Ο ΟΠΕΚ δεν θα αφήσει τις τιμές του πετρελαίου να πέσουν πολύ κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος και θα χρησιμοποιήσει την τιμολογιακή του δύναμη για να τις διατηρήσει στο εύρος των 80-100 δολαρίων, ανέφερε η Goldman Sachs, ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ στις 26 Νοεμβρίου.

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά επικεντρώθηκαν στις ανησυχίες για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου – τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Το αμερικανικό πετρέλαιο αναφοράς WTI υποχώρησε κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι και οι τιμές του αργού Brent υποχώρησαν κάτω από το όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι. Μόνο την Πέμπτη, το πετρέλαιο υποχώρησε κατά 5%.

ΟΠΕΚ: Νέα μείωση της παραγωγής μελετά το καρτέλ

Bear Market

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν σε bear market αυτή την εβδομάδα, αφού υποχώρησαν περισσότερο από 20% από το πρόσφατο υψηλό του Σεπτεμβρίου.

«Οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέρρευσαν την Πέμπτη, υποχωρώντας κοντά στο 5% με το Brent να πέφτει κάτω από τα 77 δολάρια και ενώ τα αυξανόμενα αποθέματα στις ΗΠΑ και οι ανησυχίες για τη ζήτηση ήταν οι αιτίες, οι τεχνικές πωλήσεις ήταν ο οδηγός», ανέφερε η ομάδα στρατηγικής της Saxo Bank σε σημείωμα της Παρασκευής .

«Το πετρέλαιο των 75 δολαρίων είχε προηγουμένως πυροδοτήσει ανταπόκριση από τον ΟΠΕΚ και το καρτέλ συνεδριάζει στις 26 Νοεμβρίου, όταν θα εξετάσουν πώς να ανταποκριθούν στην αποδυνάμωση των τιμών του πετρελαίου και στις ανησυχίες ότι μια πιθανή παρακμή στην παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να συγκρατήσει τη ζήτηση. Προς το παρόν, οι αρκούδες είναι για άλλη μια φορά στη θέση του οδηγού».

Ωστόσο, η Goldman Sachs πιστεύει ότι ο ΟΠΕΚ θα χρησιμοποιήσει την πολιτική παραγωγής του για να διατηρήσει τις τιμές στο εύρος των 80-100 δολαρίων.

«Πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ [Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών] θα εξασφαλίσει το Brent σε εύρος 80-100 δολαρίων αξιοποιώντας την τιμολογιακή του ισχύ, με κατώτατο όριο 80 δολαρίων από τον ΟΠΕΚ και ανώτατο όριο 100 δολαρίων από την πλεονάζουσα χωρητικότητα», αναφέρει η Goldman Sachs.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities