Ασθενέστερη ανάπτυξη, χαμηλότερα επιτόκια, με τις αγορές ομολόγων να υπεραποδίδουν, αναμένουν μεταξύ άλλων οι επαγγελματίες των αγορών για το 2024, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Νοεμβρίου της Bank of America στην οποία συμμετείχαν 265 διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 632 δισ. δολ.

Το 74% των διαχειριστών προβλέπουν πως η παγκόσμια οικονομία ή θα αποφύγει ή θα σημειώσει «ομαλή προσγείωση», έναντι του 21% που αναμένει «σκληρή προσγείωση», ενώ το 76% θεωρεί πως ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί με το 80% να αναμένει χαμηλότερα επιτόκια το επόμενο έτος και το 61% να προβλέπει πτώση των αποδόσεων των ομολόγων (άνοδος των τιμών).

Επενδυτικά προϊόντα

Οι διαχειριστές μείωσαν τις θέσεις τους στα μετρητά και αύξησαν τις θέσεις τους στα ομόλογα στο τρίτο υψηλότερο επίπεδο τις τελευταίες δύο δεκαετίες μετά τον Μάρτιο του 2009 και τον Δεκέμβριο του 2008, τότε που η παγκόσμια οικονομία προσπαθούσε να βγει από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση/ύφεση. Το 54% αναμένουν ότι τα ομόλογα θα είναι η κατηγορία ενεργητικού με την καλύτερη απόδοση το 2024, έναντι του 29% που ποντάρει στις μετοχές, ενώ καλά κέρδη θα σημειώσουν και τα εταιρικά ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας.

Οι μετοχές του ΧΑ

Τιμή-στόχο στις 1.325 μονάδες διατηρεί για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ η Goldman Sachs, ενώ στην τελική απόδοση θα πρέπει να προστεθεί η υψηλή μερισματική απόδοση και μία πρόσθετη απόδοση για τους δολαριακούς επενδυτές αφού το ευρώ θα ανατιμηθεί ως προς το δολάριο το 2024. Η επιστροφή – όπως φάνηκε από το placement του ΤΧΣ για το 22% της Εθνικής – τοπ επενδυτών που βρίσκονταν στο ΧΑ και σε παλαιότερες καλές περιόδους (Lazard Asset Management, RWC Wellington, Capital World, Blackrock, Fidelity, Pictet, GQG Partners, Triton, Helikon Investments, GIC, Robeco, Norges, Discovery, Fiera Capital) βελτιώνει τις προσδοκίες της αγοράς.

Τα ελληνικά ομόλογα

Να σημειωθεί πως η Goldman Sachs εκτιμά πως και τα ελληνικά ομόλογα θα υπεραποδώσουν το 2024, απόρροια των μικρών εκδόσεων χρέους και της ισχυρότερης ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ και η JP Morgan συστήνει long (ανοδική) θέση στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι πτωτικής (short) θέσης στην ιταλική 10ετία, στοιχηματίζοντας και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου και στη συνακόλουθη ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε δύο εκ των τριών βασικών δεικτών αναφοράς για τίτλους που διαθέτουν το στάτους του «investment grade».

ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών