Οι λιμενεργάτες στη Σουηδία κλιμάκωσαν την Παρασκευή τις κινητοποιήσεις τους κατά της Tesla και πλέον εμποδίζουν την εκφόρτωση των αυτοκινήτων της αμερικανικής εταιρείας σε όλα τα λιμάνια της χώρας σε συμπαράσταση προς τους εργαζόμενους της Tesla που απαιτούν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεωνς εργασίας.

Tesla: Κόντρα στη Σουηδία για τις συλλογικές συμβάσεις

Η Tesla του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ, δεν κατασκευάζει οχήματα στη Σουηδία, αλλά τα αυτοκίνητα που έχουν πωληθεί στη χώρα εξυπηρετούνται από περίπου 130 μηχανικούς που συνδέονται με το σουηδικό σωματείο IF Metall, το οποίο ξεκίνησε απεργία στις 27 Οκτωβρίου.

Οι λιμενεργάτες συμμετείχαν στην απεργία των μηχανικών στις 7 Νοεμβρίου, αποκλείοντας τα τέσσερα μεγαλύτερα λιμάνια της Σουηδίας και εμποδίζοντας την εκφόρτωση των αυτοκινήτων Tesla. Αυτή η μορφή κινητοποίησης επεκτάθηκε σε όλα τα λιμάνια την Παρασκευή.

Η Tesla, η οποία έχει φέρει επανάσταση στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κατάφερε να αποφύγει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καλύπτουν μισθούς και προϋποθέσεις, με τους περίπου 127.000 εργαζομένους της και ο Μασκ έχει εκφράσει την σφόδρα αντίθεσή του στα συνδικάτα.

Αλλά εάν η Σουηδία καταφέρει να σπάσει την αντίσταση της Tesla, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες.

Μέχρι στιγμής, τα συνδικάτα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία δεν έχουν καταφέρει να αναγκάσουν την εταιρεία να αποδεχθεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

«Εάν έχουν έρθει στη Σουηδία, πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες, έχουμε ορισμένες νόρμες εδώ και αυτός (ο Μασκ) πρέπει να τους αποδεχτεί», δήλωσε ο Torbjorn Johansson, Γραμματέας Διαπραγματεύσεων στην Εργατική Συνομοσπονδία LO της Σουηδίας.

«Δεν θα χάσουμε αυτόν τον αγώνα»

«Οι Σουηδοί εργάτες δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν αυτόν τον αγώνα».

Εκτός από τους λιμενεργάτες, οι συνδικαλιστές καθαριστές αρνούνται να καθαρίσουν τα κτίρια της Tesla και οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι σταμάτησαν την παράδοση αλληλογραφίας.

Την Παρασκευή, ηλεκτρολόγοι διέκοψαν τις εργασίες σέρβις και επισκευής για την Tesla, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών φόρτισής της σε όλη τη Σουηδία.

Οι Σουηδοί εργαζόμενοι υποστηρίζονται επίσης από το Fellesforbundet της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο σωματείο στη συνομοσπονδία LO της χώρας.

Τα σουηδικά συνδικάτα σημείωσαν επιτυχία πριν κάνουν τις ξένες εταιρείες να αποδεχθούν τις τοπικές βιομηχανικές πρακτικές.

Στη δεκαετία του 1990, η αμερικανική εταιρεία παιχνιδιών Toys “R” Us υπέγραψε συλλογική σύμβαση εργασίας με τους 130 Σουηδούς υπαλλήλους της μετά από τρίμηνη απεργία.

Η δράση κατά της Tesla πρόκειται να κλιμακωθεί περαιτέρω – εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία – στις 24 Νοεμβρίου, όταν περίπου 50 συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι στην Hydro Extrusions, θυγατρική της νορβηγικής εταιρείας αλουμινίου και ενέργειας Hydro θα σταματήσουν να εργάζονται σε προϊόντα αυτοκινήτων Tesla .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green