Σε αύξηση των μισθών – έστω και μικρή – προκειμένου να βρει το κατάλληλο προσωπικό προσανατολίζεται το 75% των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ την ίδια ώρα οι εταιρείες τεχνολογίας δηλώνουν πως αναζητούν νέους εργαζόμενους, αλλά …«σκοντάφτουν» στις υψηλές μισθολογικές προσδοκίες των υποψηφίων προς πρόσληψη.

Εργαζόμενοι: Ο μισθός δεν φθάνει και μειώνουν τα βασικά αγαθά – Έρευνα της ΓΣΕΕ [γράφημα]

Στον αντίποδα οι εργαζόμενοι προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος ζωής ψάχνουν δεύτερη δουλειά, κάνουν υπερωρίες και καθυστερούν την συνταξιοδότησή τους.

Οι έρευνες

Δύο έρευνες της εταιρείας Randstad καταγράφουν το αδιέξοδο της ελληνικής αγοράς εργασίας με τις επιχειρήσεις να αναζητούν προσωπικό και τους υποψηφίους εργαζομένους να …«προτιμούν» την ανεργία από τις μειωμένες αποδοχές που τους προσφέρονται.

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις – στην πλειοψηφία τους – να μην βρίσκουν ικανά στελέχη, καθώς θεωρούν ως «μη ρεαλιστικές» τις μισθολογικές απαιτήσεις όσων αναζητούν εργασία.

Εξ αυτού του λόγου ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης – προ ολίγων μηνών – απευθυνόμενος προς τους επιχειρηματίες τους είχε προτρέψει «να πληρώσουν περισσότερο προκειμένου να βρουν εργαζόμενους»

Ωστόσο η σχετική έρευνα που κατέγραφε την προθυμία του 75% των επιχειρήσεων να αυξήσουν τους μισθούς μιλούσε για ποσά της τάξεως του 1% έως 5%, ενώ μόλις το 4% των επιχειρήσεων σχεδιάζει αυξήσεις άνω του 16%.

Πάντως το 72% των επιχειρήσεων εκτιμά οτι η προσέλκυση ικανών στελεχών, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις της εποχής.

Την ίδια ώρα το 74% των εργαζομένων δηλώνει πως αν βρει καλύτερες μισθολογικές αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε μια ανταγωνιστική εταιρεία θα φύγει από τη δουλειά του.

Οι εταιρείες τεχνολογίας

Υψηλή ζήτηση νέων εργαζομένων, αλλά και δυσκολία εύρεσης προσωπικού εξαιτίας των υψηλών μισθολογικών προσδοκιών των υποψηφίων προς πρόσληψη, αποτελεί  το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς εργασίας και στον κλάδο πληροφορικής και της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με δεύτερη έρευνα της εταιρείας Randstad οι νέοι που αναζητούν εργασίας στο χώρο της τεχνολογίας έχουν υψηλές μισθολογικές απαιτήσεις (78%), ενώ το 77% των εργαζομένων σε αυτές αποφασίζει να εγκαταλείψει την τρέχουσα θέση εργασίας του, για να λάβει πιο υψηλές αποδοχές ή καλύτερη συνθήκη εργασίας.

Οι επιχειρήσεις του τεχνολογικού κλάδου καταγράφουν μια σταθερά ανοδική πορεία, σε επίπεδο πωλήσεων και κύκλου εργασιών. Παρά ταύτα αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην προσέλκυση των κατάλληλων εργαζομένων, κυρίως λόγω των υψηλών μισθολογικών προσδοκιών των υποψήφιων (78%).

Η δεξαμενή των υποψηφίων με σχετική εργασιακή εμπειρία και δεξιότητες είναι περιορισμένη, δυσχεραίνοντας σημαντικά τη στρατηγική προσλήψεων των επιχειρήσεων πληροφορικής και τεχνολογίας στην Ελλάδα (48%). Η δυσκολία των επιχειρήσεων να προσελκύσουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα (82%) που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις καταγράφουν σημαντική δυσκολία (71%) στο να διατηρήσουν τα πιο αποδοτικά στελέχη και να αναπτύξουν εργαζόμενους με ηγετικούς ρόλους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Για την προσέλκυση και την διατήρηση, όπως και την ανάπτυξη ταλέντων, οι επιχειρήσεις, παρέχουν στους εργαζομένους τους προγράμματα εκπαίδευσης (68%), προχωρούν στη βελτίωση των οικονομικών αποδοχών (57%) και παρέχουν δυνατότητες υβριδικής ή απομακρυσμένης εργασίας (48%), με διττό στόχο τη διατήρηση των υπαρχόντων ταλέντων και την ενδυνάμωση της ελκυστικότητάς τους ως εργοδότες.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις στο χώρο της τεχνολογίας καταγράφουν τη σαφή πρόθεσή τους να παρέχουν περισσότερο ελκυστικές οικονομικές αποδοχές, με το 86% των επιχειρήσεων του κλάδου να σχεδιάζει την αύξηση των μισθολογικών επιπέδων των εργαζομένων του.

Οι εργαζόμενοι και η δεύτερη δουλειά

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι προκειμένου να ανταπεξέλθoυν στο υψηλό κόστος ζωής, καθυστερούν τη συνταξιοδότησή τους – λόγω αυξημένων αναγκών -, αναζητούν δεύτερη εργασία για να τα βγάλουν πέρα, και εργάζονται υπερωρίες προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Έρευνα της ίδιας εταιρίας καταδεικνύει το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Έλληνας εργαζόμενος και στους τρόπους με τους οποίους επιχειρεί να βγει από το αδιέξοδό του.

Το 22% των εργαζομένων αυξάνει τις ώρες εργασίας, ενώ τέσσερις στους δέκα αναζητούν και επιπλέον επαγγελματικούς ρόλους προκειμένου να ανταπεξέλθουν. Ενδεικτικό είναι επίσης το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο το 16% των εργαζομένων καθυστερεί τη συνταξιοδότησή του, ώστε να αποφύγει τη μείωση των εισοδημάτων του που δεν θα του επιτρέπει να εξυπηρετήσει το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Επίσης το 22% σκοπεύει να αυξήσει τις ώρες εργασίας στην τρέχουσα θέση εργασίας, ενώ το 40% επιδιώκει να αναζητήσει και να αναλάβει έναν δεύτερο ρόλο εργασίας.

Τέλος η πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ διαπιστώνει ότι η αύξηση της απασχόλησης που παρατηρείται την τελευταία διετία προέρχεται κυρίως από εποχιακούς κλάδους παραγωγής με χαμηλή παραγωγικότητα, υψηλό αριθμό εργάσιμων ωρών και χαμηλές απολαβές. Η έκθεση διαπιστώνει ότι μέχρι το 2035 θα δημιουργούνται  – κατά κύριο λόγο -, θέσεις όχι ιδιαίτερα υψηλών προσόντων.  Οι θέσεις αυτές θα αφορούν υπαλλήλους γραφείου, πωλητές, γεωργούς και τεχνίτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting