Ανοδικά κινούνται οι τιμές στην αγορά πετρελαίου τη Δευτέρα, επεκτείνοντας τα κέρδη τους, εν μέσω ανησυχιών ότι ο ΟΠΕΚ+ θα επεκτείνει τις περικοπές στην παραγωγή του προκειμένου να ανακόψει τη βουτιά που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα.

Νωρίς το πρωί, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 57 σεντς, ή 0,7%, στα 81,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ήταν στα 76,40 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 51 σεντς ή 0,7%.

Οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 4% την Παρασκευή, αφού τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+ είπαν στο Reuters ότι το πετρελαϊκό καρτέλ μελετά το ενδεχόμενο επιπλέον περικοπών στην προσφορά πετρελαίου όταν συνεδριάσει στις 26 Νοεμβρίου.

ΟΠΕΚ: Νέα μείωση της παραγωγής μελετά το καρτέλ

Από τη βουτιά στο ράλι

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σχεδόν κατά 20% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ οι άμεσες διαφορές μεταξύ των μηνών για το Brent και το WTI υποχώρησαν στο contango την περασμένη εβδομάδα. Οι άμεσες τιμές είναι χαμηλότερες από εκείνες τους επόμενους μήνες σε μια αγορά contango, γεγονός που σηματοδοτεί επαρκή προσφορά.

«Το στατιστικό μοντέλο των αποφάσεων του ΟΠΕΚ υποδηλώνει ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστούν βαθύτερες περικοπές δεδομένης της πτώσης της κερδοσκοπικής τοποθέτησης και των υψηλότερων από το αναμενόμενο αποθεμάτων», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Η βασική πρόβλεψη της τράπεζας είναι ότι οι υπάρχουσες περικοπές παραγωγής του ομίλου θα παραμείνουν πλήρως σε ισχύ το 2024 και ότι η μονομερής περικοπή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τη Σαουδική Αραβία θα παραταθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους και θα αντιστραφεί μόνο σταδιακά από τον Ιούλιο.

Ο αναλυτής της IG Tony Sycamore είπε ότι οι τιμές του WTI μπορεί να αυξηθούν στα 80 δολάρια το βαρέλι λόγω της πιθανότητας ο ΟΠΕΚ+ να ανακοινώσει βαθύτερες περικοπές στην επερχόμενη συνάντησή του, αν και μια πτώση κάτω από τα 72 δολάρια θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση Μπάιντεν να ξαναγεμίσει το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ.

«Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι πιθανή η ανάκαμψη των τιμών το πρώτο εξάμηνο αυτής της εβδομάδας», πρόσθεσε.

Οι επενδυτές προσβλέπουν επίσης στη διακοπή του ρωσικού εμπορίου αργού πετρελαίου μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον σε τρία πλοία που έχουν στείλει αργό Sokol στην Ινδία.

Την Παρασκευή, η Μόσχα ήρε την απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης , η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τις παγκόσμιες προμήθειες του καυσίμου. Αυτό έρχεται μετά την κατάργηση των περισσότερων περιορισμών στις εξαγωγές ντίζελ από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα.

Στο τραπέζι οι μειώσεις

Σύμφωνα με τους FT στο τραπέζι της επόμενης συνάντησης του ΟΠΕΚ+  έχει τεθεί ο επιπλέον περιορισμός της παραγωγής έως και κατά 1 εκατομμύριο b/d.

«Δεν πρέπει να υποτιμάτε το επίπεδο του θυμού που υπάρχει και την πίεση που αισθάνονται οι ηγέτες στον Κόλπο από τους πληθυσμούς τους για να φανούν ότι ανταποκρίνονται με κάποιο τρόπο», είπε στους FT ένα άλλο άτομο κοντά σε ανώτερα στελέχη του ΟΠΕΚ στον Κόλπο. Ο ίδιος έσπευσε πάντως να τονίσει ότι δεν θα επαναληφθεί το πετρελαϊκό σοκ της δεκαετίας του 1970, όταν τα αραβικά κράτη διέκοψαν τις εξαγωγές προς τα δυτικά. Αλλά πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι έχουν εφησυχάσει σχετικά με τη δυνατότητα να περιορίσουν τις προμήθειες πετρελαίου για να στείλουν ένα λεπτό μήνυμα, το οποίο θα γίνει κατανοητό τόσο στους δρόμους όσο και στην Ουάσιγκτον».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη επανεκλογής το επόμενο έτος, πιθανώς εναντίον του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, και ο Λευκός Οίκος ήδη αγωνίζεται να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η οικονομία της χώρας είναι υγιής.

Πηγές αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση. Και τόνισαν ότι οι όποιες δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, θα διατηρήσουν την εστίαση στην αγορά πετρελαίου και όχι στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο πρίγκιπας επιτέθηκε πρόσφατα στα hedge funds που αύξησαν τα στοιχήματά τους έναντι του πετρελαίου, εν μέσω προσδοκιών ότι η αγορά μπορεί να κινηθεί σε μικρό πλεόνασμα το επόμενο έτος λόγω της αδύναμης παγκόσμιας οικονομίας και της αύξησης των προμηθειών εκτός του ΟΠΕΚ.

Ο Κρίστιαν Μάλεκ της JPMorgan είπε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να αποφασίσει επιπλέον περικοπή κατά 1 εκατ. b/d για να προλάβει την «δυνητική αδυναμία ζήτησης» το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, με τη Σαουδική Αραβία να προσβλέπει σε άλλα μέλη να «μοιράσουν το φορτίο» τυχόν περαιτέρω περικοπών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities