Να κρατήσει τη ζώνη των 1.250 μονάδων πάλεψε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης είδε τους πωλητές να παίρνουν τα ηνία και να κατοχυρώνουν μέρος των κερδών τους, ειδικά σε τίτλους που υπεραπέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,14% στις 1.248,63 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.245,38 μονάδων (-0,40%) και 1.260,00 μονάδων (+0,76%). Ο τζίρος ανήλθε στα 138,1 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 30 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια αξίας 14,9 εκατ. ευρώ.

Ποια επενδυτικά προϊόντα θα υπεραποδώσουν το 2024 – Τι προβλέπουν 265 διαχειριστές

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 3.045,36 μονάδες, ενώ στο +0,35% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.074,34 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,39% στις 1.055,64 μονάδες.

Στην τραπεζική σκακιέρα

Ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο πολλά χαρτοφυλάκια να «παίζουν» στην τραπεζική σκακιέρα τις βραχυπρόθεσμες στρατηγικές τους, προκαλώντας κάποιες αναταράξεις στην αγορά. Μια εικόνα που ενδεχομένως θα ενταθεί αύριο, και ίσως τις επόμενες ημέρες, καθώς θα είναι στη διάθεση του retail το 5% της Εθνικής που διέθεσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τιμή των 5,30 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο η αγορά θα χρειαστεί κάποιο διάστημα ώστε να βρει τις ισορροπίες της, αλλά σίγουρα οι προοπτικές είναι θετικές. Το αυτό επιβεβαιώνει σήμερα και η Deutsche Bank, η οποία επανήλθε μετά και τις τραπεζικές εξελίξεις για να ανεβάσει τις τιμές στόχους στις μετοχές του κλάδου. Παραδέχτηκε ακόμη ότι ο κλάδος επανήλθε στο προσκήνιο μετά από ένα δίμηνο profit taking, με τις επιδόσεις να παραμένουν θετικές και τα επόμενα τρίμηνα.

Την ίδια ώρα, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η θεαματική υπερκάλυψη του placement της Εθνικής είναι κάτι που προδικάζει ότι σε δεύτερη φάση το υπόλοιπο πακέτο μπορεί να πουληθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Μία αγορά που με το ζόρι στην πρόσφατη πτωτική περίοδο κατάγραφε 70 εκατ. τζίρο, ξαφνικά βρέθηκε με 1 δισ. placement και μάλιστα σε ένα μόνο τίτλο. Αυτό που μόνο του μας δείχνει ότι οι θεσμικοί ξένοι επενδυτές είναι εδώ και έτοιμοι να επενδύσουν στην ελληνική αγορά μέσο – μακροπρόθεσμα, αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης.

Στην πιο μεγάλη εικόνα, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, οι ξένοι βοήθησαν σημαντικά στην κίνηση και της ελληνικής αγοράς μετά τις εικασίες ότι κάπου εδώ τα επιτόκια θα σταματήσουν την άνοδο. Άλλωστε και τα κλεισίματα των βιβλίων κατά τον Νοέμβριο θα παίξουν τον ρόλο τους με την άνοδο να ξεδιπλώνεται επιθετικά μετά τα μέσα του μήνα. Τα κλεισίματα από τους Έλληνες έρχονται τέλος έτους και συνήθως και το ξεκίνημα του έτους είναι θετικό…

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καταγράφοντας απώλειες 2,99% και 2,28% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Λάμδα, Aegean, Eurobank, Σαράντης και Ελλάκτωρ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Coca Cola, Quest, Autohellas, Alpha bank και Τιτάν.

Στον αντίποδα, σημαντικές στηρίξεις έδωσε η Βιοχάλκο με το +3,11% που κατέγραψε, ενώ η ΕΛΧΑ ακολούθησε με το δικό της +2,12%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Εθνική, Μυτιληναίο, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή, με τις Motor Oil και Cenergy να κλείνουν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

Στα “μικρότερα”, η MIG ξεχώρισε σήμερα με το +16,59% που κατέγραψε, αλλά και με τον όγκο των 8 χιλ. τεμαχίων, με τη Frigoglass από την άλλη να χάνει 5,26%. Σε υψηλά 52 εβδομάδων βρέθηκε ο Κέκροπας με το νέο άλμα του 12,39% που κατέγραψε σήμερα, όπως και Moda Bagno, η οποία ενισχύθηκε κατά 6,90%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών