Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και το επόμενο έτος, καθώς ο ΟΠΕΚ+ σταθμίζει περαιτέρω μειώσεις ως απάντηση στην πτώση των τιμών και την αυξανόμενη οργή για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Αφού οι τιμές έφτασαν στο χαμηλό τεσσάρων μηνών των 77 δολαρίων το βαρέλι αυτήν την εβδομάδα, τέσσερα άτομα που επικαλούνται οι Financial Times δήλωσαν ότι είναι πολύ πιθανό η μείωση του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη.

Το εθελοντικό μέτρο, που πρόκειται να λήξει στο τέλος του τρέχοντος έτους, εισήχθη το καλοκαίρι ως ένα προσωρινό βήμα πέρα ​​από τις ευρύτερες περικοπές από το καρτέλ πετρελαίου. Επί του παρόντος, η Σαουδική Αραβία παράγει περίπου 9 εκατομμύρια b/d, σε σύγκριση με ένα μέγιστο περίπου 12 εκατομμύρια b/d.

Ο πόλεμος στη Γάζα επηρεάζει το πετρέλαιο – Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα [γραφήματα]

Περαιτέρω περικοπές, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τις ΗΠΑ, βρίσκονται υπό συζήτηση από τον ΟΠΕΚ+ καθώς ετοιμάζεται να συναντηθεί στη Βιέννη στις 26 Νοεμβρίου.

Ενώ η πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι η κύρια αιτία, τα μέλη είναι επίσης αγανακτισμένα με τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Στο τραπέζι οι μειώσεις

Σύμφωνα με τους FT στο τραπέζι της επόμενης συνάντησης του ΟΠΕΚ+  έχει τεθεί ο επιπλέον περιορισμός της παραγωγής έως και κατά 1 εκατομμύριο b/d.

«Δεν πρέπει να υποτιμάτε το επίπεδο του θυμού που υπάρχει και την πίεση που αισθάνονται οι ηγέτες στον Κόλπο από τους πληθυσμούς τους για να φανούν ότι ανταποκρίνονται με κάποιο τρόπο», είπε στους FT ένα άλλο άτομο κοντά σε ανώτερα στελέχη του ΟΠΕΚ στον Κόλπο. Ο ίδιος έσπευσε πάντως να τονίσει ότι δεν θα επαναληφθεί το πετρελαϊκό σοκ της δεκαετίας του 1970, όταν τα αραβικά κράτη διέκοψαν τις εξαγωγές προς τα δυτικά. Αλλά πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι έχουν εφησυχάσει σχετικά με τη δυνατότητα να περιορίσουν τις προμήθειες πετρελαίου για να στείλουν ένα λεπτό μήνυμα, το οποίο θα γίνει κατανοητό τόσο στους δρόμους όσο και στην Ουάσιγκτον».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη επανεκλογής το επόμενο έτος, πιθανώς εναντίον του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, και ο Λευκός Οίκος ήδη αγωνίζεται να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η οικονομία της χώρας είναι υγιής.

Πηγές αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση. Και τόνισαν ότι οι όποιες δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, θα διατηρήσουν την εστίαση στην αγορά πετρελαίου και όχι στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο πρίγκιπας επιτέθηκε πρόσφατα στα hedge funds που αύξησαν τα στοιχήματά τους έναντι του πετρελαίου, εν μέσω προσδοκιών ότι η αγορά μπορεί να κινηθεί σε μικρό πλεόνασμα το επόμενο έτος λόγω της αδύναμης παγκόσμιας οικονομίας και της αύξησης των προμηθειών εκτός του ΟΠΕΚ.

Ο Κρίστιαν Μάλεκ της JPMorgan είπε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να αποφασίσει επιπλέον περικοπή κατά 1 εκατ. b/d για να προλάβει την «δυνητική αδυναμία ζήτησης» το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, με τη Σαουδική Αραβία να προσβλέπει σε άλλα μέλη να «μοιράσουν το φορτίο» τυχόν περαιτέρω περικοπών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια