
Εκ πρώτης όψεως οι τραπεζίτες επενδύσεων δεν έχουν τίποτα κοινό με τους ποδοσφαιριστές: εργάζονται περισσότερες ώρες, δεν μπορούν να τρέξουν τόσο γρήγορα και έχουν πολύ λιγότερους θαυμαστές. Ωστόσο και οι δύο δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπου τα αστέρια ανταμείβονται καλά και παίρνουν μπόνους για υψηλές επιδόσεις και αποφέρουν έσοδα.
Και από ό,τι φαίνεται στη σύγκριση οι ποδοσφαιριστές βγαίνουν κερδισμένοι. Όπως γράφουν οι Financial Times η Μάντσεστερ Σίτι ανακοίνωσε ότι το payroll της αυξήθηκε σε 423 εκατομμύρια στερλίνες πέρυσι, ενισχυμένο από τα μπόνους για νίκες σε τρεις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Τα μπόνους της Wall Street, εν τω μεταξύ, αναμένεται να μειωθούν κατά 25% φέτος, εν μέσω νηνεμίας στη σύναψη συμφωνιών.
Η Ρεάλ Μαδρίτης πήρε την Ευρωλίγκα, αλλά το ταμείο είναι… μείον
Οι επενδυτικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να αμείβονται καλά: η μέση αμοιβή στις εταιρείες κινητών αξιών της Νέας Υόρκης ήταν σχεδόν 500.000 $ πέρυσι. Αλλά η Μάντσεστερ Σίτι μοιάζει με ένα αθλητικό hedge fund συγκριτικά. Έχει 520 υπαλλήλους, μόνο 11 από τους οποίους χρειάζονται ανά πάσα στιγμή σε ένα γήπεδο της Premier League. Κοστίζουν κατά μέσο όρο το ισοδύναμο 1 εκατομμυρίου δολαρίων ο καθένας σε αμοιβή και παροχές.
Η Μάντσεστερ Σίτι δεν είναι ένας συνηθισμένος σύλλογος: πέρασε τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα για να γίνει η ομάδα με τα υψηλότερα έσοδα στην Ευρώπη, με έσοδα 713 εκατομμυρίων λιρών πέρυσι (τα προηγούμενα οικονομικά της εξετάζονται για πιθανές παραβιάσεις των κανονισμών της Premier League ). Ελέγχεται από τον Σεΐχη Mansour bin Zayed Al Nahyan των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ωστόσο, δείχνει πώς μπορούν να δημιουργηθούν αθλητικά franchise συγκεντρώνοντας και κατευθύνοντας μια σειρά από ακριβά ταλέντα, συμπεριλαμβανομένου του Νορβηγού επιθετικού της Σίτι Έρλινγκ Χάαλαντ.
Η άλλη διαφορά μεταξύ τραπεζιτών και ποδοσφαιριστών είναι ότι οι τελευταίοι εμφανίζονται δημόσια. Αυτό πηγαίνει στην καρδιά μιας παλιάς συζήτησης σχετικά με το «φαινόμενο σούπερ σταρ»: την ικανότητα λίγων ταλαντούχων ατόμων να πληρώνονται με εξαιρετικά ποσά λόγω της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης. Όσο μεγαλύτερη είναι η αγορά στην οποία μπορεί να φτάσει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητές του να γίνει πλούσιος.
Η Μάντσεστερ Σίτι γνωρίζει την οικονομική αξία των διάσημων παικτών. Η οικοδόμηση μιας ομάδας που μπορεί, όπως αναφέρει η ετήσια έκθεσή της, «να διεγείρει, να ψυχαγωγήσει και να κερδίσει» της επιτρέπει να «κεφαλαιοποιήσει» τους 53.000 οπαδούς που μπορούν να στριμώξουν σε κάθε εντός έδρας αγώνα. Προσέλκυσε ένα συνολικό τηλεοπτικό κοινό 786 εκατομμυρίων πέρυσι και 1,5 δισεκατομμύρια αφοσίωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: αυτό είναι το φαινόμενο σούπερ σταρ πίσω από την αυξανόμενη αξία της επωνυμίας του.


Latest News

Το mega deal της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Formula 1
Η τολμηρή κίνηση του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ και η πιθανή πρόσληψη του μηχανικού της Mercedes F1, Μίκαελ Σανσόνι

Η UEFA ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο Champions League – Όλα τα δεδομένα
Ποιες επιπρόσθετες αλλαγές εξετάζει η UEFA για το Champions League, μετά το νέο φορμάτ και τη League Phase.

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Μούσα και ένα «χρυσό» deal: «Υπογράφει συμβόλαιο για τρία χρόνια με 10.000.000»
Δημοσίευμα από το εξωτερικό κάνει λόγο για αποχώρηση του Μούσα από τη Ρεάλ Μαδρίτης και υπογραφή πλουσιοπάροχου συμβολαίου με τη Dubai BC

Γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα δικαιώματα της Formula 1
Η Formula 1 της Liberty Media αναζητά 150 έως 180 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για το ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα

Ούτε τον βασικό μισθό ο Κάρολ!
Από τα χρυσά συμβόλαια της Premier League στον βασικό μισθό της Γαλλίας: Η απίθανη πορεία του Άντι Κάρολ