 2017 και μετά με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας. Η Γαλλία ανακοίνωσε επίσης αύξηση ανεργίας στο 7,4% για το γ’ τρίμηνο από 7,2% το β’ φετινό τρίμηνο.

Σε πολλές βιομηχανικές εταιρείες καταγράφονται πλέον μειώσεις προσωπικού. Η γερμανική εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Continental ανακοίνωσε ότι θα περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας παγκοσμίως ως μέρος σχεδίου εξοικονόμησης 400 εκατομμυρίων ευρώ που θα εφαρμοστεί έως το 2025. Άλλες βιομηχανικές εταιρείες στη Γερμανία προχωρούν σε μεγάλες μειώσεις προσωπικού που φτάνουν ακόμη και το 10% ως απάντηση στη σημαντική πτώση των εισερχόμενων παραγγελιών.

Εταιρείες που έχουν ανακοινώσει περικοπές προσωπικού είναι μεταξύ άλλων οι Stellantis, Volkswagen, Volvo, Electrolux, Fiskars, Forte, Saab, Varta, Nokia και άλλες σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Απειλή και για τη δημοσιονομική πολιτική

Στην Ευρώπη τα γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας και η υψηλή φορολογία στην απασχόληση σημαίνουν ότι οποιαδήποτε αύξηση της ανεργίας έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις κρατικές δαπάνες και τα έσοδα από ό,τι στο κόστος δανεισμού της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αναφέρει σε σύγκρισή της η αμερικανική εφημερίδα. Οι δημοσιονομικές προκλήσεις ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, με την τελευταία να έχει δει το κόστος δανεισμού να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

Ανησυχία και για την ΕΚΤ

Η αγορά εργασίας ήταν μέχρι πρόσφατα φωτεινό σημείο για την οικονομία της Ευρώπης. Η όλη κατάσταση έχει προβληματίσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αυξάνει τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Ένας λόγος που έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα στην απασχόληση είναι ότι μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, γεγονός που τις ενθαρρύνει να διατηρούν στα μισθολόγια περισσότερους υπαλλήλους από αυτούς χρειάζονται σε απόλυτους αριθμούς. Αυτό αποτελεί επιπλέον ανησυχία καθώς εκατομμύρια μεγάλοι σε ηλικία εργαζόμενοι ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση